Photoshop 7.0 - førsteinntrykk

Den nyeste versjonen av Photoshop er underveis, og vi har prøvd en betautgave for å finne ut om du bør oppgradere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Photoshop har nærmest rukket å bli en legende av et program, med jevnlige oppdateringer som befestet dets stilling som det mest brukte, profesjonelle bildebehandlingsverktøyet. Det var da naturligvis med stor spenning at vi installerte denne ikke helt ferdige versjonen av Photoshop 7.0, som etter planen skal foreligge i butikkene i løpet av april.

Betaversjonen inneholder full funksjonalitet, men mangler blant annet en ordentlig hjelpefil, samt er ikke helt stabil. Ellers har programmet beholdt det samme grensesnittet, men det er blitt litt mer strømlinjeformet. Blant annet er verktøy-menyet som normalt befinner seg på venstre side av skjermen, fått litt redesignede ikoner og generelt litt mer behagelige former. Alt i alt er forandringene minimale, og du hvis du har brukt Photoshop før, vil kjenne deg igjen med en gang.

Solide nyheter

Øverst til venstre finner vi to skilleark vi ikke har sett før. Disse heter ”File Browser” og ”Brushes”, og fører til nye og interessante funksjoner.

File Browser (klikk for større utgave)
File Browser (klikk for større utgave) Vis mer

File Browser er en svært velkommen nyhet, og lar det rett og slett få bedre oversikt over bildefiler som befinner seg på dine disker eller andre lagringsmedia. Den består av fire vinduer: Ett som viser alle diskene og mappene, ett som viser miniatyrer av alle bildene i en aktuell mappe, ett som viser det valgte bildet i litt større versjon, og til slutt ett som inneholder alle detaljene som det valgte bildet – størrelse, navn, format, fargemodus og lignende. File Browser fungerer ypperlig, men har du mange bilder liggende tar det litt tid før alle miniatyrene lastes inn i cache-minnet. Når det først er gjort, fungerer funksjonen lynkjapt.

De forskjellige maleverktøyene (klikk for større utgave)
De forskjellige maleverktøyene (klikk for større utgave) Vis mer

Brushes-vinduet er en del av den nye motoren for penselverktøy, og gir deg enorm kontroll over malefunksjonaliteten. Du får opp en liste over mange forhåndsdefinerte pensler, og kan videre justere dem på alle mulige måter, eller kombinere flere penlser. Det er blitt betydelig mye enklere å lage mønstre, takket være Pattern Maker-verktøyet, der du kan ta en del av et hvilket som helst bilde, og gjøre det om til et mønster, som du videre kan bruke i dine egne kreasjoner. Den kreative delen av Photoshop har fått et betydelig løft, selv om Adobe selv forsikrer oss om at de ikke har tenkt å konkurrere med spesialiserte maleprogrammer, er det i alle fall hyggelig å ha disse avanserte funksjonene.

Det er ganske lett å fjerne deler av bildet i Photoshop 7.0 (klikk for større utgave)
Det er ganske lett å fjerne deler av bildet i Photoshop 7.0 (klikk for større utgave) Vis mer

Det er imidlertid ikke bare blitt enklere å skape nye bilder, men også å fikse på gamle. Takket være to nye retusjeringsverktøy kan du nå enkelt fjerne uønskede elementer som allslags riper, flekker eller støv. De to verktøyene heter Healing Brush Tool og Patch Tool, og hjelper deg på hver sin måte å fikse på dine bilder – enten ved at du markerer en feil du vil ha vekk, og lar programmet hente inn data fra omgivelsene, eller ved at du selv bestemmer hvilket område av bildet programmet skal bruke som ”inspirasjon” for å fylle inn farge der det finnes en feil du vil ha vekk. Resultatet er at du kan nå fjerne diverse stygge artefakter med få klikk, og det fungerer faktisk temmelig bra. Erfarne Photoshop-brukere hadde nok klart dette uansett, men for de med mindre tålmodighet er de nye verktøyene en velkommen nyhet.

Auto Color-funksjonen, før til venstre, etter til høyre (klikk for større utgave)
Auto Color-funksjonen, før til venstre, etter til høyre (klikk for større utgave) Vis mer

Et annet praktisk verktøy heter Auto Color, og gjør ikke annet enn å rett og slett fikse på fargene for å gjøre dem mer levende og behagelige for øyet. Enklere kan det ikke bli, og det fungerer det også.

Bør du oppgradere?

Dette er langt fra alle nyhetene Photoshop 7.0 inneholder – vi har kun konsentrert oss om de viktigste. Vi kommer tilbake med en fullstendig test av programmet med en gang det faktisk er tilgjelgelig, altså i løpet av april 2002.

Bør du se frem til den nye versjonen av Photoshop? Vårt inntrykk er at nyhetene er stort sett oppgraderinger og forbedringer av eksisterende funksjoner, som nå blir mer tilgjengelige for de mindre erfarne brukere. Har du brukt Photoshop 6.0 lenge, og er fornøyd med det, trenger du egentlig ikke oppgradere – den nye utgaven tilføyer nok ikke så mye nytt. Skal du derimot investere i programmet for første gang, bør du så absolutt satse på versjon 7.0, som er den mest raffinerte hittil.

Klikk her for å se flere bilder fra Photoshop 7.0.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!