Plextor PlexWriter RW 4/2/20

CD-ROM-spesialisten Plextor er sent ute med CD-RW. Plextors nye CD-RW-brenner overskriver med 2X og skriver CD-R-plater med 4X. Kombinert med en 20X-leser, er dette en konkurrent til Sony, HP og Yamaha.

 Foto: Erik Andersen
Foto: Erik Andersen Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Plextors nye CD-RW-brenner har veldig mye til felles med Plextor PlexWriter 8/20. Utseendet er identisk og som lesere er de tvillinger med identisk ytelse og problemer.

LES OGSÅ:

God brenner

Plextor leverer en god og solid brenner. Den har ingen problemer med noen av våre test-CDer og brenner alle med forventet hastighet.

Siden det ikke er nevneverdige forskjeller mellom CD-produksjonstiden til brennere med samme X-angivelse, er det andre ting som skiller produktene fra hverandre. Plextor har en romslig hurtigbuffer på 2 MB selv om det faktisk er oppført 4 MB i bruksanvisningen. Det er uansett rikelig til å holde følge med en 4X-brenner.

2X CD-RW-hastighet

I motsetning til Yamaha CRW4416S, brenner Plextor CD-RW-platene med bare 2X. Den hastigheten er litt i laveste laget til å bruke CD-RW-platene som en diskett, men likevel fullt brukbart i mange sammenhenger. Likevel kan du ikke brenne en hel CD-RW-plate på sparket når det tar 40 minutter å fylle platen. Mindre datamengder er derimot fullt overkommelige.

Traust SCSI-grensesnitt

Det er lenge siden FastSCSI-2 var det ypperste innenfor SCSI-teknologi. Plextors glimrende 40X CD-ROM-leser, bruker allerede UltraSCSI-3, men alle SCSI-hastigheter fungerer utmerket sammen og 10 MB pr. sekund er rikelig båndbredde til både skriving ved 4X (600 KB/s) og lesing ved 20X (3 MB/s).

Følsom leser

I likhet med Plextor PlexWriter 8/20 krever den helt perfekte CD-plater for å nå toppfarten. Med disse platene er den en meget god 20X leser som når 20X allerede ved 500 MB. Der flater kurven ut på 3 MB/s. Leseren holder toppfart på alle typer CD-plater, men det skal ikke mye slitasje til før kurven blir svært hakkete.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Plextor er generelt kjent for sine meget gode rippeegenskaper. Det gjelder ikke Plextors to nyeste brennere. Ingen av dem klarer å rippe mer enn en melodi av gangen før de feiler. Du får faktisk rippet alt, men det er tidkrevende. Musikk-CDer uten mellomrom mellom melodiene blir også problematiske.

Vi prøvde også å rippe med Plextor Manager 96, men den er ikke i stand til å rippe mer enn en melodi av gangen. Hvis du ber om hele, generer den en stor fil. Dessverre feiler også denne mellom hver melodi. Ved å måle hastigheten på første og siste melodi, har vi estimert rippeytelsen til litt over 6 minutter.

Programvare

Plextor leverer med CeQuadrats WinOnCD 3.6. Det er et meget populært brenneprogram som nå leveres med flertallet av brennerne. WinOnCD har alt du trenger for å brenne og kopiere CDer.

I tillegg leveres CeQuadrats PacketCD som lar deg bruke en CD-RW-plate som diskett. Etter at CD-RW-platen er formatert, kan du dra og slippe filer på den som en hvilken som helst annen diskett eller harddisk.

Plextor Manager96 er et lite hjelpeverktøy du kan installere på PCen. Det legger seg som et lite ikon på oppgavelinjen og lar deg konfigurere og styre alle Plextors CD-ROM-lesere og brennere.

Du kan bestemme lesehastigheten på brenneren til å være 9X-24X CAV, 12X CLV, 8X CLV, 4X CLV, 2X CLV eller 1X CLV. CAC betyr "Constant Angular Velocity" og medfører at leseren øker hastigheten utover platen. CLV betyr "Constant Linear Velocity" og har konstant overføringshastighet fra start til slutt.

Plextor Manager96 kan også rippe musikk-CDer og kopiere en CD direkte fra en Plextor CD-ROM-leser til en Plextor CD-brenner. Dessverre kan du ikke kopiere fra andre CD-ROM-lesere.

Norsk bruksanvisning

Plextor leverer med en bruksanvisning på mange språk inkludert norsk. Den inneholder den mest nødvendige informasjonen om montering av leseren.

Det som virkelig hadde vært et fremskritt er om den medfølgende programvaren blir oversatt til norsk. Hvem av produsentene blir først?

Konklusjon

Med denne brenneren går Plextor rett inn i markedet til HP CD-Writer 8100 og Sony CRX100E-RP.

Sony og Plextor benytter begge programvare fra CeQuadrat, men Plextor støtter ikke generering av CD-TEXT på musikk-CDene. Sony er fortsatt alene om dette.

HP har det desidert beste utvalget av programvare. I tillegg til rene CD-produksjonsverktøy fra Adaptec, får du med en rekke verktøy for sikkerhetskopiering og systemvedlikehold.

Både HP og Sony er raskere og mere stabile lesere. De er rimeligere og du sparer inn SCSI-kontrolleren.

Likevel er det bare SCSI som betyr noe for den viderekomne CD-produsent. SCSI gir deg mindre belastning på resten av maskinen og dermed mye mer stabil brenning. Det bidrar også Plextors store hurtigbuffer til. Med sine 2 MB er den dobbelt så stor som hos HP og Sony.

Plextor er brenneren for deg som har en god CD-ROM-leser fra før (aller helst en fra Plextor) og trenger en stabil brenner. I tillegg kan du bruke de dyre, men praktiske CD-RW-platene.

Hvis du hovedsakelig skal bruke CD-RW-plater og har hastverk, bør du heller se nærmere på Yamaha CRW4416S.