Praktisk MP3-spiller fra Iomega

HipZip heter den nye satsningen fra Iomega, et firma som er godt kjent for sine lagringsprodukter. Nå prøver de å nå nye markeder, og har god sjanse for å lykkes…

Det finnes nok av små, kompakte digitale spillere på markedet fra før. Derfor lanserer Iomega et produkt som skiller seg litt ut fra de andre.
I bunn og i grunn er HipZip en vanlig MP3-spiller, men den byr på en god del ekstra funksjonalitet.

Rimelig minneløsning

I motsetning til de fleste andre spillere har ikke HipZip innebygd minne, og baserer seg heller ikke på lagringsstandarder som CompactFlash og SmartMedia. I stedet bruker spilleren Iomegas egne PocketZip-disker (tidligere kjent som Clik!). Disse diskene rommer 40 MB, og er bare litt større enn et CompactFlash-kort.
Den største fordelen er imidlertid prisen – en PocketZip-disk koster bare 100 kroner. Det er lite for 40 MB lagringsplass. Du må ut med rundt 1.000 kroner for et tilsvarende CompactFlash-kort, så her er besparingene store.

Ikke bare musikk

PocketZip-diskene kan lagre all slags data, og et av poengene til Iomega er at du kan bruke HipZip som en fullverdig, eksternlagringsenhet. Spilleren kobles til en datamaskin via USB, og dukker opp som en egen stasjonsbokstav i Utforsker. Det er bare å dra og slippe de filene du måtte ønske, for så å ta med seg spilleren f. eks. på reise. I og med at diskene er såpass billige, kan du lett ha med deg betydelige mengder data.
Likevel er digital musikkavspilling det HipZip er først og fremst designet for, og det er en oppgave den klarer fint. Den støtter flere formater, deriblant MP3 og WMA, og hver disk har et serienummer som gir lisensiert innhold DRM-beskyttelse (Digital Rights Management).
Det følger to CDer med spilleren, og disse inneholder blant annet fullversjon av MusicMatch Jukebox og Windows Media Player 7. Disse programmene hjelper deg med å kategorisere og spille av musikkfilene dine.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Litt klumpete

Selve spilleren er noe større og tyngre (ca 183 gram) enn de fleste vi har sett. Grunnen til det kan være at HipZip inneholder mye mekanikk og bevegelige deler.
Foran på spilleren finner du et ganske stort display, samt start-, spole- og stopp-knappene. På høyre side ligger knappene som styrer menyen, og på venstre side finner du USB-inngangen, laderinngangen og hodetelefonuttaket. Batteriene er bygd inn i spilleren og tar noen timer å lade opp. Levetiden oppgis til ca. 12 timer.
Menysystemet er bra og oversiktlig. Du kan stille inn bass- og diskantnivåene manuelt. I tillegg til flere forhåndsinnstillinger. Andre justeringsmuligheter er blant annet rekkefølgen på låtene og lysstyrken på displayet. Displayet viser ellers all den informasjonen du trenger, som navn på låtene, batterilevetid og spillemodus.
Selv om HipZip har bevegelige deler, er den sikret mot hakking i lydbildet, takket være innebygd bufferminne. Spilleren bruker også et eget operativsystem som senere kan oppgraderes til å støtte flere filformater og flere funksjoner.
Den lave kvaliteten på de medfølgende øreproppene, er irriterende. Lyden mangler ordentlig bass og diskant, og vi anbefaler deg å kjøpe bedre hodetelefoner hvis du investerer i HipZip.

Ganske dyrt

Spilleren er ikke den billigste på markedet – 3.790 kroner (inkludert moms), men byr på mer funksjonalitet enn de fleste andre. I tillegg er det billig med ekstra minne, så du kan få deg stor lagringskapasitet for noen hundrelapper.
Når det gjelder bruk og betjening av spilleren er det ingenting å klage på, alt er lagt oversiktlig opp. Det er bare viktig å få seg ordentlige hodetelefoner, noe som innebærer en ekstra utgift. Alt i alt er HipZip en dyr, men solid og morsom fornøyelse.