PowerColor GTS 2

GeForce 2-baserte grafikkort har for lengst etablert seg som et meget kraftig, men dyrt alternativ. Nå som grafikkbrikken har vært på markedet en stund, lanserer også mindre selskaper GeForce 2-produkter. Her er vår test av en løsning fra PowerColor.

PowerColor GTS 2
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

I og med at NVIDIA ikke produserer grafikkort selv, kun brikkene kortene bygger på, er det alltid flere produsenter som lisensierer teknologien og senere konkurrerer om den beste prisen og flest tilleggsfunksjoner. Først ute er alltid de store produsentene som Creative, Elsa, Hercules og Asus. Senere kommer kortene som er utviklet av mindre kjente, gjerne taiwanske selskaper. Dette er også tilfellet med PowerColor – først nå, flere måneder etter at GeForce 2 ble lansert, får vi kjøpt deres grafikkort i Norge.

LES OGSÅ:

Det er temmelig imponerende hvor mye PowerColor har klart å ta med i pakken, samtidig som de holder prisen nede. Kortet har 32 MB RAM, TV-utgang, og du får også to hele spill (riktignok av eldre dato) og DVD-programvare. Kortet koster det samme som GeForce 2 fra Creative, som ikke inneholder noe ekstra.

Hva feiler det dette kortet?

Vi kom raskt i gang med testingen, siden instalasjonen ikke bød på problemer. Vi oppdaget, til vår store forbauselse, at resultatene var en god del lavere enn hos andre GeForce 2-kort, både i OpenGL og Direct3D. Vi undersøkte problemet og fant ut at PowerColor-kortet var kraftig underklokket! I følge importøren er det en betaversjon av kortet vi fikk tilsendt, og det kan kanskje være grunnen til at det var klokket til 122/305 MHz.

Vi brukte PowerStrip-programmet til å oppjustere klokkefrekvensene til prosessoren og minnet til vanlige 200/333 MHz, før vi fortsatte testingen. Resultatene ble straks bedre.

Takket være de nye og optimaliserte 6,18-driverne fra NVIDIA fikk vi svært gode tall, spesielt i krevende oppløsninger som 1280x1024x32 (52,1 bilder i sekundet i Quake III, 3097 poeng i 3DMark 2000). Driverne er uten tvil et avgjørende moment her, hadde vi brukt en tidligere versjon ville nok ikke resultatene vært fullt så bra. Uansett, kortet er svært raskt – men et hvilket som helst annet GeForce 2-kort med 32 MB RAM har kapasitet til akkurat de samme resultatene.

Akkurat som alle de andre GeForce 2-kortene, byr PowerColor på ypperlig bildekvalitet, komplett med kantutjevning (som samtidig medfører kraftige ytelsestap).

Konklusjon: bedre å vente

GeForce 2-baserte grafikkort kommer snart til å bli enda billigere, på grunn av den nye Ultra-utgaven av brikken som kommer til å ta over i entusiastkretsene. Vi synes derfor at det kan være greit å vente litt med et kjøp, hvis det er akkurat GeForce 2 du ønsker deg. Men hvis du ønsker deg et rimelig GeForce 2-kort akkurat nå, så er PowerColors bidrag et fint produkt med mange funksjoner (så lenge du husker å oppjustere klokkefrekvensen).

I løpet av de nærmeste ukene kommer vi til å teste GeForce 2 MX – det rimeligste alternativet i NVIDIA-familien – samt ATI Radeon, som er GeForces største konkurrent for tiden. I oktober kommer de første GeForce 2 Ultra-baserte kortene, og disse venter vi på i spenning!