Pinnacle DV500Plus - avansert videoredigering

Pinnacle har en sterk posisjon i markedet for videoredigering, og leverer løsninger i flere prisklasser. Vi har sett på DV500 Plus, som ligger i den øvre klassen.

I likhet med løsningen fra Matrox som vi nylig har testet, kommer også DV500 med en omfattende samling programvare. Dette utgjør en totalløsning, med verktøy som håndterer alle ledd i prosessen - fra overføring av video fra DV-kamera eller analog kilde og fram til sluttproduktet i analogt eller digitalt format.

Innhold

Pakken inneholder først og fremst selve PCI-kortet og koblingsboksen for video og lydkilder – blueBOX - som kobles til kortet. Koblingsboksen har inn- og utganger med S-Video, koaks og 2 lyd-kanaler. Boksen har en tykk og ganske stiv kabel, og er beregnet på å ligge framme for enkel til og frakobling av enheter.

På braketten bak på PCI-kortet finner vi i tillegg til kontakten for blueBOX også to FireWire-kontakter for tilkobling til DV-utstyr. Det sitter også en FireWire-kontakt på selve kortet, inne i PCen, men denne er ikke funksjonell. Den er beregnet for framtidige utvidelser, i følge manualen. Det følger også med en kabel for tilkobling til DV-kamera

Programvare

Kjernen i programvaresamlingen er Adobe Premiere 6.0 i full versjon med komplett dokumentasjon. I tillegg til dette ligger det en rekke tilleggsmoduler på DV500Plus CD-en, i form av drivere, plug-ins, forhåndsinnstillinger, effekter fra HollywoodFX Copper, Alpha Magic FX, verktøy for titler TitleDeko RT, DVTools for automatisk overføring fra DV-kamera, og Minerva
Impression 2.0 for tilrettelegging av materialet for DVD-produksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det eneste som mangler er et lydredigeringsverktøy, men her dekker Premiere det grunnleggende når det gjelder mix og de mest brukte effekter.

Installasjon

Maskinkravet for videoredigering er stort sett det samme for de fleste løsninger. Når det gjelder denne type programvare er appetitten på prosessorkraft nærmest umettelig, og minnebehovet er heller ikke av de mest beskjedne. Vår testmaskin har en 850 MHz Pentium III, 384 MB minne og en Western Digital WD800 harddisk på 80 GB dedikert til video. Operativsystemet er Windows 2000.

Pinnacle DV500Plus - avansert videoredigering

Selve installasjonen forløp uten problemer, men den er omfattende og krever en del omstarter av PCen. Det følger med et testprogram for å sjekke ytelsen på harddiskene, men dette er ikke påkrevet.

Heldigvis har både pris, ytelse og kapasiteten på harddisker utviklet seg i svært gunstige retninger i det siste, så de aller fleste moderne EIDE-harddisker håndterer DV-video uten problemer.

Vi installerte for anledningen det nye G550 skjermkortet fra Matrox i testPCen, med støtte for to skjermer. Dette gir et langt mer oversiktelig arbeidsmiljø – anbefales! Vi brukte to 17-tommere i 1024x768 i tillegg til TV koblet til blueBOX.

Overføring av DV

Det følger med et lite program – DVTools fra miroVIDEO – som skal søke gjennom kassetten etter opptak, og lage en visuell liste over disse. Så kan du dra og slippe disse over i et annet vindu, og programmet skal automatisk overføre alle opptakssekvensene til separate filer på harddisken. Det skulle til og med kunne søke forbi ”blanke” områder uten opptak eller tidskode.
Det virket ikke med vårt Canon XM-1 kamera.

Pinnacle DV500Plus - avansert videoredigering

Opptakene ble funnet, men overføringen sviktet. Programmet bare terminerte etter en liten stund, uten forvarsel eller feilmeldinger.

Vi måtte da ty til overføring av DV-data inne i Premiere, som fungerte fint.

Sanntidsredigering

Pinnacle DV500Plus - avansert videoredigering
Pinnacle DV500Plus - avansert videoredigering

Det er befriende å kunne gjøre noe mer enn å redigere butt-i-butt, og slippe å vente på rendring. Først og fremst er det de meste brukte overgangene som støttes, men også justering av lyssettingen. Fargemetning, invertering og fargekorreksjon er også mulig å gjøre i sanntid.
For mer kreativ bruk støttes også statiske titler samt video og bitmaps med varierende gjennomskinnelighet, for eksempel overtoninger.

Det er dessverre ikke mulig å kombinere flere sanntidseffekter, eller effekter og overtoninger. Dette krever rendring.

Effektprosessoren på kortet er heller ikke til hjelp ved rendring, slik som på Matrox RT2500.

Konklusjon

Dette er en komplett løsning for entusiasten og for enkle produksjoner i profesjonell sammenheng. Det er en stabil løsning, som er svært behagelig å arbeide med.
DV500 Plus er generelt enklere, men også en del rimeligere enn hovedkonkurrenten Matrox RT2500. For de som krever mer sanntidsstøtte og flere effekter har Pinnacle også kraftigere modeller, bl.a. den nye Pro-One med opptil fire lag med forskjellige videostrømmer.

Vi kommer tilbake til konkret sammenligningstest av Matrox RT2500 og DV500Plus i nær framtid.