Det ser kaotisk ut ved første øyekast, men tro det eller ei: Det er orden i kaoset. Foto: Pinterest
Det ser kaotisk ut ved første øyekast, men tro det eller ei: Det er orden i kaoset. Foto: PinterestVis mer

Pinterest: Stedet du skal være i 2012

Nettsiden Pinterest slår stadig nye rekorder. Men hva er det egentlig?

Hvis de morsomme kommentarene dine ikke slår an på Twitter, og du er lei av svigermors Farmville-oppdateringer på Facebook, kan Pinterest være verdt en titt.

Og du blir i så fall ikke alene.

Pinterest har nemlig blitt en suksess allerede, og det til tross for at den fortsatt bare er i en betaversjon og du foreløpig trenger invitasjoner for å bli med. Det siste har heldigvis vist seg å være ganske enkelt å få om du spør litt rundt, alle som kommer inn får nemlig en rekke invitasjoner (mer om det nederst).

Hva er Pinterest?

Pinterest er ganske enkelt en sosial fotodelingsside som det er svært lett å bli hektet på.

Det enkleste er kanskje å se for seg en tradisjonell oppslagstavle, der du kan vise fram alle de morsomme, fine, eller sære bildene du har funnet på nettet.

Men dette er selvsagt ikke noe nytt.
Suksessformelen til Pinterest er ganske enkelt at de har gjort hele prosessen så enkel at alle som sitter foran en datamaskin er i gang på få minutter etter at de har registrert seg og logget inn.

Men det å legge ut bilder du selv har funnet er selvsagt bare halve moroa.

Det fine med Pinterest er at det også er svært enkelt å finne bilder fra andre. Du kan enten bla gjennom hovedkategoriene i menyen, eller du kan bruke søkefunksjonen som alltid ligger øverst i venstre hjørne:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til å begynne med kan du sjekke om du finner noe spennende i standardkategoriene. Du kan i tillegg bruke søkefunksjonen Foto: Pinterest
Til å begynne med kan du sjekke om du finner noe spennende i standardkategoriene. Du kan i tillegg bruke søkefunksjonen Foto: Pinterest Vis mer


Uansett hva du velger er imidlertid sjansen stor for at du kun er få tastetrykk unna en oversikt over bilder på emner du selv er interessert i, det være seg interiør, morsomme hårfrisyrer, dyr, smykker eller biler. For med Pinterests eventyrlige vekst i antall brukere, er det strengt tatt bare din egen fantasi som setter grenser.

I følge CNN økte medlemsmassen alene med 400 prosent fra september til desember i 2011, og nærmer seg nå 12 millioner med stormskritt.

Slik gjør du det

Det første du må gjøre etter at du har blitt medlem, er å legge til «Pin it»-knappen i bokmerkeraden (framgangsmåten er beskrevet her).

Når du så besøker en nettside og trykker på "Pin it"-knappen, lister så Pinterest automatisk ut alle bildene den finner på den aktuelle nettsiden. For deg blir altså jobben å plukke ut det bildet du vil ha, og feste det på veggen din.

Det fine med Pinterest er at den selv legger ved nettadressen til hvor du har hentet bildet, samtidig som du selv kan legge inn dine egne kommentarer, eller organisere bildene dine i ulike mapper. Vil du ha mange følgere fra resten av verden bør du altså skrive på engelsk, men det går også helt fint å skrive på norsk om du foretrekker å holde det mer lokalt.

Etter at bildene er pinnet på din egen vegg, kan andre brukere "repinne" bildene på kryss og tvers. Kommer du over et bilde som mange andre liker godt slik at de repinner det videre, kan det også hende at bildet får ekstra god profilering, noe som igjen kan gi deg et stort antall nye følgere og ditto kommentarer på bildene dine.

Pin-it knappen er her lagt til i bokmerkeraden. Det er også det eneste du trenger å installere.
Til å begynne med kan du sjekke om du finner noe spennende i standardkategoriene. Du kan i tillegg bruke søkefunksjonen Foto: Pinterest
Litt av det som interesserer meg... Foto: Skjermdump
Kategorien som heter Geek har noe for enhver smak. Foto: Skjermdump
Sko som passer perfekt for damer som er lei av fulle T-baner... Foto: Skjermdump
Når du repinner kan du legge bilde inn i en egen kategori. Jeg valgte, ikke så veldig kreativt, kule bilder. Under skriver du teksten. Foto: Skjermdump
Du kan også endre tekst, eller fjerne i etterkant. Merk deg at lenken til nettsiden automatisk følger med. Foto: Skjermdump
Du kan også pinne videoer du liker, f.eks fra YouTube Foto: Skjermdump
En oversikt over hvilke bil-bilder jeg har pinnet i dag. Foto: Skjermdump
Foto: Skjermdump

Se bildespesial for eksempler:

Hvem bruker Pinterest?


Det fine med Pinterest er som sagt at det er så enkelt å søke opp bilder innen de temaene du selv er interessert i. Så snart du har funnet flere likesinnede og valgt å følge dem, vil du altså kunne øke treffprosenten på ting du liker.

Mitt førsteinntrykk den første dagen var likevel at det gikk mye i mote og interiør, og det stemmer også godt med medlemsmassen. I følge The Atlantic går det nemlig foreløpig fem kvinner for hver mann på Pinterest, og de ivrigste brukerne skal være høytlønnede amerikanske kvinner mellom 18 og 34 år.

Tjener penger allerede…

Siden svært mange av Pinterest-bildene trekker brukerne videre til produkter eller tjenester som kan kjøpes, ligger det et stort inntektspotensiale her. Hvor stort, er selvsagt vanskelig å si, men når vi vet at Pinterest allerede hevdes å sende flere brukere videre enn Google+, YouTube og Linkedln til sammen, så ser det i hvert fall bra ut på papiret.

Forretningsmodellen skal blant annet gå ut på at Pinterest sender brukerne videre til samarbeidende nettbutikker, for så å få prosenter ved eventuelle kjøp. Prosentsatsen er antagelig lav, men fortsetter medlemsmassen å øke i samme tempo kan dette definitivt bli god butikk.

Foreløpig best på datamaskinen

Pinterest fungerer både på PC og Mac, og det går også fint an å bruke gratis-appen til iPhone for å se på bildestrømmen.

Når det gjelder å pinne bilder fra andre brukere er imidlertid iPhone-versjonen langt under pari – foreløpig. Det samme ser for øvrig ut til å gjelde Android-appen, som per dags dato bare har fått to stjerner fra brukerne i Android Market.

Vi håper altså at bedre mobil- og nettbrettversjoner kommer innen kort tid.

Mangler du Pinterest-invitasjon?

Når du først kommer deg inn på Pinterest får du 4/5 invitasjoner, og etter at de er brukt opp ser det ut som om du får flere når du refresher siden. I god nett-tradisjon er det derfor bare å være rundhåndet med invitasjonene.

Du kan også legge inn e-post-adressen din i debattfeltet under artikkelen, så skal jeg prøve å invitere så mange jeg klarer når jeg sitter foran PC-en. Her er det selvsagt også lov å hjelpe hverandre:-)

Oppdatert: 15/2, 16:00: Etter å ha sendt ut godt over over 200 Pinterest-invitasjoner til DinSide-lesere, har vi nå sluttet å dele ut. E-postadressene som lå i debatten er også fjernet, for de av dere som lurte på det.

PS: I følge vår leser Henning, slipper du invitasjon hvis du logger inn via Facebook: Verdt et forsøk det også.

Lykke til.

Kilder: Pinterest.com, CNN, Teknofil, og The Atlantic