Piratene får det som de vil

KOMMENTAR: Nå kommer Playstation 3 med støtte for DivX-filmer. Nok en gang får piratene det som de vil.

Publisert
Sist oppdatert
Nyheten om at DivX skal støttes på Playstation 3 kom akkurat tidsnok til at selgerne hos Sony klarer julebonus dette året.


Hvor mange ganger har du laget en DivX-film? Har du kanskje konvertert DV-opptakene du gjorde i Dyreparken i sommer til DivX-format? Eller de gamle VHS-båndene dine? Vet du i det hele tatt hvordan du kan lage en DivX-film på en kjapp og brukervennlig måte? Sjansene for at du rister på hodet av spørsmålene over, er overveldende.

Bjørn Eirik Loftås er teknologiredaktør i DinSide, og holder også foredrag med den digitale hverdagen som tema.
Bjørn Eirik Loftås er teknologiredaktør i DinSide, og holder også foredrag med den digitale hverdagen som tema. Vis mer


Uansett hvordan man vrir og vender på det er DivX et format som benyttes til piratkopiering av filmer, og for spredning av ulovlig kopierte filmer via Internett. Finito. Joda, jeg vet naturligvis at det gjøres stadige forsøk på å gjøre formatet til et stuerent alternativ i MPEG4-jungelen, men veien dit er så lang og kronglete at de færreste tror det er mulig.

Likevel: Ni av til DVD-spillere, mange håndholdte multimediedingser og nå sist Sonys heteste spillkonsoll Playstation 3, støtter eller vil støtte avspilling av DivX-filmer. Da nyheten om sistnevnte kom på ITavisen tidligere denne uken, tok det ikke mange minuttene før debatten knyttet til artikkelen var oversvømt av gledesutbrudd fra lykkelige lesere og potensielle kjøpere.

Og her finner vi hele nøkkelen til hvorfor dette formatet har fått så bred støtte blant produsentene. Det er et gedigent kjøpsargument! Svært mange benytter nemlig muligheten til å laste ned filmer ulovlig fra nettet. Sony, som ikke akkurat er en ubetydelig aktør både på utstyrssiden og i musikk- og filmbransjen, har holdt igjen lenge. Akkurat som de gjorde det med MP3-formatet. Der gav de opp tidligere i år. Alle nye lommespillere fra Sony støtter MP3 uten noen form for konvertering eller begrensninger.

Dette har selvfølgelig ikke skjedd tilfeldig. Her har Sony veid de to "ondene" mot hverandre – dårlig salg av dingser eller litt mer piratkopiering, og landet på sistnevnte, fordi tapet i kroner og øre vil være mindre. Sannsynligvis langt mindre. Piratene, eller skal vi si kundene, får det som de vil – nok en gang.

<center>Playstation 3, nå også med piratstøtte.</center>
Playstation 3, nå også med piratstøtte.
Vis mer


Løfter vi blikket litt og ser på den digitale hverdagen i et større perspektiv, finner vi en rekke eksempler på piratenes innflytelse. Ta for eksempel MP3-spillere med 160 GB harddisk, med plass til 4-5000 plater. Eller harddisken i seg selv. En 500 GB-utgave koster 800 kroner, og er nesten regnet som standard.

Selv med Windows Vista, komplett installasjon av Office 2007 Enterprise, Photoshop CS3, 10.000 MP3-filer (oisann, det var visst 1.000 plater det!) og like mange fotografier, samt en rekke spillinstallasjoner (oisann, der sprakk visst budsjettet), har du ikke brukt mer enn 20 prosent av plassen.

Hva skal de resterende 80 prosentene brukes til da? Tja... Word-dokumenter? Powerpoint-presentasjoner? Våkn opp!

Patrick Peters, verdens mest piratkopierte mann.
Patrick Peters, verdens mest piratkopierte mann. Vis mer


Jeg hadde gleden av å intervjue Patrick Peeters, toppsjefen i Nero (de som lager verdens mest piratkopierte program, Nero Burning Rom), da han var på visitt i Norge i fjor. Jeg spurte ham direkte om hva han mente om den utstrakte piratkopieringen av programvaren hans. Svaret burde egentlig ikke overraske meg, men det gjorde det.

- Vi vil heller at de piratkopierer vårt program enn konkurrentens, svarte han. - Noen vil aldri betale for programvare, men de kan likevel være viktige med tanke på å få spredd budskapet.

Peters vet naturligvis alt om piratenes plass i næringskjeden. I den digitale verden spiller piratene nemlig en viktig rolle, de er budbringere. For industrien er det tross alt viktigere å få spredd budskapet enn å kneble budbringere som har tilegnet seg informasjonen på ulovlig vis.

I tilfellet med DVD-spillere med DivX-støtte bidrar piratene til at salget av enhetene øker, fordi tilgangen på illegalt materiale er stort. Akkurat som de alltid har gjort det i PC-sammenheng gjennom piratkopiering av programmer. På midten av nittitallet opplevde PC-bransjen en boom i salg av hjemme-PCer. Hvor mange av disse stygge maskinene som hadde blitt solgt dersom hver og én hadde kostet 30.000 å fylle opp med programmene folk ønsket å bruke, kan man jo bare spekulere i. Men at salget sannsynligvis hadde gått noe mer trått er det vi på nynorsk kaller en "big understatement".

I dag finnes det ekstremt mye billig, god og gratis programvare, og det er ikke lenger noen grunn til å piratkopiere programmer for å få en fullgod og billig PC-opplevelse. Men filmene og musikken er det verre med, utvalget og kvaliteten i gratis-sfæren er som kjent rimelig begrenset.

Men også dette går seg til på sikt. Musikken vil bli billigere, filmene vil snart kunne kjøpes eller streames for en symbolsk sum, blant annet takket være nye, smarte reklameformater. Og DivX vil dø så snart båndbredde ikke lenger er noe tema.

Uansett må du tro meg: Høyoppløselig Blu-ray-materiale og oppskalerte DVD-filmer ser supert ut på din nye 42” flat-TV. DivX-filmer derimot, blir fort bare irriterende. Men nyheten om at DivX skal støttes på Playstation 3, kom akkurat tidsnok til at selgerne hos Sony klarer julebonusen i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer