Plextor 12/10/32x

Plextor har ligget på topp tidligere, og nå tar de tilbake tronen. De leverer nå en CD-RW-brenner som både er raskere og mer pålitelig enn alt annet på markedet.

Plextor 12/10/32x
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


Plextor sin siste CD-brenner, PX-W1210TA, er en 12/10/32X-brenner. Det vil si at den klarer å brenne en CD med 12x hastighet, skriver CD-RW bare litt langsommere med hele 10x og leser stabilt med opptil 32x.. I tillegg brukes BurnProof-teknikken, som sørger for at brenningen ikke mislykkes selv om datastrømmen til brenneren blir avbrutt, eller for langsom. Spesielt ved høye brennehastigheter har dette vært problem, og det gir i tillegg begrensninger på bruken av PCen til andre oppgaver, mens brenningen pågår.

LES OGSÅ:

Du kan lese mer om BurnProof-teknikken i denne artikkelen.

EIDE brenner på topp igjen

Vi har tidligere foretrukket SCSI-løsninger, fordi disse gir større marginer når det gjelder å få til feilfri brenning på høy hastighet. Dette kan du lese om i denne artikkelen, hvor vi testet to identiske brennere.

EIDE-brenneren klarte i den testen ikke å brenne mens PCen ble brukt til andre oppgaver, det klarte bare SCSI-brenneren. Men med Plextor sin nye brenner med BurnProof, hadde vi ikke lenger problemer med dette.

Når vi testet den første brenneren med BurnProof, SCSI-brenneren fra Nichimen/Sanyo, vår tidligere testvinner, satte vi i gang den mest krevende av våre harddisktester mens brenningen pågikk. Denne testen er en kombinasjonstest, som skriver og leser flere filer samtidig, og virkelig stresser harddisken. Samtidig skulle den levere en jevn datastrøm til brenneren, en umulig oppgave

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi gjentok testen på Plextor-brenneren og fikk akkurat det samme resultatet.. Til å begynne med var statusindikatoren på bufferen helt nede på nederste trinn på skalaen, og brenningen skred fram med en prosent nå og da. Da harddisktesten var ferdig tok framdriften på brenneprosessen seg kraftig opp igjen.

Og BurnProof virket! CDen kom helt feilfri ut av brenneren. Utrolig.

CD-RW endelig opp i fart

Vi gledet oss over hastigheten på brenning av CD-RW, som nå kan gjøre med hele 10x. Da spørs det om ikke dagene for andre flyttbare lagringsmedia, som for eksempel Zip nærmer seg slutten av sin livssyklus. I hvert fall for nye brukere.

Media som er sertifisert for denne høye hastigheten kommer på markedet i løpet av noen få uker, og prisen vil ligge på omtrent 50 kroner (eks mva) pr plate ved lanseringen. Da blir dette både en svært billig og rask løsning for flyttbare og overskrivbare lagringsmedier.

Lesing og ripping

I god Plextor-tradisjon var lesingen helt i toppklasse, og steg helt jevnt til litt i overkant av 32x på slutten av testplaten.

Rippingen av vår musikkCD var raskere enn på noen annen brenner vi har målt, nesten på høyden med Plextors 40x CD-leser. Vi målte 4 minutter og 34 sekunder, og gjennomsnittshastigheten var på hele 15,9X.

Det var heller ingen kompatibilitetsproblemer med de vanligste programmene for ripping.

Det eneste vi ikke var så imponert over var aksesstiden. Denne målte vi til 140.9 ms, som er helt ordinært. Dette spiller ingen rolle for brennefunksjonen, og er bare viktig hvis du skal bruke brenneren som leser av databiblioteker som for eksempel oppslagsverk.

Vår mening

Denne brenneren er både helt skuddsikker som vanlig brenner, håndterer CD-RW med 10x og leser og ripper med imponerende hastigheter.

I tillegg har den EIDE-grensesnitt, og blir dermed en rimeligere løsning enn SCSI-diskene og er like pålitelig takket være BurnProof.

Plextor 12/10/32X er rett og slett den beste brenneren som finnes på markedet i dag.