Web of trust selger brukerdata

Populær nettleserutvidelse fjernet fra Firefox og Chrome

"Anonyme" brukerdata ikke fullt så anonyme.

RØDT BETYR FARE: Web of trust-utvidelsen identifiserer farlige nettsteder med en rød ring. Dog viser det seg at selskapet bak selger data om brukerne som kan knyttes til vedkommendes identitet. Foto: Pål Joakim Pollen
RØDT BETYR FARE: Web of trust-utvidelsen identifiserer farlige nettsteder med en rød ring. Dog viser det seg at selskapet bak selger data om brukerne som kan knyttes til vedkommendes identitet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For drøye to år siden skrev vi om nettlesertillegget Web of trust, som vi har ansett som et kjekt hjelpemiddel for å holde deg unna nettsider som ikke er til å stole på.

Dataene er det brukerne selv som legger inn, og med 140 millioner brukere får man et ganske godt datagrunnlag som kan brukes for å advare andre brukere om nettsteder man ikke bør besøke – i form av en rød ring bak lenkene.

Nå er tjenesten imidlertid ute i hardt vær. Den tyske TV-kanalen NDR har nemlig avslørt at tjenesten selger «anonyme» brukerdata til andre, men som viser seg ikke å være så anonyme allikevel.

Samler data i bakgrunnen

Ifølge personvernsdokumentet til Web of Trust samler tjenesten inn data om brukerne sine, som kan deles med tredjeparter.

ANONYMT: Ifølge personvernsdokumentet til Web of trust, samles det ikke inn identifiserbar informasjon. Foto: Pål Joakim Pollen
ANONYMT: Ifølge personvernsdokumentet til Web of trust, samles det ikke inn identifiserbar informasjon. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Disse skal være anonyme og bestå blant annet av IP-adresse, geografisk plassering, operativsystem og type enhet, nettadressen som er besøkt, en identifikator for nettleseren og den slags.

Ikke så anonymt

NDR kunne imidlertid avsløre at disse dataene enkelt kunne kobles til identifiserende data om brukerne. Dermed kunne man blant annet finne:

  • Kontonavn
  • E-postadresse
  • Reiseplaner
  • Sykdommer
  • Seksuelle preferanser
  • Konfidensiell jobbinformasjon
  • Nettleserhistorikk, inkludert alle besøkte nettsteder

Dette fant journalistene i NDR fra en brukerdatabase på rundt 50 personer.

Fjernet fra Mozilla og Google

Web of Trust-utvidelsen er nå blitt fjernet av Mozilla (selskapet bak Firefox) for brudd på deres retningslinjer.

FJERNET: Prøver du å laste ned Web of trust til Firefox, får du opp denne siden. Faksimile: Mozilla
FJERNET: Prøver du å laste ned Web of trust til Firefox, får du opp denne siden. Faksimile: Mozilla Vis mer

Den er heller ikke lenger å finne i Chrome web store, og Android-appen har blitt fjernet i Play butikk. Dette er noe selskapet har gjort selv, og de beklager nå til sine brukere i et eget innlegg.

Der understreker Web of Trust at de vil gjøre følgende tiltak:

  • Gå igjennom personvernsdokumentet og gjøre nødvendige endringer med tjenesten for å ivareta personvernet
  • Tilby brukerne muligheten velge bort delingen av anonymiserte data
  • Komplett overhaling av «rensingen» av data, slik at brukere som velger å dele data med tjenesten gjør det helt anonymt

Dette planlegger selskapet å bruke noen uker på.

Slik fjerner du Web of Trust

Vi kan i skrivende stund ikke annet enn å anbefale deg å avinstallere Web of Trust om du har installert det i nettleseren. Vi har også oppdatert vår opprinnelige artikkel om denne tjenesten i henhold.

For å avinstallere i Chrome, skriv chrome://extensions i adressefeltet, bla ned til Web of Trust og trykk på søppelkasseikonet.

For å avinstallere i Firefox, skriv about:addons i adressefeltet, trykk på extensions i venstre marg, finn Web of Trust og trykk remove.

LES OGSÅ:
Hackere angriper Teamviewer-konti
Er dette verdens slemmeste minnepinne?
Denne boksen vil beskytte deg på nettet