Plextor lanserer 40x CD-brenner

Ikke før har CyberDrive lansert sin 36x brenner, så kommer Plextor med sin 40x-utgave. Kan det bli stort raskere?

Plextor lanserer 40x CD-brenner

For bare et par måneder siden var 24x-brenneren fra Plextor den raskeste som var tilgjengelig på markedet. Nå gjør samme produsent et gigantisk hopp, og lanserer Plexwriter 40/12/40A, verdens første CD-brenner som opererer med skrivehastigheter opp mot 40x.

Like rask som en harddisk

En skrivehastighet på 6 MB pr sekund er til sammenligning raskere enn IDE-harddisken IBM Deskstar 34GXP, som i vår test i mars for to år siden fikk pluss for å være "meget rask og effektiv". Selv om harddisker i dag normalt er langt raskere, sider det ikke så lite om utviklingen på CD-brennerfronten.

Den høye hastigheten betyr i teorien at du kan brenne en full 650 MB CD på 108 sekunder, eller ett minutt og 48 sekunder.

Vi vet derimot av erfaring at hastigheten er variabel, og som regel er den høyest mot slutten av platen. I praksis vil under tre minutter for å brenne en full CD være et mer sannsynlig anslag, noe Plextor også poengterer i sin pressemelding. I tillegg kreves CDR-plater som kan takle så høye hastigheter. Disse er ikke tilgjengelige i skrivende stund.

Lesehastigheten oppgis for øvrig også til 40x. I tillegg brenner den overskrivbare CD-plater i 12x, noe som også er raskere enn noe annet vi har sett tidligere.

Sikker brenning

Plexwriter 40/12/40A benytter seg av BURN Proof teknologien, som sørger for sikker brenning. I tillegg brukes også PowerRec II (Plextor Optimised Writing Error Reduction Control), som automatisk kontrollerer kvaliteten på CD-media og velger den optimale brennerhastigheten.

Enheten ventes i butikkene i februar, og vil ha en veiledende pris på 1.900 kroner + mva. Vi vil selvsagt teste den så snart vi får muligheten.

Her finner du vår store test av CD-brennere