Presenter-To-Go

Presenter-To-Go er en bitteliten tilleggsmodul som gjør at lomme-PCen din blir alt du trenger for å holde presentasjoner -- så sant du har en Handspring Visor lomme-PC. Meningen er naturligvis at det skal være helt unødvendig å dra rundt på en tung og stor bærbar PC. Men funker det?

Presenter-To-Go
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]


Er det ett sted erfaringsmessig Murphys lover virkelig slår til, er det når folk skal holde presentasjoner. Alt som kan gå galt, går galt, spesielt dersom man skal snakke for svært mange mennesker på én gang. Bærbare PCer svikter, video-prosjektorer svikter, overhead-prosjektorer svikter, strømmen går osv. Derfor er det bare å ta med seg det som finnes av "bækkøpp-løsninger", nemlig bærbar PC, diskett, utskrift av presentasjonen -- i tillegg til at man altså på forhånd har sendt presentasjonen på epost til arrangøren. (Bare en eneste gang har undertegnede ikke hatt noe alternativ som fungerte, da strømmen gikk på hotellet hvor vi skulle prate, og ble borte i tre timer. Da var det egentlig bare å dra igjen...)

LES OGSÅ:

Men nettopp fordi alt kan gå galt, er det vel egentlig en stor sjanse å ta når man satser alt på ett kort, nemlig på en HandSpring Visor (Visor Deluxe har vi forøvrig testet tidligere) lomme-PC. Sannheten er at undertegnede har prøvd denne lille saken på to større presentasjoner, uten trøbbel. På den siste av disse, var eneste "ekstra-bækkøp" en diskett med presentasjonen på(som ikke hadde funket, fordi arrangørens PC ikke hadde diskettstasjon innebygget).

Enkel nok?

En viktig betingelse for at denne type løsninger skal fungere, er naturligvis at de er svært enkle å bruke. Det holder ikke bare at de sørger for at brukerne får litt mindre vekt å bære på, det må være usedvanlig lite som skal til for å få en ferdig presentasjon over på den håndholdte PCen. Og her er Presenter-To-Go så bra som man kan forvente. Det er bare å installere den medfølgende programvaren på PCen, og deretter får man et valg i PowerPoint som heter "lagre til Presenter-To-Go". Den benytter altså ikke Microsofts egne filformat -- noe som naturligvis hadde vært det aller beste, men lager et eget, godt komprimert filformat. Så er det bare å overføre den ferdige presentasjonsfilen Visor'en, og det hele funker umiddelbart. Nesten i hvert fall...

Artikkelen fortsetter under annonsen

På den håndholdte PCen må man naturligvis plugge inn selve tilleggsmodulen, en liten sak som ikke øker størrelsen -- eller vekten -- på Visor i det hele tatt. Men for at modulen skal fungere, må det plugges inn en strømforsyning. Først da "finner" Visor ut at den er plugget inn. Med hjelp av en liten kabel kan man bruke videokanon eller skjerm direkte -- og man er i gang.

Ikke bare er man i gang, men man kan faktisk styre hele presentasjonen ved hjelp av den bittelille fjernkontrollen som følger med. Denne gjør at man altså slipper å stå rett ved Visor'en mens man prater, man kan nærmest danse rundt i lokalet helt etter eget forgodtbefinnende.

Ikke helt perfekt

Man kan ikke se -- eller redigere -- presentasjonen direkte på Visor'en. Når den vises, kan man riktignok se presentasjonsnotatene, og det er mulig å endre rekkefølgen på sidene, men det er også alt. I tillegg er ikke Presenter-To-Go særlig kjapp, det tar rundt fem sekunder å laste opp en side. I tillegg mister man en del "PowerPoint-effekter", som overganger mellom sidene, animasjoner osv. Realiteten er at brukere flest (heldigvis) har lært seg å unngå og bruke de mest "fancy" mulighetene i PowerPoint i presentasjoner, så dette ser i hvert fall ikke undertegnede som noe stort problem.

På den annen side støtter denne lille saken langt mer enn bare PowerPoint-filer. Man kan egentlig velge å lage dokumenter i hvilket program som helst, og "skrive ut" til PTG-formatet. Deretter er det altså mulig å vise dokumentene i en oppløsning på 1024 x 768 punkter, enten på en skjerm eller ved hjelp av en videokanon.

Presenter-To-Gos 2 MB minne kan lagre rundt 100 presentasjonssider, men man kan også lagre ting direkte i Visor'en. Kapasiteten er i så måte det ingenting å si på.

Kjekt å ha?

Joda, jeg var nokså imponert over hvor enkelt det var å komme i gang med og bruke Presenter-To-Go. Og det var også deilig å slippe å alltid dra på en bærbar PC til presentasjoner. Men fordelen med å dra på den bærbare PCen er jo først og fremst at man kan redigere presentasjonen helt til siste sekund. Det er ikke så uvanlig at en presentasjon kan forbedres ettersom man hører på andre foredragsholdere som prater -- og det er jo heller ikke uvanlig at man ikke er ferdig med alt før i siste liten... Da er Presenter-To-Go naturligvis ikke særlig anvendelig. Dette -- og risikoen med ikke å ha med bækkøpp -- er de to største utfordringene med dette lille apparatet. Men personlig falt jeg nokså mye for det også å ha presentasjonene tilgjengelig på en liten Visor -- som man tross alt tar med seg alltid.

Realiteten er at Presenter-To-Go er en såpass elegant løsning at den på presentasjonen nærmest fikk mer oppmerksomhet enn meg (jada, jeg vet dette er mitt problem), og at opptil flere deltakere fortalte meg at en slik "bare måtte de ha".

Selv kunne jeg godt tenke meg å slippe å levere tilbake denne lille saken. Så enkelt er det egentlig...