Pinnacle Studio 10 - jubileumsutgave

Pinnacle feirer 20 år, men det er vi som får pakker. Denne gangen er det Titanium Edition Plus av videoredigeringsprogrammet Studio versjon 10, og vi har sjekket det ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pinnacle Studio testet vi i versjon 9 i 2004, og mye har skjedd med Pinnacle siden den gang. De kjøpte opp den gamle musikk og lyd-programvareprodusenten Steinberg i 2003, men i 2004 solgte de Steinberg til Yamaha, og ble selv kjøpt opp av Avid i 2005. Avid er store på proff video og Pinnacles produktlinje har nå blitt enda mer profilert overfor hobbybrukere.

På pakken står dette klart og tydelig: Powerful video editing made simple.

Studio serien har hele tiden vært blant de enkleste programmene for videoredigering, med en tydelig tre-delt fremgangsmåte som er kodet inn i brukerflaten. Trinn en er å hente video fra kamera, i trinn to redigerer og styler du opp det hele og i tredje og siste trinn lager du det endelige resultatet, som kan være en DVD eller en fil for distribusjon på nett eller til bærbar enhet.

Stadig enkelt, men flere muligheter

Som tidligere er den grunnleggende strukturen i bruken av programmet beholdt. Men det har blitt flere muligheter som er tilpasset dagens brukere og maskinvare. Da Studio kom ut for en del PC-generasjoner siden, var det ikke snakk om å få til avanserte effekter nærmest i sanntid. Det var heller ingen bærbare videospillere som iPod og PSP, ikke noe HD-DVD osv.

Men nå forventer vi at programmet kan jobbe med HDV fra de nyeste kameraene:

image: Pinnacle Studio 10 - jubileumsutgave


Formatkonvertering og rendring skal kunne gjøres uner overføring og i bakgrunnen, mens man funderer på om man skal ha med de forskjellige snuttene ...

image: Pinnacle Studio 10 - jubileumsutgave


Det er en selvfølge at man kan lage spektakulære effekter på en vanlig PC som krevde utstyr til flere millioner for 20 år siden.

image: Pinnacle Studio 10 - jubileumsutgave
image: Pinnacle Studio 10 - jubileumsutgave
image: Pinnacle Studio 10 - jubileumsutgave
image: Pinnacle Studio 10 - jubileumsutgave
DVD-brenning er selvsagt integrert - også HD DVD - men Blu-Ray var ikke på listen.

image: Pinnacle Studio 10 - jubileumsutgave


og du skal også kunne lage materiale som er skreddersydd for iPod og PSP.

image: Pinnacle Studio 10 - jubileumsutgave


I bruk

Vi testet Studio på vår testPC KÅRE, med Core 2 Duo, og det var en sann fryd. Her gikk alt som smurt under redigering og forhåndsvisning. Rendring til andre formater som Windows Media og DivX tok ca 60% av avspillingstiden, det kan vi leve med.

Resultatet av rendringen var også utmerket, codekene har blitt finpusset en del siden videoredigering dukket opp på PC.

Det eneste vi savner er flere spor på tidslinjen, for mer avansert redigering og mullighet for visuell gruppering av sekvenser. Dette finner man på konkurrerende programmer som Adobe Premiere Elements og Magix Movie Maker.

Studio legger nok listen litt lavere med hensyn til selve redigeringen, siden de færreste hjemme-fellinier lager noe storyboard før de begynner å filme, men tar opp scener etter som de finner sted.

Konklusjon

Studio 10 har fått en rekke nye egenskaper som gjør det i stand til å håndtere de oppgavene som kreves av hjemmebrukere med ambisjoner.

Prisen er 1095 kroner for jubileumspakken Titanium Edition, oppgraderinger fra tidligere versjoner kan gjøres på nett fra Pinnacles nettsted.

Mer info om de forskjellige utgavene av Studio finner du her

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!