PlayStation VR lanseres i oktober

Og prisen ser ut til å bli litt under 4.000 kroner.

<strong>KOMMER  I ÅR:</strong> Sony lanserer PlayStation VR i oktober i år. For å få noe glede av dem, trenger du en PlayStation 4 i tillegg. Foto: SONY
KOMMER I ÅR: Sony lanserer PlayStation VR i oktober i år. For å få noe glede av dem, trenger du en PlayStation 4 i tillegg. Foto: SONY Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I år ser det ut til at VR vil ta av for fullt. Mens flere har lansert VR-briller som kan brukes med mobiltelefoner, f.eks. Samsung Gear VR eller LGs nye briller, har det spesielt vært knyttet litt større spenning til de «store» VR-aktørene.

Den ene er Oculus, som ble kjøpt opp av Facebook i 2014, og som kommer med sine VR-briller, Rift, denne våren. Den andre er HTC, som har laget Vive i samarbeid med Valve (de som eier Steam-tjenesten). Disse kommer på markedet i april.

Den tredje er Sony, som denne uka gav oss flere detaljer om sine VR-briller på utviklermessen Game Developers Conference i San Francisco.

Den billigste VR-opplevelsen: Cardboard koster bare en femtilapp

Kommer i oktober

Der kunne Sony avsløre at PlayStation VR kommer på markedet i oktober i år, altså i god tid før julehandelen. Prislappen her i Europa er satt til ¤399, eller cirka 3800 kroner med dagens kurs.

Det er en vesentlig lavere prislapp enn variantene fra Oculus og HTC, som koster henholdsvis ¤699 og ¤899.

image: PlayStation VR lanseres i oktober


Men VR-brillene alene er ikke nok. I tillegg trenger du maskinvare som kan stå for prosesseringen, og mens Oculus- og HTC-variantene brått krever en stasjonær PC til ti-tolv tusenlapper, greier PlayStation VR seg med en PlayStation 4. Den totale prislappen for hele moroa blir da rundt en tredjedel av de to andre.

Nå vil nok de dyrere løsningene fra Oculus og HTC gi en enda bedre VR-opplevelse teknisk sett, noe også visepresident i PlayStation, Masayasu Ito, innrømmer i et intervju med Polygon, men PlayStation VR vil nok i langt større grad fri til massene med denne prislappen.

LES OGSÅ: Ti kjekke tips til deg med PlayStation 4

120 bilder i sekundet

Skjermen på PlayStation-brillene er av OLED-typen. Løsningen er i stand til å levere en oppfriskningsrate på inntil 120Hz og har full HD-oppløsning (1920x1080). Det vil si at hvert øye får 960x1080 piksler.

Både Rift og Vive har noe høyere oppløsning (2160x1200), men begge har noe lavere oppfriskningsrate på 90Hz.

Synsvinkelen, eller FOV (field of view) som det kalles, er også noe ulik. Her skilter Vive med 110 grader, mens PlayStation VR stopper på cirka 100 grader. Rift ser ut til å ligge i mellom disse to, uten at vi helt har klart å finne nøyaktige spesifikasjoner der. Dette er altså den totale vinkelen skjermen utgjør av synsfeltet, der større vinkel vil gi en mer altoppslukende opplevelse.

RIVALENE: Rift (venstre) fra Facebook-eide Oculus og Vive til høyre, fra HTC og Valve.
RIVALENE: Rift (venstre) fra Facebook-eide Oculus og Vive til høyre, fra HTC og Valve. Vis mer


Men hvilken av dem blir best?

Det er vanskelig å si før både brillene og innholdet kommer for fullt, for spør du oss, vil nok utvalget av innhold telle vel så mye som de rent tekniske spesifikasjonene.

På det punktet stiller både Sony og HTC sterkt foreløpig. Valve kunngjorde nylig at alle Steam-spill kan spilles med Vive i en såkalt «desktop theatre»-modus, og det finnes og kommer en rekke titler som vil være kompatible med hodesettet. Sony har på sin side en skare av spillstudioer i ryggen som vil stå klare med VR-spill når PlayStation VR lanseres i høst.

Men med Facebook i ryggen skal man på ingen måte avskrive Oculus heller – Mark Zuckerberg selv snakket svært varmt om VR da han stod på scenen under lanseringen av de nye Galaxy S7-telefonene i Barcelona.

Så gjenstår det å se, da, hvilken av de tre som blir størst, om dette blir en suksess og om man kan nyte mange av de samme godene uansett hvilken av dem man går for.

Vi ble i hvert fall helfrelst da vi testet HTC Vive på Barcelona-messen tidligere i år.