Pioneer DVR-A03 DVD-R/RW brenner

Det ”alle” venter på er at DVD-brennere skal bli like enkle, rimelige og kompatible som CD-brennerne har blitt. Vi er ikke der enda, men vi nærmer oss.

Forvirringen om formater er fremdeles ikke over når det gjelder skrivbar DVD. Dette har delvis tekniske årsaker, men også filmbransjens frykt for massekopiering av filmer i de tusen hjem er inne i bildet. Stikkord her er Jon Johansen og DeCSS-saken, og her dreier det seg til og med bare om avspilling av DVD…

Behovet for lagring

Likevel er det behov for et praktisk håndterbart DVD-format, til lagring av alle typer generelle data, til distribusjon i liten skala av egenproduserte videoer, produksjon av originaler for større distribusjon og en rekke andre formål.

Spesielt innen medieproduksjon er det et stort behov for et relativt rimelig, robust format med høy kapasitet. Å bruke harddisker til distribusjon er ikke alltid den beste løsningen.
DVD-R-formatet er brukbart til de fleste av disse behovene, både til lagring av datafiler, og til brenning av videofiler.

I denne artikkelen tar vi for oss datalagring, og kommer tilbake til brenning av videoformater i en senere artikkel.

Skriveytelse

For å teste skriveytelsen brente vi tre store AVI-filer på til sammen 3,49 Gigabyte. Vi brukte programmet InstantDisc som følger med brenneren, et brennerprogram som sett fra brukeren har mye til felles med andre kjente programmer som Nero, Easy CD Creator osv.

Pioneer DVR-A03 DVD-R/RW brenner

På de tre filene brukte brenneren 23 minutter og 45 sekunder, som tilsvarer 2x DVD eller omtrent 18x hvis du sammenligner med en CD-brenner. Det er ikke så galt, og helt i henhold til spesifikasjonene.

Til sammenligning brukte vi 7 minutter og 58 sekunder på å kopiere de samme filene mellom to PCer over nettverket (100 MBit) og 3 minutter og 23 sekunder mellom to 7200 RPM harddisker i testPCen (IBM 75GXP 46 GB og WD800 80 GB på ATA-100 kontroller).

Leseytelse

Det som overrasket oss var at leseytelsen var bare litt bedre enn skriveytelsen. På de tre filene brukte den 22 minutter og 55 sekunder på kopiering tilbake til harddisk.

Vårt ordinære testprogram hadde av en foreløpig ukjent grunn problemer med å lese platene vi brente, men programmet CD Speed, som følger med Nero, målte lesehastigheten til 18,67 på starten og 18,69 på slutten.

Pioneer DVR-A03 DVD-R/RW brenner

Det stemmer også med de tallene vi fikk fra vårt eget testprogram på de områdene det klarte å lese fra platene som lå på 2,792 MB/sekund.

Problemer

Etter installasjon og første prøvebrenning sjekket vi om DMA var aktivert. Det var den ikke. Da vi forsøkte å aktivere DMA-settingen etter den første brenningen fikk vi problemer. Dette var med brenneren koblet til den interne ATA-33 kontrolleren i PCen. Det som skjedde var at brenningen stoppet etter kort tid og platen var ubrukelig. Dette gjentok seg ved neste forsøk.

Etter å ha flyttet brenneren til vårt Promise ATA-100 kontrollerkort, fungerte det utmerket, med DMA automatisk aktivert.

Konklusjon på datalagring

For transport og lagring av store filer er dette absolutt et praktisk alternativ. DVD-R er like praktisk og robust som CD-R, riktignok en del dyrere, men absolutt konkurransedyktig.

Prisen på brenneren har vi observert til 8 995 kroner inkl mva, og platene til henholdsvis 159 kroner for DVD-R og 259 kroner for DVD-RW.