Philips lanserer DVD-opptaker

Endelig kommer det en fullverdig og komplett DVD-maskin, som både gjør opptak og er kompatibel med alle DVD-spillere.

Denne maskinen er egentlig arvtageren etter den velkjente VHS-videomaskinen, og bruker overskrivbare DVD-plater i stedet for bånd. I tillegg følger den en ny standard som gjør den til en integrert del av fremtidens mediamaskineri, og kompatibel med PCer og DVD-spillere som allerede finnes over hele verden.

De seks store setter standard

Det finnes allerede enheter som til en viss grad kan skrive DVD-plater. Problemet er at disse ikke kan leses på vanlige DVD-spillere.

Vi har allerede skrevet en del artikler om disse forskjellige formatene, som du finner lenker til i denne artikkelen.

Hewlett-Packard, Verbatim, Philips, Ricoh, Sony og Yamaha har nå satt standarden som ser ut til å bli den rådende. Denne standarden kalles DVD+RW og har utviklet seg til å bli fullt kompatibel med DVD-ROM-standardene.

Det eneste avviket er at materialet i platen ikke reflekterer laserstrålen like bra som en enkeltsidig DVD-ROM. Den er noe lavere, og befinner seg innenfor samme området som en dobbeltsidig DVD-ROM. Derfor holder den spesifikasjonene, om enn med en liten vri. Dette kan være litt problematisk på enkelte eldre DVD-spillere, som har programvare som hårdnakket tviholder på at en enkeltsidig plate skal reflektere strålen sterkere enn DVD+RW er i stand til.

Enkeltsidige plater for konsumenter

Selv om DVD+RW også støtter dobbeltsidige plater, vil det i første omgang bare bli tilbudt enkeltsidige plater. Dette er først og fremst av praktiske grunner, siden dette gjør det mulig for brukeren å skrive på og merke platen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For øvrig er lagringskapasiteten og alle de andre parametrene den samme som på DVD-ROM, som sikrer kompatibiliteten.

Filformatet er UDF (Universal Disk Format) og videosignalet komprimeres i MPEG2 med fast eller variabel bitrate (velges av brukeren), som på kommersielle DVD-plater.

Dette gir en opptakstid på inntil 4 timer på en enkeltsidig plate.

Egne opptak legges automatisk inn i et enkelt menysystem som gjør det lett å orientere seg på platen.

Philips DVDR 1000

Philips lanserer DVD-opptaker

Spilleren som Philips lanserer er beregnet på den øvre del av markedet, som er villige til å betale litt ekstra for å ha et prestisjeprodukt. Den har en gedigen utførelse og vil definitivt være et produkt som troner på toppen av "må-ha-lista" for utstyrsfanatikerne.

Forsiden på enheten er svært ren, med et minimum av knapper - de sitter på fjernkontrollen. På forsiden finner du også inngang for DV (iLink/FireWire), video på koaks (phono), S-video og stereo analoge lydinnganger på phonokontakter.

Philips lanserer DVD-opptaker

Baksiden på enheten har antenneinngang, video på koaks (phono), S-video og SCART. Dessuten finner du lydtilkobling i form av analog stereo inn og ut på phonokontakter, og digitale utganger både på optisk og phono.

Maskinen har alle typer programmeringsfunksjoner som vi kjenner fra VHS-opptakere. I tillegg har du enkle redigeringsmuligheter for eksempel egne DV-opptak, hvor du kan plukke ut de sekvensene du vil ha avspilt og skrive valgene inn på platen. Maskinen hopper da over resten av opptakene ved avspilling på en vanlig DVD-spiller. Favorite Scene Selection kaller Philips denne finessen.

Lagringsmedia

Philips lanserer DVD-opptaker

Prisen på lagringsmedia vil etter hvert falle til omtrent det samme som dagens CD-RW-plater. Vi snakker altså om lavere priser enn VHS-bånd, selv tidlig etter lansering av produktet.

Kopibeskyttelse

Dessverre for mange støtter maskinen alle former for kopibeskyttelse, slik at det verken er mulig å lage digitale kopier av DVD-plater, eller analoge for den slags skyld. Macrovision er nemlig også på plass, så her er det ingen bønn.

Sonesperre er det ikke på egne opptak, men som avspiller er den ustyrt med den "populære" sonesperren, som gjør at norske importører og den amerikanske filmindustrien både skal kunne ta seg ekstra betalt og i tillegg bestemme både når du kan se filmer og hvilke versjoner du skal få se.

Vi har enda ikke sluttet å forundre oss over at entusiastene må lide, mens de store, kommersielle piratene østpå alltid slipper unna.

Mer info finner du hos Philips og nettstedet til DVD+RW-gruppen.