Plextor PX-W4012TA

Det høres umiddelbart imponerende ut med en 40x brenner. I virkeligheten er forskjellen til forrige generasjon langt mindre enn tallene indikerer ved første øyekast.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Plextor PX-W4012TA
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Det er viktig å huske at CD-brennere ikke opererer med lineær hastighet. Den imponerende hastigheten som oppgis blir ikke oppnådd før helt på slutten av platen, hvis alt klaffer. For å unngå totalt mislykkede brenneforsøk, overvåkes brenningen kontinuerlig. Er det feil eller avvik på platen, stopper brenningen opp. Så må det måles og justeres, og brenningen fortsetter.

LES OGSÅ:

Dessuten er det som regel en del forberedelser som brenneprogrammet må gjøre, før selve brenningen kan starte. Filer skal organiseres, formater skal håndteres, det tar som regel minst 20-30 sekunder før man er i gang.

Full pakke

Vi testet fullversjonen, som kommer i eske med kabler, Nero programvare og media - 6 stk. CD-R og en stk. CD-RW.

Kablene som følger med er en ordinær ATA-33 flatkabel og dessuten en lydkabel, som er helt unødvendig i moderne Windows-versjoner fra de siste årene.

Det følger også med monteringsskruer og et lite verktøy til å løse ut skuffen hvis alt går i stå.

Likte ikke kontrollerkortet

Vi koblet først brenneren til vårt Promise Ultra ATA/133 kontrollerkort med en 80-leders kabel. Vi ga den en høyhastighets Verbatim-plate og satte i gang brenning av vår test-imagefil.

Det gikk ikke så bra.

image: Plextor PX-W4012TA

Den jobbet og slet, status på bufferminnet fløy opp og ned, og store deler av tiden var det helt nede på 0.

Brennetiden var på 5 minutter og 18 sekunder. Det tilsvarer en 16x brenner på en god dag.
Vi testet så en av platene som fulgte med i pakken, og brennetiden sank til 4 minutter og 10 sekunder. Det tilsvarer en 20x brenner.

Vi koblet den så til den interne ATA/33 kontrolleren på vår testPC, og der så den ut til å trives bedre. Bufringen oppførtes seg normalt, og det var ikke problematisk å få en jevn datastrøm til brenneren.

Med Verbatim-plate kom vi nå ned i 4 minutter og 22 sekunder. Så testet vi med en av platene som fulgte med i pakken.

Brennetiden kom ned i 3 minutter og 29 skunder, som var ny rekord.

Men det er likevel bare 20 sekunder raskere enn Plextors egen 24x-brenner.

For sikkerhets skyld koblet vi den tilbake til Ultra ATA/133-kontrolleren og testet på ny. Det beste resultatet var 4 minutter og 5 sekunder, men med hele 43 tilfeller av tom skrivebuffer (”buffer underrun”), som riktignok ble vellykket håndtert av Burn-Proof.

Brenning av CD-RW

Her brukte den 6 minutter og 44 sekunder på brenning, som var ny rekord og 1 minutt og 10 sekunder raskere enn forrige testvinner. Den brukte derimot 24 sekunder på sletting, som var delt tredje plass.

Lesing og ripping

Lesing kom opp i over 6000 KB/sekund på slutten, som tilsvarer 40x. I gjennomsnitt klarte den 4 481 KB/sekund, som er på linje med de andre brennerne som leser med 40x.

Det samme gjelder ripping av musikk-CD som ble gjort unna på 2 minutter og 30 sekunder. Her deler den førsteplassen med Plextor 24X og Ricoh MP7200A.

Aksesstiden målte vi til 118 ms.

Konklusjon

Dette er den raskeste brenneren vi har testet, men det er bare så vidt. Forskjellen til en vesentlig rimeligere 24x brenner er bare merkbar på fulle CDer, ellers koker den bort.

Dessuten er den mer kresen på media, i hvert fall i denne første utgaven. Oppdatering av firmwaren pleier å justere dette, samtidig som media også stadig får en høyere og jevnere kvalitet.

Prisforskjellen mellom 24x og 40x er omtrent 500 kroner – du får selv avgjøre om forskjellen er verdt pengene.

Denne brenneren var testvinner i vår CD-brennertest fram til 5. august 2002