Pinnacle Studio 11

Pinnacle Studio har nå kommet i versjon 11 med støtte for mye nytt og spennende. Vi har testet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Versjon 11 høres jo svært modent ut, som regel skjer det et navnebytte eller annet dramatisk som gjør at versjonsnummeret holder seg nede blant de en-sifrede.

Det er heller ikke lenge siden vi testet versjon 10 av Pinnacle Studio, det var i desember 2006. Versjon 9 derimot testet vi i mars 2004. så det er ikke akkurat snakk om regelmessige oppdateringer.

Men hva har skjedd som gjør at Pinnacle lanserer en ny versjonering av programmet?

Mindre enn ventet, men viktig for noen

I forrige versjon var kanskje den største nyheten støtte for HD-format, som var dukket opp på en del DV-kameraer i overkommelig prisklasse. I tillegg var det flere eksportmuligheter til populære videoformater, både i for bærbare enheter og nettformater.

Versjon 11 følger opp dette, med støtte for AVCHD, som er Sonys format for 1080i HD på innebygd harddisk. I disse dager kommer det en ny serie med slike kameraer, og vi fikk akkurat inn 2 av modellene til test - HDR-SR5E og HDR-SR8E.

Det er svært praktisk med harddisk innebygd i kameraet, ikke minst når man skal overføre til PC for redigering. Det er ikke lenger nødvendig med "Capture" som på DV-kameraer hvor man overfører opptakene i sanntid. Nå setter man bare kameraet på en plate, som er koblet til PCen med USB 2.0 og dessuten til strømforsyningen. Så er det bare å overføre filene til PCen med Sonys program.

Disse filene leses direkte av Studio 11, og det er bare å manøvrere til den aktuelle mappen og dra og slippe dem på tidslinjen.

I teorien er det slik.

I virkeligheten kræsjet Studio 11 ofte når vi skulle ha tak i filene, før vi kom så langt som til å hente dem inn i programmet. Studio 11 frøs ikke, det bare pakket sammen og forsvant.

Men vi fikk likevel lastet inn filene og sjekket ut redigering, og det var akkurat som tidligere, rett fram og svært brukervennlig.

image: Pinnacle Studio 11


Og kvaliteten på AVCHD-opptakene var ganske imponerende å skue på vår 24-tommers LCD-monitor!

Mer som ikke virket

Av en eller annen merkelig grunn ville ikke Studio 11 oppdage vår DVD-brenner. Dette har ikke vært noe problem med tidligere versjoner av programmet, og heller ikke med andre brenneprogrammer. "Instant DVD Recorder" som også følger med oppdaget brenneren, men før vi kom så langt som til å starte brenning så trakk programmet seg kjapt tilbake til disken igjen, akkurat som Studio 11.

Det skal være mulig å brenne HD DVD på DVD-plater med en vanlig brenner, og spille disse av på en HD DVD spiller. Men i pakken ligger det en gul lapp som forteller at dette ikke fungerer med Microsofts USB-baserte XBOX 360 HD DVD-spiller. Dette skal være Microsofts ansvar, og man blir oppfordret til å sjekke om det kommer en oppgradering som løser problemet. Vi har selvsagt en slik HD DVD-spiller, og fant mange diskusjoner om denne oppgraderingen på nettet. Men foreløpig har vi ikke funnet noen fil med ny firmware til spilleren som kan lastes ned og installeres fra en PC.

Det vi savner

Det har ikke skjedd noe med selve det grunnleggende konseptet, det er fremdeles ett videospor med tilhørende lyd, tekst-spor, pluss to ekstra lydspor: ett kommentarspor og spor til musikk.

Vi skrev det i omtalen av Studio 10 og gjentar at vi ville gjerne hatt flere spor på tidslinjen, for mer avansert redigering og mullighet for visuell gruppering av sekvenser. Dette finner man på konkurrerende programmer som Adobe Premiere Elements og Magix Movie Maker.

Konklusjon

Pinnacle Studio version 11 kommer med nye egenskaper samtidig som det dukker opp nye produkter med nettopp disse egenskapene skal støttes. Våre erfaringer så langt tyder på at alt ikke er helt solid enda, og at brikkene først vil falle ordentlig pent på plass etter et par oppdateringer.

Vi venter derfor i spenning, og kommer tilbake til mer testing etter hvert som oppdateringer kommer fra Avid/Pinnacle og Microsoft.

Prisen på Studio 11 er 595 kroner, plussversjonen som vi testet koster 795 kroner mens Ultimate utgaven ligger på 1095 kroner.

Mer info om Studio 11 finner du her

Nevnte vi at programmet er kompatibelt med Windows Vista?

OPPDATERT: Det har akkurat kommet en oppgradering av Studio 11 som skal fikse de problemene vi hadde, pluss en rekke andre forbedringer. Vi skal sjekke ut dette, samt teste med en annen DVD-brenner.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!