Planet WRT-410 og WL-3560

Det dukker opp stadig flere trådløse enheter som støtter 108 MBit hastighet, vi har testet en løsning fra Planet.

Planet WRT-410 og WL-3560
Publisert
Sist oppdatert

Planet er et relativt ukjent merke, som distribueres av firmaet Telefonselskapet i Drammen. Men resultatene vi oppnådde var helt på høyde med D-Link, som er blant de mest kjente på markedet for trådløst nettverksutstyr.

Vi testet WRT-410 som er en trådløs ruter med innebygget trådløst aksesspunkt, og WL-3560 som er et PCMCIA-kort for bærbare PCer. Enhetene baserer seg på 802.11g med 54 Mbit hastighet, men støtter også den raskere varianten på opptil 108 Mbit, som her kalles "Super G". Denne høye hastigheten varierer som kjent med typen data som overføres, siden den baserer seg på komprimering av dataene. Siden bilder, lyd og video sin regel allerede som regel opptrer i komprimerte filformater, vil det være mindre å hente på denne typen data. Annen trafikk kan derimot sendes med svært høye hastigheter.

Planet WRT-410 og WL-3560


Ruteren har en WAN-port og 4 LAN-porter. Det er ingen USB-tilkoblinger for delt skriver, disk eller andre felles enheter.

Installasjon

Ruteren settes som vanlig opp fra nettleseren, og her ble vi igjen møtt med en veiviser som sørget for at vi la inn de viktigste parametre for å få kontakt med Internett. Etter en omstart av ruteren som tok noen få sekunder, var vi på nett med alle maskinene i det kablete nettverket.

Det trådløse nettet var helt uskikret etter at veiviseren hadde vært på ferde, så her måtte vi selv inn og endre for å legge inn krypteringsnøkkel.

PCMCIA-kortet ble installert i henhold til den norske veiledningen som lå i esken, som gikk ut på å installere drivere og konfigurasjonsprogram før vi satte inn selve kortet. Det fungerte utmmerket, og etter å ha lagt inn vår krypteringsnøkkel var vi på nett med det samme.

Installasjon og konfigurasjon var akkurat like enkelt som D-Link sin løsning, som er noe av det enkleste vi har vært borti.

Ruteren støtter alle de vanlige funksjonene som det er behov for i et lite nettverk, som Virtual server, DMZ og brannmur.

Ytelse

Vi fikk stabil og god ytelse ved lett komprimerbare data. Hastigheten settes automatisk til høyeste mulig, og lå jevnt på rundt 7000 KB/sek

Planet WRT-410 og WL-3560


Ved tekstdata falt ytelsen noe, men på ingen måte dramatisk.

Planet WRT-410 og WL-3560


Lyddata var mer følsomt. Vår testposisjon 2 etasjer ned fra aksessspunktet er mindre gunstig enn de to andre, dette gir seg tydelig utslag her.

Planet WRT-410 og WL-3560


Video er allerede svært komprimert, og gevinsten med Super G/ Xtreme G kompresjon er liten. Her nærmer resultatet seg ordinær 54 Mbit ytelse, som forventet.

Planet WRT-410 og WL-3560


Kompatibel med D-Link?

Mange lurer på kompatibilteten mellom de forskjellige produsentene av 108 Mbit trådløst nett. Foreløpig har vi ikke hatt så mange løsninger på testbenken, men de vi har hatt har vært svært samarbeidsvillige.

Vi sjekket denne gangen med et PCMCIA-kort fra D-Link mot ruteren/aksesspunktet fra Planet, og det fungerte helt utmerket! Dette skyldes selvsagt at begge løsningene er basert på samme basisteknologi.

Planet WRT-410 og WL-3560


Konklusjon og priser

Det var en fornøyelse å teste disse enhetene, som oppførte seg like problemfritt som D-Link og med helt tilsvarende ytelse.

Prisene har vi fått oppgitt til kr 1399,- for den trådløs ruteren WRT-410, og kr 669,- for det trådløse PCMCIA kortet WL-3560 til bærbar PC.

Kontakt www.telefonselskapet.no for informasjon om forhandlere og flere tekniske data.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer