Pinnacle Studio 8: Beste videoredigering til hjemmebruk

Pinnacle Studio 8: Beste videoredigering til hjemmebruk

Vi hadde gledet oss til versjon 8 av Studio, som er det videoredigeringsprogrammet som er mest ”rett-på-sak” av de vi hittil har testet.

Publisert
Sist oppdatert

Det eneste vi egentlig har savnet i Studio 7 var å kunne brenne DVD. Da det ble annonsert at dette kom i Studio 8 var det med store forventninger vi så fram til denne nye versjonen.

Med DVD-støtte følger også at prosjektet på ett eller annet tidspunkt skal kodes til MPEG2, og det håndteres på flere måter i den nye versjonen.

Krevende

I Studio 8 har du muligheten til å grabbe rett til MPEG2. Det vil si at det første du gjør, nemlig å overføre videodata fra kameraet til harddisken, ikke lenger bare er datalagring. Har du en kraftig PC kan den gjøre konverteringen i farta, slik at du både sparer masse diskplass og en god del tid når du senere skal klargjøre dataene til DVD-brenning.

Så det var det dette med kraftig PC, klarte vår relativt kraftige Athlon 1800+ å konvertere til MPEG2 i sanntid?

Neida.

Det som skjedde er at vi mistet del-bilder, telleren som viser "dropped frames" under grabbing ruslet og gikk og nådde store høyder...

Alternativet er at konverteringen skjer automatisk etter grabbingen til disk. Det tok minst like lang tid som selve grabbingen, så her var det ingen tid å spare.

Pinnacle Studio 8: Beste videoredigering til hjemmebruk

Det er heller ikke mange parametere som kan justeres, det er en preset for hvert format, henholdsvis DVD, S-VCD og VCD og en Custom-innstilling, hvor det eneste som kan justeres er skjermoppløsning og datarate.

Vi var heller ikke veldig imponert over kvaliteten på MPEG2 enkodingen. På vanskelig materiale som skyldes kombinasjonen ustøtt kamera og kraftig vind i tillegg til mye bevegelse av personer i bildet blir det en del tydelige artefakter. Denne situasjonen er dessverre typisk for mange av oss amatører.

Menyverktøyet for DVD

Dette er altså den andre store nyheten i Studio 8, og her var vi svært spent.

Tidligere programmer vi har testet har vært svært lite fleksibel med hensyn til plassering av kapittelmerker. Det vi har ønsket oss, er både at programmet selv kan plassere kapittelmerker der hvor det er nye scener, men også at vi fritt kan sette inn, fjerne og flytte kapittelmerkene.

Pinnacle Studio 8: Beste videoredigering til hjemmebruk

I Studio 8 er dessuten alle kapittelmerkene knyttet til en menyknapp i en meny eller undermeny, slik at du kan hoppe fritt rundt i menyene med fjernkontrollen slik som på proffe DVDer.
Det liker vi – det er akkurat det vi har savnet!

Menydesignet har mye til felles med de fleste andre DVD-programmene. Du kan dessuten velge både bevegelig bakgrunn og knapper med fritt valgte miniatyrer fra klippet. Disse kan også være bevegelige.

Etter at du er klar med dette, er det bare å velge hvilket diskformat du vil lagre til.

Pinnacle Studio 8: Beste videoredigering til hjemmebruk

Pinnacle Studio 8: Beste videoredigering til hjemmebruk

Konklusjon

Studio 8 har blitt et enda mer komplett verktøy, men har beholdt den brukervennlige profilen og oversiktlige strukturen.

Men det er ikke til å komme bort fra at det er enda mer krevende å håndtere redigering av video med brenning av DVD som mål. Dette gjelder den kreative delen, som hver og en av oss må svare for. Dessuten gjelder det i høyeste grad også maskinvaren.

Hvis du skal jobbe komfortabelt med prosjekter fra DV til DVD, trenger du en svært kraftig PC. Det er mulig at Studio 8 ikke klarer å gjøre bruk av resursene i Athlon-prosessoren, at programmet bare støtter de kraftige regnemodulene i Pentium-arkitekturen. Det har vi foreløpig ikke klart å bringe på det rene.

Slik som programmet er i dag vil vi anbefale en Pentium 4 på 2 GHz eller mer.

Gjerne mye mer, vi kunne godt tenke oss at all rendring og konvertering av en halvtimes video ble tygd ferdig på noen få sekunder, og at DVD-platen ble brent på 40x DVD-hastighet. Da ville vi helst oppholdt oss på trygg avstand fra brenneren...

Priser og levering

Studio 8 er allerede tilgjengelig i butikkene, og koster fra rundt 950 kroner og oppover. Det leveres som ren programvare og i pakkeløsninger med maskinvare for grabbing av DV eller analog video.

Norsk importør er Multimedia Express

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer