Philips lanserer bærbar MP3 CD-spiller

Har du vurdert å kjøpe portabel MP3-spiller? Synes du de er dyre, har lav kapasitet og at minnekortene er både dyre og lette og miste? Philips er den første av de store produsentene som gjør noe med dette.

Hittil har portable MP3-spillere brukt flashminne for å lagre data. Dette gir en svært kompakt og lett spiller, men konseptet har flere egenskaper som ikke er like positive. Spilleren blir dyr siden flashminne er dyrt i seg selv. Ekstra minnekort (CompactFlash eller SmartMedia) blir uforholdsmessig dyre i forhold til kapasiteten, sammenlignet med andre lagringsmedia. Dessuten går det med mye tid hvis du stadig skal overføre nytt innhold til spillerens minne eller de løse minnekortene.

En bedre løsning

En langt bedre løsning er innlysende, men har hittil ikke blitt realisert, først og fremst av bransjepolitiske årsaker - en kompakt portabel CD-spiller ala Discman som også spiller MP3-filer.

Det er dette Philips nå lanserer, spilleren heter EXPANIUM og den vil være tilgjengelig allerede i august.

Fordelene er mange: Kapasiteten er overlegen, siden en vanlig CD-plate har plass til 10 timer musikk eller 150 låter (Expanium kan håndtere opptil 999 låter på en CD). Tidsgevinsten i bruk - det tar få sekunder å skifte CD, som gir deg nye 10 timer med annen musikk. Ripping og brenning tar ikke lang tid med dagens brennere. Og ikke minst prisen - en CD-R-plate koster i dag under en tier. 64 MB flashminne koster i skrivende stund 1800 kroner. Det vil si at du må betale 18 000 kroner for nesten den samme lagringskapasiteten, fordelt på 10 kort. Alternativt kan du kjøpe to 320 MB kort til 13 295.- pr stk…

Du kan med andre ord kjøpe deg både en bærbar CD/MP3-spiller, en kraftig PC med CD-brenner og en god del musikk-CDer for det samme beløpet…

Kan også brukes i bilstereoen

Modellene heter EXP 101 og 103, og forskjellen ligger bare i tilbehøret. 101 leveres med 3-knapps fjernbetjening på kabel, mens 103 leveres med et kassettadapter for plassering i kassettspilleren i bilstereoen. Begge modellene leveres med ørepropper og strømforsyning. Spilletiden er opptil 10 timer med to vanlige AA-type alkaliske batterier.

Eller støtter Expanium bit-rater fra 32 til 320 kbps i tillegg til variabel bit-rate.

For å unngå avbrudd under bevegelse, for eksempel på joggeturer, mellomlagres opptil 100 sekunder musikk i spillerens internminne.

Expanium støtter vanlige CD-ROM, CD-R og CD-RW i ISO-9660 og Joliet (Windows' lange filnavn) formater.

Viktig innspill - flere om beinet

En slik spiller kunne vært på markedet for et par år siden, hvis musikkbransjen og elektronikkbransjen (som i enkelte tilfeller er samme konsern…) hadde vært mer på hugget. At den kommer først nå, tyder på at Philips har vurdert markedspotensialet for MP3-enheter framfor lojalitet til den eksisterende næringskjeden i musikkbransjen. Det er et interessant utspill.

Sony har gjort det stikk motsatte, ved å lansere en spiller som både bruker flashminne, til og med i en proprietær form som Memory Stick, og på toppen av det hele et eget kompresjonsformat for musikkdataene. Alt dette gjør det bare vanskeligere for brukerne.

Det finnes jo ikke noe illegalt i å tilby en spiller som støtter MP3-formatet på CD. Om innholdet eller media er kjøpt, kopiert eller stjålet er en annen sak. Det er jo fullt mulig å spille ordinære CDer som kan være kjøpte, stjålne, lånte, hjemmebrente eller piratutgivelser fra Østen, på alle ordinære CD-spillere.

Så Philips tar i bruk den anerkjente utviklingsmodellen "If you can't beat them - join them". Vi tror det er et riktig valg.

Det må også nevnes at Casio også står foran lansering av et tilsvarende produkt, men vi har ikke fått detaljer om dette foreløpig.

Når disse to store aktørene har legitimert markedet, vil vi snart se flere produsenter på banen, med enda flere finesser. Vi venter fremdeles på en portabel CD-brenner med betjening og støtte for avspilling både av plater med komprimerte formater og vanlig musikk-CDer. Med super-raske USB 2.0 som kommer til høsten og vil være standard på de aller fleste nye PCer i løpet av neste år, vil også tilkoblingen være en selvfølge.