Praktiske ekstradisker

Ting tar den plass som er tilgjengelig, og mere til. Vi har testet to varianter av ekstra harddisker fra Western Digital.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ekstra harddisk er ikke bare kjekt å ha, det er enten nødvendig eller veldig lurt eller begge deler. Til sikkerhetskopiering er det lurt, og trenger du mer plass en du har på den interne disken kan en ekstern disk være det smarteste valget.

Bruker du en bærbar har du ikke noe valg hvis du trenger ekstra plass, de færreste bærbare har plass til mer enn en intern harddisk.

Vi har nylig testet en kompakt ekstern disk med 2,5" drev, svært praktisk på reise og liten nok til å alltid ha liggende i veska. Testen finner du her.

Men trenger du mer plass må du betraktelig opp i størrelse, Western Digital har en hel serie med disker som går under navnet MyBook. De er formet som en bok, og kan stå på høykant eller ligge flatt. De kommer i forskjellige kapasiteter og med forskjellige grensesnitt.

image: Praktiske ekstradisker


Vi har testet 2 typer, som begge har samme interne disk. Den ene har USB 2.0 og eSATA tilkobling, den andre har USB 2.0, FireWire 800 og FireWire 400 tilkobling.

image: Praktiske ekstradisker


eSATA eller FireWire 800?

De viktigste sidene ved en ekstern harddisk er plass og hastighet, i tillegg til stabilitet. Skal du overføre f.eks. mange filmer i høy kvalitet, eller ta backup av musikksamlingen, da er det gunstig med høyest mulig hastighet.

eSATA (ekstern SATA) er etter spesifikasjonene det raskeste grensesnittet, det er bare en fysisk forlengelse av SATA som brukes internt i PCen. Raskere enn dette blir det ikke.

Mange nye stasjonære PCer leveres med dette som standard, enten i form av en kontakt på tilkoblingsdelen til hovedkortet eller med en brakett med et par kontakter som er koblet til to av de interne SATA-kontaktene.

Flere bærbare er også utstyrt med eSATA, og det finnes dessuten tilleggskort både for PCCard og ExpressCard.

Bruker du Mac er FireWire 800 standard på Mac Pro, de nyeste iMac og MacBook Pro. På Mac Pro og MacBook Pro er det også mulig å installere tilleggskort eller brakett for eSATA.

FireWire 800 er i teorien dobbelt så rask som vanlig FireWire, som igjen ligger litt under USB 2.0.

Du vil alltid kunne bruke disken på enhver PC eller Mac, siden USB 2.0 er felles for alle maskinene og diskene.

Hva med ytelsen?

Vi testet først med USB 2.0 og FireWire 400, som er de vanligste grensesnittene på PCer og Mac.

image: Praktiske ekstradisker


USB 2.0 var et hår raskere på lesing, og helt lik på skriving. I praksis betyr dette ingen merkbar forskjell.

Men hva med de raske grensesnittene? Er FireWire 800 i nærheten av eSATA?

image: Praktiske ekstradisker


eSATA er nesten tre ganger så rask på lesing og skriving som USB 2.0 mens FireWire 800 ligger et lite hakk under eSATA.

Skal du ha maks ytelse er det ingen tvil om hva som er å anbefale, har du ikke eSATA brakett i din stasjonære så skaff deg det hvis du skal ha ekstern harddisk.

Har du en Mac så fungerer FireWire 800 raskt, enkelt og uten ekstra maskinvare. Men her finnes det også muligheter for eSATA. Du kan les vår test av en løsning her.

Støy og varme?

Diskene er støysvake uansett hvordan du plasserer dem, takket være gummilisten rundt kantene.

De blir heller ikke merkbart varme i bruk, men man bør alltid sørge for fri lufting.

Mer informasjon?

Prisen på en My Book 500 GB Premium Edition med USB 2.0 og eSATA ligger på ca 1 350 kroner, mens My Book 500 GB Pro Edition med USB 2.0 og FireWire 800/400 ligger på i overkant av 1600 kroner.

Full oversikt over alle modellene finner du på My Books nettsted

Norske priser sjekker du hos din forhandler.