Pioneer DR-944

Pioneer kommer nå endelig med en 40X CD-ROM-leser. Etter å ha dominert blant 32X-leserne, utfordrer Pioneer nå Plextors 40max.

 Foto: Erik Andersen
Foto: Erik Andersen Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.
 Foto: Erik Andersen
Foto: Erik Andersen Vis mer

DR-944 er enda en leser fra Pioneer uten frontspalte. Vi savner både den og betjeningen for musikk-CDer. Likevel har DR-944 den samme gode kvaliteten som kjennetegner Pioneer.

LES OGSÅ:

Litt raskere enn DR-744

Den første modellen i denne serien heter DR-744 og leser med inntil 36X-hastighet. Pioneer øker nå til 40X uten å innføre særlig mange andre endringer.

Ytelsen er helt i toppklasse uten å nå den annonserte topphastigheten på 6000 KB/s. Dette har liten betydning siden det er gjennomsnittshastigheten over hele platen som teller. Her øker Pioneer DR-944 med nesten 300 KB/s til hele 4200 KB/s i forhold til DR-744. Det utgjør omtrent 3X. La oss kalle den 39X.

Sammenlignet med Plextor kommer den til kort på vanlige CD-plater. Spesielt vår slitte test-CD påvirker hastigheten betydelig. Her faller gjennomsnittet ned til bare 2575 KB/s. Som grafen viser, vil Pioneer automatisk sette farten ned i en periode ved problemer. Deretter øker den til full fart før den på nytt får problemer. På slutten setter den faktisk farten ned i to omganger.

Vi er i utgangspunktet meget positiv til denne måten å håndtere slitte plater på. Pioneer setter ned farten så den kan lese platen feilfritt før den etter et passende intervall går opp til full fart igjen. Når en CD har fått en skade vil den typisk gå over et vist område. Vi tipper at Pioneer har omfattende forskning på hvor stort dette området pleier å være og bygger denne kunnskapen inn i leseren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uansett er det aller best å gjøre som Plextor - les CDen feilfritt på full fart.

Full fart på CD-R

Vår CD-R-testplate byttes ut med hyppige mellomrom så den hele tiden er helt feilfri. Som grafen viser, har Pioneer ingen problemer med å lese den på full fart. Den leverer faktisk den beste CD-R-ytelsen vi har målt noensinne.

Målingen er gjort med den samme CD-R-platen som ble brukt til testen av Plextor 40max. Den stoppet på 24X for sikkerhets skyld. CDen er forøvrig brent på en Plextor-brenner.

Samme rippeytelse

Med en rippeutelse på seks minutter og tjue sekunder er det identisk med Pioneers to 36X-lesere - Pioneer DR-A14S og DR-744. Selv om Plextor knuser konkurrentene i denne testen, er Pioneer helt på topp blant alle de andre.

Moderne grensesnitt

DR-944 er Pioneers først CD-ROM-leser med UltraDMA/33 EIDE-grensesnitt. Vi har tidligere bare sett det hos Sony CDU-711 32X (nå utgått), hos Asus CD-S400 40X og hos Aopen CD-948E 48X. Resultatet er lavere CPU-belastning og bedre utnyttelse av hurtigbufferen.

Manglende betjening

Selv om Pioneer DR-944 kan gjøre alt du ønsker via programvare på PCen, er vi borskjemt av Pioneers tidligere modeller. Vi savner både den praktiske frontspalten og betjening for musikk-CDer. I tillegg er dette en av de få CD-ROM-leserne med EIDE som ikke har digital lydutgang. For brukere med Soundblaster Live!-lydkort er det uheldig, men de aller fleste vil aldri benytte denne muligheten.

Konklusjon

Alt i alt er dette en meget god CD-ROM-leser. Den fremstår som en arbeidshest uten noen spesielle funksjoner. Det gir deg god ytelse til en meget gunstig pris. På CD-R-plater er den uovertruffen. Hvis Pioneer ikke kommer med en 40X-leser med frontspalte er denne vårt førstevalg blant rimelige CD-ROM-lesere med EIDE-grensesnitt.