Pixel Qi kan sitte på en skjermrevolusjon

Ny løsning fikser klassisk problem.

Alle som har prøvd å bruke en bærbar PC i solfylte omgivelser vet at det ikke er noen særlig hyggelig opplevelse. Skjermen blir som regel svart eller uleselig, og refleksjonene i kontrastbelegget som pryder 9 av 10 PC-er gjør ikke situasjonen noe bedre.

Nå kan det imidlertid se ut til at disse problemene blir borte i fremtiden. Det amerikanske selskapet Pixel Qi har nemlig utviklet en LCD-skjerm der bakgrunnsbelysningen kan skrus helt eller delvis av. I stedet reklekteres lyset fra omgivelsene i hver piksel på en måte som sørger for at bildet blir like kontrastfylt uansett om man befinner seg innendørs eller ute i dagslys.

Sparer mye strøm

Når bakgrunnslyset er skrudd helt av vil samtidig batteriet belastes langt mindre. Ifølge Pixel Qi vil besparelsene være omtrent 80% i forhold til en vanlig LCD-skjerm, som i tillegg dessuten er ubrukelig utendørs. Dermed blir skjermen også en konkurrent til såkalt ePaper, som brukes i ebøker som for eksempel Amazon Kindle. Men der disse kun er i stand til å vise statiske bilder i sort/hvitt, kan denne vise både farger og video.

Jepsen har tidligere uttalt at teknikken kan bidra til at vi snart vil se bærbare datamaskiner med 20-40 timers batterilevetid.

Også trykkfølsom

Teknikken er kalt 3Qi Multimode LCD, og under årets Computex-messe i Taiwan viste selskapet frem siste forbedringer, som også innbefatter en trykkfølsom variant. Pixel Qi håper nå å gjøre avtaler med blant andre produsenter av pads og tablets (iPad-kategorien). Ifølge grunnlegger Mary Lou Jepsen er de i samtale med flere store aktører i markedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du finner mer informasjon på selskapets hjemmeside. I tillegg finner du en dyptpløyende artikkel om teknologien og hvordan den fungerer hos Populare Science.

Kilder: pcword.com, popsci.com, pixelqi.com, softpedia.com