Powerquest Drive Image 2002

Når virusene herjer som verst er det alltid godt å ha en komplett backup av PCen din i bakhånd. Med Drive Image 2002 er dette temmelig enkelt å få til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Powerquest Drive Image er et såkalt diskkloningsprogram som har vært på markedet i flere år. Programmet er ypperlig å bruke til å ta komplette sikkerhetskopier av harddisker og partisjoner, eller når du skal overføre data fra din gamle harddisk til din nye.

Får med seg alt

Programmet kopierer dataene fra harddisken sektor for sektor, ikke ikke på filnivå som vanlige backup-løsninger. Dermed kopieres også informasjon om partisjonsstørrelse og type, filsystem osv. Dataene kan enten lagres i en fil (kalt image-fil) eller "utpakket" på en annen partisjon eller harddisk lokalt eller i nettverket.

Image-filer kan også brennes direkte til CD, og kan i tillegg komprimeres for å spare plass. Programmet deler automatisk image-filen opp dersom du må bruke flere CDer for å få plass til alt. Du kan også velge tidsstyrte backuper, for eksempel til en gang i uka. Image-filer kan også passordbeskyttes.

Drive Image støtter en rekke filsystemer, deriblant FAT32, NTFS, HPFS og LINUX.

Med Boot Disk Builder kan du enkelt få tilgang til nettverket ditt fra DOS.
Med Boot Disk Builder kan du enkelt få tilgang til nettverket ditt fra DOS. Vis mer

Enkelt med veivisere

Med programmet følger også veivisere for å lage såkalte rescue-disketter som lar deg ta backup/gjenopprette data fra DOS. Diskettene kan også laste nettverksdrivere dersom dette er nødvendig.

Når du gjenoppretter dataene blir alt stilt tilbake nøyaktig slik det var da du tok sikkerhetskopien.

En egen image-leser i Windows lar deg også gjenopprette deler av dataene til valgfri destinasjon.

Ved hjelp av en egen filbehandler som leser Drive Image-filer, kan du gjenopprette deler av dataene dersom du skulle ønske det.
Ved hjelp av en egen filbehandler som leser Drive Image-filer, kan du gjenopprette deler av dataene dersom du skulle ønske det. Vis mer

Mye nytt

Drive Image 2002 er den første fullverdige Windows-utgaven av programmet. Tidligere måtte alle backup-operasjoner foretas fra DOS. Du kan fortsatt ikke ta backup av den aktive systempartisjonen (typisk C:) fra Windows, men prosessen kan startes herfra og fullføres automatisk fra DOS.

En annen stor og viktig nyhet er at image-filene kan lagres direkte på NTFS-partisjoner, og leses fra NTFS-partisjoner ved gjenoppretting. Tidligere måtte du ha minst én FAT/FAT32-partisjon på harddisken din dersom du ønsket å lagre image-filen lokalt.

Drive Image har alltid vært brukervennlig, og grensesnittet i den nye versjonen har et enda større "veiviserpreg" enn tidligere, noe som sikkert vil glede nye og uerfarne brukere.

Drive Image 2002 er svært oversiktlig og brukervennlig, men temmelig annerledes enn tidligere versjoner.
Drive Image 2002 er svært oversiktlig og brukervennlig, men temmelig annerledes enn tidligere versjoner. Vis mer

Vår test

Da vi testet programmet tok vi backup av vår C:-partisjon som inneholdt 2.692 MB med filer av variert størrelse og type. PCen var utstyrt med en Athlon XP 1900+ prosessor og 256 MB minne. Operativsystemet var Windows XP og filsystemet FAT32.

Vi valgte først maksimal komprimering mot en nettverksstasjon (fra DOS). Linjen var på 10 MBit, og operasjonen var fullført på 42 minutter.

Vi prøvde igjen, denne gangen lagret vi alle dataene fra C: til en NTFS-partisjon på samme harddisk. Nå tok operasjonen 22 minutter. Vi gjentok operasjoen en tredje gang, denne gangen med laveste komprimering, men det var her ingen besparelse i tid.

Image-filen med maksimal komprimering ble på ca 1.2 GB, dvs 50% besparelse i forhold til originalstørrelsen. Med lav komprimering ble filen ca 200 MB større.

Gjenopprettelse fra nettverket tok 39 minutter.

Tilgjengelig nå

Drive Image 2002 kan kjøpes online og lastes ned fra denne siden. Prisen er $69,95, eller rundt 540 norske kroner med dagens lave dollar-kurs. Hvis du har tidligere versjoner av Drive Image og vil oppgradere, koster det $39,95, eller rundt 320 kroner.

Swan Distribution er hoveddistributør på Powerquest-produkter i Norge og Norden.