Piratprogram for DVD er uskadeliggjort

Piratprogram for DVD er uskadeliggjort

Programmet DeCSS gjorde det mulig for pirater å kopiere DVD-filmer. Og mens rettsaken mot nordmannen Jon Johansen og de andre bakmennene pågår, har filmbransjen klart å gjøre nye DVD-titler immune mot programmet. Men har de samtidig uskadeliggjort piratene?

Publisert

På tiltalebenken sitter både utviklere, nettsteder og andre som har vært med på å distribuere DeCSS. Nordmannen Jon Johansen var sentral i utviklingen av programmet, men deltok ikke direkte i selve knekkingen av krypteringsnøkkelen til DVD-formatet. Vi har tidligere omtalt DeCSS og vist fremgangsmåten for kopiering i denne artikkelen.

I mellomtiden har filmbransjen funnet en måte å uskadeliggjøre DeCSS-programmet på. Ved å legge inn noen ekstra instruksjoner på hver eneste nye DVD-plate, har de greid å stoppe programmet fra å gjenkjenne innholdet som kryptert film. Resultatet blir at DeCSS gir en feilmelding, og kopiprosessen avbrytes.

Piratene ligger hakk i hæl

Nå har det seg ofte slik at "kodeknekkerne" ikke ligger mange skritt etter utviklingen, og ikke før DeCSS er uskadeliggjort, lanseres programmer som også klarer å kopiere de nye DVD-titlene. Disse programmene omtales som ”andre generasjons DVD-rippere”, og er ikke bare bedre og raskere enn DeCSS, de er i tillegg mer brukervennlige, og gir deg ekstra valgmuligheter for kopieringen.

Piratprogram for DVD er uskadeliggjort

Ett av de mest populære programmene erCladDVD. Med dette programmet får du muligheten til å rippe hele DVD-platen, kun selve filmen, eller deler av filmen. Hele prosessen er gjort på noen få minutter, avhengig av ytelsen på maskinvaren.

Ikke ulovlig – i Norge

Hvis du blir fristet til å kopiere DVD-filmene dine, må du være klar over at det krever mye ledig plass på harddisken din. En typisk 100-minutters spillefilm vil oppta mellom fire og åtte gigabytes, splittet opp i VOB-filer som vanligvis er på én gigabyte pr stk.

I likhet med musikk-CDer, er det ikke ulovlig å lage kopier av DVD-filmer til privat bruk. Vel og merke hvis det er snakk om plater som du selv har kjøpt, og kopiene er beregnet for eget bruk.

Det finnes mange verktøy for å komprimere filmene til andre formater, slik at de får plass på én eller to hjemmebrente CD-R-plater. Du kan lese mer om dette i blant annet denne artikkelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer