Picasa 2.5

Dette lekre gratisprogrammet har rukket å bli blant de aller beste til å håndtere store bildesamlinger

Picasa er et gratisprogram fra Google for organisering, enkel redigering og visning av digitale bilder. Vi omtalte programmet sist da det dukket opp i norsk språkdrakt, det var i versjon 2.2. Nå er programmet kommet i versjon 2.5, men foreløpig kun på engelsk.

Grensesnittet i Picasa 2.5 Vis mer


Brukergrensesnittet i Picasa er etter vår mening svært bra, spesielt den glidende bevegelsen når du skroller deg igjennom samlingen gjør det enkelt å få oversikten. Programmet tar også greit hånd om svære bildesamlinger, og har etter hvert fått mange innfallsvinkler til bildene, inkludert et svært raskt søk.

To store innvendinger

To av de største innvendingene vi har hatt mot Picasa, er 1) at du ikke har kunnet sortere bildene på samme måte som i strukturen på harddisken, noe som ofte har gjort det vanskelig å finne et bestemt bilde. 2) Endringer du har gjort ved hjelp av redigeringsmulighetene i programmet, har ikke vært synlig dersom du har åpnet bildet i et annet program. I praksis har altså bildefilene forblitt uendret, med mindre du har brukt eksport-funksjonen i Picasa.

Begge deler er nå utbedret. Du kan nå enkelt velge File Save fra menyen, og originalen vil automatisk bli plassert i undermappen "originals". Dette er foreløpig ikke mulig å overstyre, men en slik sikkerhet vil uansett være fornuftig for folk flest. Og en ny innfallsvinkel til bildesamlingen basert på mappe/filstruktur er også på plass, i tillegg til alle de sorteringsmulighetene som er kjent fra før.

Publiser bildene

I tillegg har det dukket opp en del andre spennende nyheter, deriblant mulighetene til enkelt å publisere bildene til et eget "web album". Dette opprettes på et minutt, og krever at du registrerer deg som Google-bruker. Har du allerede en Gmail-konto, bruker du den samme påloggingsinformasjonen. Du kan lage flere album på nett, og med en lagringsgrense på 250 MB får du også plass til en god del bilder. Trenger du mer plass koster det penger.

For øvrig har Picasa en innovativ "timeline"-oversikt som er brukbar dersom bildefilene inneholder datoen de ble tatt, du har muligheten til å eksportere bildesekvenser som film, endre lys, farger og skarphet, i tillegg finnes et effektivt middel mot røde blitsøyne.

I videoen under kan du se hvordan du enkelt kan fjerne/redusere røde blitsøyne ved hjelp av Red Eye-funksjonen:

Film (wmv 338 kB)


Alt i alt er Picasa etter vår mening nå blant de aller beste løsningene for folk flest, når det kommer til å håndtere store bildesamlinger. Dette til tross for at det fortsatt er helt gratis å installere og bruke. Programmet finnes i versjoner for Windows og Linux, og den omtalte versjon 2.5 kan lastes ned fra Filehippo.