Postbox - smart e-post

Imponerende og gratis e-postprogram for Windows og OS X.

E-post er fortsatt den foretrukne elektroniske kommunikasjonskanalen for de fleste, selv om Facebook og Twitter nå har begynt å melde seg på for alvor.

Stort sett snakker vi om en tjeneste som brukes på én av to måter: enten via web eller som en selvstendig applikasjon du har installert på maskinen.

Mens webversjonens store fordel er at den kan brukes på hvilken som helst maskin uten noe mikkmakk, har en installert applikasjon flere fordeler - blant annet at den er bedre integrert med resten av operativsystemet ditt, slik at du for eksempel kan dra og slippe filer inn i et epostvindu.

Vi har tidligere sett på Mailplane, som gjør at du kan bruke Gmail som en applikasjon, og der det også er støtte for dra-og-slipp av filer. Dagens program har imidlertid langt mer funksjonelt og fungerer mot flere tjenester enn Gmail.

>> Nytt og nyttig i Gmail

POP, IMAP, Gmail, Hotmail og Flickr, Delicious, Facebook...

Det er ikke lite Postbox støtter rett ut av boksen, og det er nettopp dette som gjør den så elegant. For ikke bare kan du koble deg mot de mest kjente webbaserte eposttjenestene; skaperne har også implementert støtte for diverse andre nettjenester som bygger ut programmet til å bli svært omfattende.

Postbox - smart e-post


Når du starter programmet første gang, må du (selvsagt) legge til en epostkonto. Vi testet med Gmail (IMAP), og der var det bare å legge inn brukernavn, passord og fullt navn, og så hadde vi tilgang på epostene umiddelbart. Vi opplevde et par snodigheter der én avsender dukket opp med ferskere tidsstempler enn alle andre, men bortsett fra det hadde vi ingen problemer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For å kunne søke i materien må også epostene indekseres; noe du ikke gjøre, men som er kjekt å få gjort så fort som mulig for å få brukt programmet optimalt. Denne prosessen tok en times tid med rundt 11.000 eposter i innboksen, og mens dette pågår kan ikke Postbox brukes.

Du kan både søke etter tekst i e-posten, men også i filnavn på vedlegg. I tillegg kan du spesifisere et tidsaspekt, f.eks. "last month" dersom du er på jakt etter en e-post du er rimelig sikker på at du fikk tilsendt den siste måneden. På samme måte kan du søke på avsender.

>> Enkel backup av all e-post

Basert på Thunderbird

Postbox er basert på Thunderbird fra Mozilla og har derfor også arvet mye funksjonalitet derfra, men i tillegg supplert med mye nytt.

I bunnen ligger et helt vanlig epostprogram der du kan flytte eposter i egnede mapper, men også tagge hver epost med nøkkelord slik at du lettere finner tilbake. Postbox kan også brukes for å lese nyhetsgrupper og RSS-feeds og lar deg også legge til flere konti slik de fleste epostprogram kan gjøre nå til dags.

I tillegg støtter Postbox muligheten for å flagge eposter for oppfølging (todo-lister på godt norsk), og du kan også opprette egne oppgaver som havner i den samme lista. Brukere av Gmail vil også like at Postbox støtter trådet visning, slik at alle eposter rundt det samme temaet samles i én tråd.

En annen funksjon mange vil sette pris på er muligheten til å redigere e-poster. Dermed kan du for eksempel fake en e-post slenge på noen egne notater på en e-post du har mottatt slik at du slipper å notere i et annet program eller skrive ut e-posten.

Vi setter også pris på å kunne ha flere faner åpne, slik at et søkeresultat, dine sendte elementer, et par epost du har åpne samt den du skriver på kan ligge side om side på en enkel måte.

Postbox - smart e-post


Utvidede skrivemuligheter

Vi synes Postbox skinner aller lysest når du skal skrive en epost. Her kan du nemlig bruke sidefeltet til mye snasent.

Ubiquity - slutten på vanlig surfing?

Blant annet kan du lett finne tilbake til et vedlegg (kanskje har du ett du bruker ofte?), men du kan også legge ved Google-kart, Flickr-bilder (du har tatt selv, riktignok), hotell- og restaurantanbefalinger fra Yelp.com etc.:

Postbox - smart e-post


Sidefeltet brukes for øvrig også når du leser e-post - alle adresser, filer, lenker etc. vises i margen slik at du kjapt kan sjekke ut disse elementene. Du kan også bruke høyrefeltet til å søke direkte i Google (søkeresultater kan legges rett inn i en epost), slå opp ord i ordboka etc.

Postbox - smart e-post


Postbox kan også koble seg mot flere nettjenester. For eksempel kan du merke tekst eller høyreklikke på en lenke for å poste direkte til Twitter, eller legge til lenka som et bokmerke i Delicious (vår guide).

Innbakt sikkerhet

Genialt er det også at Postbox advarer deg om lenker du ikke bør trykke på. Dette sjekkes mot en database som oppdateres hver halvtime, og dersom du mottar en e-post med en slem lenke, får du klar og tydelig beskjed om at du ikke bør trykke på den aktuelle lenka.

Postbox er gratis og fungerer både på Windows og OS X. Du kan laste ned og teste selv fra denne siden: http://www.postbox-inc.com/