Pirat-Windows blir "lovlig"

Piratversjoner av Windows XP så dagens lys allerede før operativsystemet var i kommersielt salg. Ved hjelp av en såkalt "Corporate key" kunne hvem som helst installere operativsystemet, uten å måtte aktivere etter 30 dager.

Publisert
Sist oppdatert
Pirat-Windows blir "lovlig"

Din mening:

Tror du Microsoft klarer å stoppe piratene? (Avsluttet)
Nei(89%) 811
Ja(7%) 63
Usikker(4%) 39
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Installasjonsnøkkelen i Windows XP består av unike kombinasjoner av 25 bokstaver og tall. Hvert eksemplar av operativsystemet har sin egen nøkkel, og for å bruke XP i mer enn 30 dager, må nøkkelen innrapporteres til Microsoft via nettet/tlf. Deretter vil Windows bli aktivert for ubegrenset bruk, vel og merke hvis nøkkelen ikke er blitt benyttet på andre PCer tidligere. Er den det, vil Windows slutte å fungere når de 30 dagene er gått.

For å lette installasjonsjobben i store bedrifter, tilbyr Microsoft såkalte Corporate-versjoner av operativsystemet. Her benyttes samme installansjonsnøkkel på alle maskinene i bedriften, og Windows-installasjonene trenger ikke å aktiveres.

Millioner av piratinstallasjoner

Allerede før Windows var i kommersielt salg, dukket det opp en såkalt "Corportate Edition" av operativsystemet på diverse piratfora på Internett. Installasjonsnøkkelen som fulgte med var etter sigende lekket fra Dell, en av Microsofts aller største støttespillere. Denne nøkkelen, som begynte med bokstavene "FCKGW", ble sannsynligvis installert på millioner av PCer - verden over.

Før lanseringen av Service Pack 1 til Windows XP, bestemte Microsoft seg for å stenge ute Windows-installasjoner der denne nøkkelen (og noen andre) var benyttet, fra å installere oppdateringen og fremtidige fikser fra Microsoft. Piratene skulle stenges ute fra det gode selskap.

Lure crackere

Crackere fant naturligvis omveier. Først kom et program som kunne generere gyldige, ubrukte nøkler, og for kort tid siden dukket det opp et program som kan endre nøkkelen som ble benyttet under installasjonen, til en ny, gyldig nøkkel.

Pirat-Windows blir "lovlig"


Det lille programmet (288 KB), som bærer navnet Windows XP Product Key Modifier, er svært enkelt. Man legger bare inn den nye nøkkelen i et felt, og trykker "Change Key". I løpet av få sekunder er registeret oppdatert, og etter en omstart av PCen kan Windows-pirater igjen få tilgang til alle oppgraderingene fra Microsoft.

OBS! Spørsmål til redaksjonen vedrørende programmene vil ikke bli besvart.

Kilde:
The Inquirer

Les også: Er piratkopiering helt OK?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer