Piratkopier av Windows XP florerer på nettet

Nettet oversvømmes av piratkopierte fullversjoner av Windows XP Professional - nesten to måneder før den offisielle lanseringen.

P2P-nettverkene blir flittig brukt av XP-piratene
P2P-nettverkene blir flittig brukt av XP-piratene Vis mer

Helt siden de første preview- og betautgavene av Windows XP ble sendt ut til betatestere i fjor, har operativsystemet funnet veien ut på nettet gjennom uautoriserte kanaler. Og hver gang har crackere funnet måter å omgå aktiveringssperren, og dermed har man kunnet benytte operativsystemet ut over prøvetiden på 30 dager.

Tilgjengelig over alt

Da OEM-utgaven av Windows XP ble sendt ut til maskinvareleverandører den 25. august, tok det ikke mer enn én dag før pirater kunne laste den ned gjennom IRC og diverse P2P-nettverk. En spesialsydd versjon myntet på Dell-PCer var også blant versjonene som ble tilgjengelig for nedlasting.

En evalueringsversjon med 180-dagers varighet fant også veien til nettet omtrent samtidig. Denne versjonen viste seg å være identisk med den såkalte Corporate Edition (fullversjonen av Windows XP Professional, som er beregnet på bedriftsmarkedet og lanseres 25. oktober). Den eneste forskjellen var serienummeret og lisensavtalen som man må godkjenne ved installasjon.

29. august - knappe fire døgn etter at evalueringsversjonen ble lagt ut, hadde en crackergruppe generert et serienummer som forvandlet operativsystemet til Corporate Edition. Ikke nok med det, dette serienummeret fjernet både tidsbegrensningen og behovet for å aktivere produktet. Dermed hadde nettpiratene fått seg en ny yndling.

Microsoft fullstendig avvæpnet

Vedkommende som først la ut Windows XP Professional Corporate Edition på IRC, hevder at han snart vil legge ut en versjon som ikke behøver serienummer i det hele tatt. Dermed kan det se ut som om Microsoft er blitt fullstendig avvæpnet i sin kamp mot piratkopiering av operativsystemet.

Vi tok kontakt med Microsofts produktsjef for Windows XP her hjemme, Paul Udjus. Han bekrefter at versjonen som er i omløp er identisk med Corporate Edition som lanseres først 25. oktober. Videre forteller han at Microsoft jobber iherdig med å finne ut hvor og hvordan operativsystemet kunne lekke ut på nettet, men at denne oppgaven styres fra sentralt hold.

I mellomtiden har også Plus!-pakken til Windows XP funnet veien til nettet, uten noen form for begrensninger.

Kilder:
Paul Udjus, Microsoft Norge
The Inquirer