Pivot - lag din egen animasjonsfilm

Så enkelt og morsomt at alle blir hekta.


For en som daglig mottar tips om nyttige og morsomme gratisprogrammer fra et engasjert publikum, er det snodig å plutselig oppdage et gammelt program som Pivot - flere år etter at utviklingen av det ble avsluttet. For faktum er at animasjonsprogrammet aldri nådde lenger enn til versjon 3.1 beta, og det var i 2005. Dessverre, må vi legge til.

Jeg oppdaget programmet ved en tilfeldighet en dag jeg kom hjem fra arbeid. På gutterommet satt husets niåring sammen med noen kompiser og skrattet rundt PCen. De var i ferd med å legge siste hånd på verket sitt; en animasjonsfilm i verste "knall & fall"-kategori.

Utviklende

Fyrstikkfigurer hoppet, sparket og slo hverandre, rullet utfor fjellskrenter og fikk store baller over seg, og etter hvert som timene gikk ble animasjonene mer og mer avanserte.

Selv var jeg først og fremst positivt overrasket over at de hadde funnet noe skapende, som så ut til å fenge mer enn alle dataspillene, og som kanskje kunne føre til verdifull kunnskap til senere i "karrieren".

Slik fungerer det

For å gjøre en lang historie kort: Pivot-figurene er flyttbare og bøyelige i leddene. Hver gang du flytter for eksempel armen et par millimeter, klikker du bare på "Next Frame". Så gjør du noen små bevegelser til, og trykker "Next Frame" igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pivot - lag din egen animasjonsfilm

(artikkelen fortsetter under bildet)

Du kan dessuten laste ned en rekke elementer som du kan krydre animasjonene med, som våpen, figurer, landskap og objekter av ymse art. Du kan også lage dine egne dersom du skulle ønske det.

Når du er ferdig kan du eksportere det til en animert GIF-fil. AVI er også et valg, men implementasjonen ble aldri fullført, dessverre.

Planene klare

Nå, et par måneder etter "oppdagelsen", ser jeg definitivt at en spire har fått gro hos niåringen. Animasjonene og animasjonsprogrammet Pivot er riktig nok av den meget enkle sorten, men fantasien får raskt stort spillerom.

Og niåringen er ikke i tvil om hva han skal bli når han blir stor, han skal bli spill-lager og tegnefilm-lager. Hvis entusiasmen fortsetter ser jeg ikke bort fra at han kan nå målene sine.

I mellomtiden hender det ikke så rent sjelden at far også leker seg litt, og drømmer om å bli tegnefilm-lager selv - når han blir stor.

Inspirasjon?

Disse Pivot-animasjonene gir deg et lite hint om hva som er mulig:

(artikkelen fortsetter under videoene)


Pivot 3.1 beta og diverse tillegg kan lastes ned fra denne siden. Programmet er gratis, og bør funke på alle aktuelle Windows-versjoner.

Les også:
Lær barna programmering!