Pinnacle Studio 7 videoredigering

Riktig verktøy er viktig, det gjelder også programvare. Studio 7 er et ganske enkelt program, men det dekker behovet hos de aller fleste. Vi opplevde også at det er stabilt og effektivt i bruk.

Framgangsmåten ved redigering av video har i hovedsak en grei struktur. Du må først hente inn materialet fra DV-kamera eller analog kilde. Neste skritt er å velge ut og trimme sekvensene, så er det å bestemme rekkefølgen.

Overganger mellom innslagene kan gjøres mer elegante eller dramatiske ved å bruke mer eller mindre effektfulle overtoninger, dessuten skal det legges på tekst og muligens ny lyd og musikk.
Så skal det hele overføres til et nytt format for videre distribusjon. Dette kan være overspilling til VHS, klargjøring for brenning av DVD eller VideoCD, eller publisering på nett.

Denne fremgangsmåten gjenspeiles i menystrukturen hos de fleste enkle programmer vi har sett i denne sjangeren, og Studio versjon 7 er ikke noe unntak.

Overføring

Dette kan være en tidkrevende manuell prosess, eller gjøres helt automatisk hvis du bruker DV og tar visse grep på forhånd.

Flere programmer vi har testet er ganske strikse på dette, for eksempel at de ikke tolerer avbrudd i tidskoden på båndet.

I Studio kan du starte prosessen manuelt hvor som helst i et opptak, og de forskjellige sekvensene blir automatisk detektert. Selv om du har pauser i tidskoden vil programmet ikke stoppe, men lete videre til neste opptak og fortsette å overføre.

Vi var svært fornøyd med denne delen av Studio, det er rett og slett den beste vi hittil har testet når det gjelder overføring fra DV.

Du kan også overføre fra andre formater, men det er bare DV som gir deg full kamerakontroll i Studio via 1394/FireWire.

Redigering

Denne delen er helt tradisjonell i grensesnittet, med valg av klipp i et virtuelt album, og en tidslinje hvor du plasserer klippene.

Pinnacle Studio 7 videoredigering

Du kan velge å betrakte filmen i Storyboard, som bare viser oversikten over klipp som er brukt. Alternativet er Timeline som viser klippene sekvensielt og tidsproporsjonalt, med full horisontal zoom.

De enkelte klipp kan trimmes og splittes og gir deg full fleksibilitet.

Overganger

Det følger med en rekke overganger og overtoninger i forskjellige fasonger og retninger, deriblant en del med grafiske fasonger som stjerne og spiral osv. Overgangene rendres i bakgrunnen for preview, slik at du kan se dem praktisk talt med samme. Vi opplevde i hvert fall ikke at det var noen ventetid på våre relativt beskjedne 850 MHz Pentium III testPCer.

Vi testet både med Matrox G550 og G450, begge grafikkortene viser videoen ”heldekkende” på den ekstra skjermen. Kvaliteten på preview av overgangene var svært bra, faktisk så bra at mange ikke vil se poenget i å investere i et realtime-kort som Pinnacle DV500 eller Matrox RT2500. Vi kan langt på vei være enige i dette hvis man ikke er ute etter spesielle krevende effekter.

Teksting

Tekstingen er enkel og fleksibel, med et stort utvalg av skrifttyper, farger og størrelser. Tekstingen vises på samme måte direkte i preview, med høy kvalitet uten ventetid på rendring.

Lyd og musikk

Det er ett lydspor i tillegg til originallyden, som er beregnet på kommentar. I tillegg er det et eget musikkspor, hvor du enten kan importere muskk direkte fra CD (rippe), eller bruke den automatiske musikkgeneratoren. Her kan du velge forskjellige musikkstiler og de tilpasses automatisk til lengden på klippet du har valgt.

Pinnacle Studio 7 videoredigering

Du kan styre nivået på hvert av lydsporene med den virtuelle mikseren, som lagrer alle bevgelser du gjør. Du kan også justere nivåene grafisk, ved å kontrollere nivålinjen som du fritt kan ”bryte” og sette nye nivåer. Da vil lydnivået fades ned eller opp til dette nye nivået i forhold til forrige knekkpunkt. Enkelt og elegant.

Det endelige format

Du kan enten spille over direkte til analog video, hvis du har PC med videoutgang, eller i forskjellige digitale formater. Hvis du skal tilbake til DV-format må de elementene som du har lagt inn, som tekst og overganger, rendres til full kvalitet. Dette tar noen minutter, avhengig av lengden og mengden.

Skal du derimot lagre filmen i en ny fil i et annet format, må HELE prosjektet rendres. Det kan ta svært lang tid. Først fikk vi ikke rendret i det hele tatt, det kom ikke en gang opp noen filmeny. Vi fant ikke ut av hva dette kunne skyldes, sannsynligvis var det ett eller annet i vår innstallasjon av Windows 2000 som var feil. Den var besudlet av flere tidligere innstallasjoner av andre videorelaterte programmer, og et av disse kan ha lagt igjen noe grums. Ved ny innstallasjon av Windows 2000 fungerte alt 100% med det samme, og i Windows XP har vi ikke hatt noen problemer.

Men vårt drøyt 21-minutters prosjekt tok godt over 3 timer å rendre til MPEG2-format for brenning på DVD. Regn med tilsvarende for de andre formatene.

Her er det mye å hente på raskere prosessor, en Pentium 4 eller Athlon XP vil reduserere rendre-tiden dramatisk sammenlignet med vår 850 MHz P III.

Pinnacle Studio 7 videoredigering

Formatene du kan velge er AVI med fritt valg av Codec, MPEG 1 eller 2 i forskjellige formater, Stream (Windows Media eller RealVideo med forskjellige kvalitetsnivåer) og Share hvor videoen lastes opp til et eget nettsted hor du kan la andre se på den. Greit hvis du har bredbånd med rask opplastningshastighet, vårt lille prosjekt var beregnet til å bli 87,9 MB stort.

Vår ADSL-linje har bare 128 KB opplasting, så det vurderte vi ikke som noen god idé.

Konklusjon

Studio versjon 7 er et brukervennlig, stabilt og effektivt program som dekker alle de grunnleggende funksjoner for de fleste.

Flere effekter og finesser krever fort mer kunnskap av brukeren, og ikke minst, større kreative evner. Er du interessert i å utforske og tøye dine evner på dette feltet er ikke Studio tilrettelagt for deg.

For de som vil la opptakene tale for seg, og sette dem sammen med litt ekstra, er Studio et helt utmerket produkt.

Importør: Multimedia Express

Pris: Ca 1 100 kroner inkl mva.