Piksler og oppløsning

En gang for alle - hva er konseptet med piksler, oppløsning og dpi?

Hei

Kan jeg en gang for alle få forklart hva dette med oppløsning, 72 dpi, pixler etc er for noe? Takk!

hilsen
Jens

Fotodoktoren svarer

Hei Jens!

Godt spørsmål - det er mange som lurer på det samme.

En piksel er det minste elementet i et digitalt bilde. Det er en farget prikk, på skjermen sammensatt av variable mengder rødt, grønt og blått. Dersom du kjører Windows i 32-bits fargedybde, betyr det at denne fargen kan være en av (to opphøyd i trettito = ) cirka 4 milliarder farger.

Dpi er en forkortelse for dots per inch, eller punkter pr tomme, og angir punkttettheten (pikseltettheten). Dersom skjermen din har en maksimal oppløsning på 1280 (bredde) x 1024 (høyde) piksler og den samtidig er cirka 45 cm bred, vil tettheten med piksler på skjermen være 1280 piksler / (45cm / 2,54cm/tomme) ~= 72 piksler pr tomme eller 72dpi.

Generelt gjelder det at desto høyere dpi, jo skarpere blir bildet (gitt at bildegrunnlaget er det samme). Mens skjermer som regel har 72dpi, kan utskrifter ha langt mer. 300dpi pleier å være såpass tett med punkter at vi mennesker ikke lenger kan skille så godt, så det kan være et godt utgangspunkt dersom du skal skrive ut digitale foto tilnærmet 100% optimalt. Dersom du for eksempel har tatt bilde med en Canon S80, har dette bildet en oppløsning på 3264x2448. Skal du da skrive ut dette med 300dpi på en blekkskriver, får du et bilde som er 3264/300 x 2448/300) = 10.88 x 8.16 tommer = 27.6 x 20.7cm. Firer du litt på kravet og skriver ut i "ukebladkvalitet", 150dpi, kan du skrive ut bildet i dobbel størrelse siden det da vil være dobbelt så langt mellom hvert punkt i bildet. Mellomrommet fylles med blekk i samme farge, og skarpheten avtar derfor med synkende punkttetthet.

Til slutt - dersom bildet du ser på PCen har høyere oppløsning enn den du kan vise på skjermen, må PCen enten vise deg en nedskalert utgave eller en utgave der du må scrolle for å se hele bildet.

Håper det var oppklarende!

Hilsen
Fotodokoren

Lurer du på noe?