Pinnacle PCTV Hybrid Pro Stick

TEST: Den er ikke større enn en lighter, men sørger for at PCen din blir både TV og mediesentral. Vi har testet Pinnacle PCTV Hybrid Pro Stick.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke lenge siden løsninger som Pinnacle PCTV Hybrid Pro Stick var fullstendig utenkelig. Ikke nok med at enheten er liten og plugges i en ledig USB-port, men den inneholder både digital-TV (DVB-T) mottaker og analog mottaker. Alt dette i en liten dings på størrelse med en minneplugg eller sigarettenner.

image: Pinnacle PCTV Hybrid Pro Stick


Full mediesenter

image: Pinnacle PCTV Hybrid Pro Stick


Sammen med programvaren som følger med har du plutselig gjort om PCen din til en TV, naturligvis med både opptaksfunksjon, TimeShifting (pauseTV), tekst-TV, og digitalradio (DVB-T der det er tilgjengelig). Ikke nok med det - det følger med en komplett mediesenter-pakke med stuevennlige menyer, for avspilling av musikk, video, bildeslideshow og selvfølgelig TV og opptak. Alt styres enten ved hjelp av mus og tastatur, eller ved hjelp av en nesten like liten fjernkontroll.

I motsatt ende av USB-pluggen sitter antenneinngangen, som er den samme enten du skal ta inn signaler fra det digitale bakkenettet, eller analoge signaler fra for eksempel kabelanlegg eller VHF/UHF-antenner. En liten antenne for mottak av digitale signaler følger med, men siden dette kun er tilgjengelig i deler av Oslo foreløpig, testet vi løsningen kun den analoge mottakningen fra vårt kabelanlegg.

image: Pinnacle PCTV Hybrid Pro StickIkke Vista-kompatibel

I pakken følger med to CDer, en med drivere og Pinnacle MediaCenter, som er hovedapplikasjonen. På den andre CDen ligger en spesialversjon av Pinnacle Studio 10, som er en brukervennlig videoredigeringsløsning. Drivere og programvare for Mac finnes ikke. Det er også verdt å merke seg at løsningen ikke er kompatibel med Windows Vista, vi opplevde krasj på krasj i vår lille test i Microsofts nye operativsystem.

Dette skjedde da vi forsøkte å installere enheten i Windows Vista.
Dette skjedde da vi forsøkte å installere enheten i Windows Vista. Vis mer


Full installasjon av Pinnacle MediaCenter-CDen opptar 450 MB av harddiskplassen. Ønsker du kun hovedapplikasjonen og driverne, kan du slippe med rundt 200 MB. Det er en del her som du uten problemer kan fjerne, for eksempel "samples" og EPG-programvaren, som ikke har verdi for oss i Norge - foreløpig. Men pass på å få med Pinnacle MediaManager dersom du ønsker å benytte MediaCenter-funksjonaliteten. Dette er en database som holder orden på all multimedia på PCen din.

Etter installasjonen startet vi MediaCenter, og søket etter kanaler startet med det samme. Alle våre 18 kabel-kanaler, med unntak av TV2, ble registrert med navn og lagt i liste. Hvorfor TV2 ikke ble med har vi ingen god forklaring på, det er blant kanalene som tilsynelatende har de sterkeste signalene.

MediaCenter-programvaren fungerer fint når du sitter noen meter unna i TV-kroken med fjernkontrollen. Den er imidlertid ikke like elegant som for eksempel Microsofts Media Center.
MediaCenter-programvaren fungerer fint når du sitter noen meter unna i TV-kroken med fjernkontrollen. Den er imidlertid ikke like elegant som for eksempel Microsofts Media Center. Vis merBra kvalitet

Den generelle bildekvaliteten viste seg å være utmerket i et vindu på skjermen, men i fullskjerm på vår 23" HP f2304 var det som ventet en del forstyrrelser i form av uskarphet og skyggebølger på enkelte av kanalene. Vi hadde en annen USB-løsning tilgjengelig som referanse, WinTV PVR2 fra Hauppage. Denne gav et klarer bilde med mindre forstyrrelser, men i normal betraktningsavtstand opplevde vi bildet fra PCTV Hybrid Pro Stick som helt kurant.

image: Pinnacle PCTV Hybrid Pro Stick


Fjernkontrollen fungerte også greit. Det er ikke veldig mange taster her, og i Pinnacle MediaCenter fungerer tastene 2, 4, 6 og 8 som navigasjonstaster. Ikke verdens beste løsning, men greit nok.

Den største innvendingen blir uansett at reaksjonstiden på kanalskifte kunne vært bedre, og det er også litt sjenerende forstyrrelser i det kanalskiftet foretas. Vi er heller ikke helt fornøyd med reaksjonen på opptaksknappen og pause (TimeShifting). Det går flere sekunder fra du trykker til opptaket settes i gang.

Direkte til iPod og PSP-format

Opptakskvaliteten er helt OK, de beste skiller seg svært lite ut fra originalen. Du kan velge mellom MPEG1 og MPEG2 (inkludert DVD-profiler). Det er faktisk mulig å ta opptak direkte til DVD-plate. For mange er det også interessant å vite at du kan ta opp direkte til formater som støttes av Sonys PSP og Apples Video iPod. Du kan også velge å ta opp direkte til DivX-format i tre forskjellige kvaliteter, beste har DVD-oppløsning, 720 x 576 piksler.

Naturlig nok er ikke enheten utstyrt med maskinvare-kompressor, all jobben må gjøres av PC-prosessoren. Det byr ikke på problemer for moderne PCer, minstekravet er Pentium 4 2.0 GHz prosessor eller tilsvarende. Bruker du bærbar PC med Pentium M/Centrino, bør du ha en 1,3 GHz prosessor eller raskere. I tillegg må PCen støtte USB 2.0 og ha minst 256 MB arbeidsminne.

Konklusjon

Er du ute etter en enkel og bra metode for å se TV på bærbar PC, er dette et bra kjøp. Bruker du stasjonær PC, vil du få mer "pudding" ved å installere en ekstern løsning med egen strømforsyning, evt bruke et internt PCI-kort.

Pinnacle PCTV Hybrid Pro Stick koster rundt 900 kroner, og fås kjøpt i de fleste store nettbutikkene.

OPPDATERT: Ubrukelig om få år?

Det digitale bakkenettet som bygges ut i Norge nå, er basert på MPEG4, mens programvaren som er knyttet til PCTV Hybrid Pro Stick kun kan dekode MPEG2. Prøvesendingene som kan tas inn i Oslo og Bergen benytter MPEG2, men kun i prøveperioden. Norge er ett av få land som har satset på mer fremtidsrettet MPEG4-basert teknologi, og det er i skrivende stund usikkert om PCTV Hybrid Pro Stick kommer med oppdatert programvare for mottak av MPEG4 - når den tid kommer.

- Høsten 2007 blir det digitale bakkenettet åpnet i Rogaland, Østfold, Oslo og Akershus. Deretter følger Buskerud, Vestfold, Telemark, Hordaland, Møre og Romsdal. Sogn og Fjordane, Hedmark, Oppland og Sør-Trøndelag er fylkene i etappe tre, før utbyggingen blir sluttført med Nord-Trøndelag, Aust-Agder, Vest-Agder, Nordland, Troms og Finnmark. I 2008 og 2009 blir det gamle analoge nettet avviklet, i samme rekkefølge - region for region, forteller informasjonssjef Jørgen Thaule i Norges Televisjon AS, til DinSide Data.