Photoshop Elements 5.0

TEST: Adobes populære program for bildebehandling har kommet i en ny billigversjon. Her er våre inntrykk!

At Photoshop er det mest brukte programmet for bildebehandling hersker det liten tvil om, men prislappen på nesten seks tusen kroner svir såpass i lommeboka for de fleste privatbrukere at det blir lite aktuelt. Det er Adobe fullt klar over, og derfor finnes Photoshop Elements; en litt nedskalert utgave av Photoshop med "90%" av funksjonaliteten, men til en langt hyggeligere pris.

Den siste versjonen slippes i disse dager og er nummer fem i rekken. Vi har allerede prøvekjørt den et par dager og vil i denne artikkelen se litt på hva som er nytt og forbedret i forhold til tidligere versjoner. Du kan lese om den forrige versjonen i denne artikkelen.

Hva er så nytt denne gangen? Her er hovedtrekkene:

  • Gruppering av bilder - I organiseringsdelen av programmet, kan du gruppere bilder som er relativt like, og programmet kan også gjøre dette automatisk, som vil gjøre det lettere å finne frem i arkivet.
  • Justering av optiske skjevheter - De fleste objektiver har en form for forvrengning. Det nye verktøyet lar deg rette opp buede kanter.
  • Bedre sort/hvitt-modus - Å gjøre et bilde sort/hvitt er mer enn bare å fjerne fargene. Fargebalansen er også viktig, og i denne versjonen får du større kontroll på sort/hvitt-konverteringen.
  • Fargekurver - Kurvene i Photoshop er et kraftig verktøy som ennå ikke har vært tilgjengelig i Photoshop Elements. I versjon 5 får du et kurveverktøy, om enn noe mindre avansert enn i fullversjonen.
  • Nye layout-muligheter - Den nye versjonen har også langt flere muligheter for "digital scrapbooking", tilpasning av utskrifter via drag and drop, 100 nye rammer, flash-baserte fotoalbum etc.

I tillegg er det en del forbedringer her og der; for eksempel en forbedret import av bilder-funksjon, flere kameramodeller til RAW-behandling etc.

Nytt utseende

Det første vi legger merke til når vi starter opp programvaren er at programvinduene har fått nytt design. Nå er det mørke farger som gjelder, og det virker som om Adobe denne gangen er blitt litt inspirert av det nye Vista-designet. Installasjonen er på drøye 250MB, og programmet kan installeres ved siden av tidligere versjoner, dersom du skulle ha Photoshop Elements installert fra før. Når du starter programmet første gang, får du spørsmål om du har lyst til å importere bildegalleri fra tidligere programvare, og etter noen minutter med kverning, er programmet klart til dyst.

Vi prøvde først den nye auto stack-funksjonen. For undertegnendes del blir det ofte 10-20 bilder av det samme motivet (motivet blir som regel den samme lille jenta også, men det er en annen historie), og da kan det være greit å slippe å se alle til en hver tid. Funksjonen går da ut på at du merker noen bilder (f.eks. den siste import-sesjonen din) og velger auto stack. En algoritme prøver så å finne ut hvilke bilder som er av det samme motivet og grupperer dem bak ett hovedbilde.


Vips, så er ti bilder til ett. Vis mer


Innrømmelig har vi vært borti bedre algoritmer for bildegjenkjenning, som for eksempel da vi testet Autopano pro tidligere i vår. Noen ganger klarer den grupperingen ganske bra - andre ganger ikke, så det beste er utvilsomt å gruppere bildene manuelt.

Bedre sort-hvitt-konvertering

Konverteringen til sort-hvitt har absolutt blitt bedre. Mange nøyer seg med å velge "desaturate", men ender da som regel opp med et litt flatt og kjedelig bilde. I den nye versjonen har du større kontroll, du kan velge hvilken av fargekanalene du vil ta mest hensyn til, velge intensitetsgrad og kontrast, slik du ser i eksempelet under.


Det ligger mye kraft i "curves"-verktøyet i Photoshop; det er det liten tvil om. Verktøyet lar deg justere styrken av ulike fargekanaler slik at du kan øke og minke kontrast, fremheve farger etc. Photoshop Elements har til nå manglet denne funksjonen, men i versjon 5 får du en litt mer lettfattelig lettvekterversjon. Du kan riktignok ikke splitte opp i ulike fargekanaler (og Elements har fortsatt ikke støtte for f.eks. LAB-fargerommet), men du kan justere kontrast, mellomtonenivået, høylysene og skyggene for å friske opp bildene litt, slik vi har gjort under (kanskje i overkant mye, men pytt-pytt):
Kameraer, og spesielt de med litt dårligere optikk, har en tendens til å ta bilder som er enten konkave eller konvekse, avhengig av om objektivet var zoomet ut eller inn da du tok bildet - linjer som burde ha vært parallelle blir mer og mer buet jo nærmere kanten du kommer. Nå kan du gå inn i filter-menyen, velge "correct camera distortion" og dra litt i noen brytere for å rette opp; det være seg buede linjer, vignettering (mørke hjørner) eller perspektivforvrengning.


Nytt er det også at oppskarping har fått et litt mer lettfattelig grensesnitt, der du velger om du vil justere uskarphet som følge av kameraet eller bevegelser i bildet med spesielt fokus på kantene i bildet. Vi synes ikke denne gav spesielt gode resultater utover unsharp mask-verktøyet som finnes fra før.


Som nevnt kan du også lage artige kreasjoner - det være seg sider til et hjemmesnekret fotoalbum, trykk på en CD-plate, invitasjonskort etc. På vår betaversjon fungerte ikke dette på tilfredsstillende måte, så vi får dessverre ikke vist noen skjermbilder fra dette, men da vi var på presentasjon hos Adobe så vi hvordan dette fungerte i praksis, og det virket veldig ryddig og greit. Merk bilder, velg en layout og størrelse på arket og stokk om eller erstatt bilder ved å dra og slippe over. Du kan også lage flash-gallerier til å legge på websider, eller eksportere et lysbildeshow til CD/DVD for visning på TV. Vi regner med at dette vil fungere utmerket i den ferdige versjonen.

Ingenting er fjernet

Selvsagt er ingenting fjernet fra tidligere versjoner. Det betyr at kjente, kjære verktøy fortsatt er in takt; det være seg "Magic Extractor", som lett lar deg viske vekk bakgrunnen i et bilde (fungerer veldig bra), automatisk fjerning av røde øyne, liming av panoramabilder og "healing brush", som lar deg fjerne sår, arr, føflekker, støv og andre småting som ødelegger bildet. Det eneste minuset er at vi føler at versjon 5 er litt tyngre enn tidligere versjoner, og at å bla i fotoalbumet, starte opp programmet etc. går tregere enn tidligere, men det kan også være relatert til at vårt eksemplar er en presse-beta.


Men uansett - den nye versjonen av Photoshop Elements er vel verdt pengene. For 890 kroner får du en kraftfull pakke - både til organisering av bildefilene dine, lettfattelig retusjering og morsomme presentasjonsmuligheter. Pakka er ennå ikke til salgs på nettstedet til Adobe, men det forundrer oss ikke om du slipper unna litt billigere hvis du eier versjon fire fra før - om de nye funksjonene er verdt pengene må du nesten avgjøre selv. Nå vet du i hvert fall hva som er nytt!