Photoshop 5.5 med viktige nyheter

Nå kommer Photoshop 5.5, og denne versjonen inneholder nye funksjoner som alle brukere av programmet garantert vil sette pris på. Photoshop 5.5 inkluderer nå også ImageReady 2.0.

Photoshop 5.5 med viktige nyheter

Photoshop 5.5 med viktige nyheter

  1. Extract Image
  2. Background Eraser
  3. Save for web
Legg merke til treet som er kommet med i det nederste bildet. Treet er plukket ut med Image Extract fra et helt annet bilde, og hele jobben tok mindre enn 5 minutter.
Legg merke til treet som er kommet med i det nederste bildet. Treet er plukket ut med Image Extract fra et helt annet bilde, og hele jobben tok mindre enn 5 minutter. Vis mer

Photoshop 5.5 har to hovednyheter: Bedre håndtering av web-grafikk og atskillig bedre utvalgsverktøy (maskering).

Glimrende utvalgsverktøyer

Med utvalgsverktøyene i den nye versjonen, kan du utføre bildemagi som før ville kreve svært mye arbeid. Mange brukere av Photoshop bruker store deler av tiden foran skjermen på å isolere bakgrunnen fra hovedmotivet, og det kan være en langdryg affære. Med de nye verktøyene gjør du operasjoner på minutter som før tok mange timer. Photoshop 5.5 har 3 nye verkøyer for dette:

Extract Image: lar deg trekke ut avanserte forgrunner som trær, modeller med komplisert hår osv. I illustrasjonen til høyre, har vi klippet ut et tre fra et bilde, og limt det inn i et annet. Dette vil normalt være svært arbeidskrevende siden kanten på treet er så komplisert. Klikk her for å se nærmere på Extract Image.

Background Eraser: Med det nye verktøyet Background Eraser, kan du "vaske" bort bakgrunnen med noen museklikk. Også dette verktøyet vil garantert spare mange Photoshoppere for mange arbeidstimer. Klikk her for å se nærmere på Background Eraser.

Magic Eraser Tool: Dette er en videreføring av verktøyet Magic Wand. Magic Wand kan som kjent merke et område som har lignende farger (f.eks. en bakgrunn). Det nye er at verktøyet fjerner det som merkes. På denne måten kan enkle, enhetlige bakgrunner fjernes med noen museklikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye bedre webgrafikk

Mange bruker Photoshop til å lage grafikk for web, og Adobe selv anslår at hele 70% av all webgrafikk lages i Adobe. At dette er et riktig tall, må Adobe stå inne for, men uansett er de nye funksjonene for webgrafikk en solid og nyttig oppgradering.

For å gjøre det lettere for webdesignere, får du nå med programmet ImageReady 2.0, som er en helt egen programpakke for webgrafikk. Denne pakken består av de viktigste funksjonene fra Photoshop, og et vell av egne funskjoner for web. Dette programmet omtaler vi i en egen artikkel som du kan lese her.

Save for Web: Med den nye kommandoen Save for Web, kan du mye enklere finne riktig komprimeringsgrad for alle web-grafikk. Kommandoen gir deg et skjermbilde med en "før - etter" visning, som viser resultatet uten at du faktisk trenger å lagre. Dette er et vesentlig fremskritt i forhold til før. Klikk her for å se nærmere på Save for Web.

Websikre fargepaletter: Dette er en problemstilling som er i ferd med å forsvinne, og Adobe er derfor ca. 2 år for sent ute med denne funksjonen. Det er svært få som setter opp skjermene sine med 256 farger nå, så denne funksjonaliteten er egentlig litt unødvendig.

Diverse småplukk

Som seg hør og bør, inneholder også denne oppgraderingen diverse småting som ikke hører under hovedoverskriftene over. Du får blant annet:

Art History Brush: Verktøy for å male med utgangspunkt i en tidligere tilstand i bildet. Kan f.eks. brukes i kombinasjon med et kunstfilter, hvor den opprinnelige tilstanden males frem igjen.

Kontaktkopier av bilder: Fotografer er vant til å lage såkalte kontaktkopier, hvor negativene legges på et fotopapir for å få miniatyrer av alle bildene på ett ark. Dette er gjort til en funksjon i Photoshop, og den brukes ved at du velger en katalog med bilder. Photoshop åpner alle bildene i katalogen, og lager en miniatyr av hvert bilde som så legges på ett stort bilde. Svært praktisk for raskt å få oversikten over mange bilder.

Flere størrelser på ett ark: Hvis du har tatt passbilder, skjønner du vitsen med denne funksjonen. Picture Pack lar deg definere mange størrelser av ett bilde, som så distribueres på ett ark. Praktisk for eksempelvis fotobutikker som vil kombinere et digitalt kamera med fremstilling av passbilder som tas i butikken.

Web-galleri av bilder: Med en eneste kommando, kan Photoshop lage et web-galleri av bildene dine. Photoshop lager da en miniatyr, en normal størrelse, og all HTML-kode du trenger, ferdig med linker fra miniatyrene til det store bildet.

Gjør et varp ved å oppgradere

Den engelske utgaven kommer i slutten av juli, og den norske kommer i slutten av august. Som vanlig kan Adobe tilby et assortert utvalg av priser og oppgraderingsmuligheter:

- Engelsk fullversjon: 5.700,-
- Norsk fullversjon: 7.400,-
- Oppgradering fra engelsk 4.0-versjon (eller lavere): 1.750,-
- Oppgradering fra norsk 4.0-versjon (eller lavere): 2.300,-
- Oppgradering fra engelsk PhotoShop 5.0 eller ImageReady 1.0: 1.200,-
- Oppgradering fra norsk 5.0-versjon: 1.500,-

Besynderlig nok blir det altså mulig å spare flere tusen kroner ved først å kjøpe ImageReady 1.0 (som koster 1.750,-) og oppgradere fra denne, fremfor å kjøpe fullversjon direkte.