Airplay gjør strømming av musikk fra iPhone/iPad eller direkte fra WiMP-appen til en lek. Foto: Produktbilder Philips
Airplay gjør strømming av musikk fra iPhone/iPad eller direkte fra WiMP-appen til en lek. Foto: Produktbilder PhilipsVis mer

Philips Fidelio Soundsphere DS9800W: Airplay i praksis

Trådløs lyd er moro, og med Airplay får du også god lydkvalitet.

Philips har gjort mye riktig på lydfronten i det siste, og vi husker enda hvor godt vi likte Fidelio DS9000 da den kom i fjor.

LES OGSÅ:

Fidelio Soundsphere er imidlertid noe mer enn en vanlig dokkingstasjon, og det hele starter med designet, som definitivt skiller seg ut. Vi tipper at det enten er noe du elsker eller hater. Selv tilhører vi definitivt første kategori og synes de to høyttalerne er et fint avbrekk fra kasseformen som vanligvis blir brukt, høy konefaktor vil mange si.

Spesielt de to diskantelementene som stikker ut som to fangarmer på toppen, gjør dette til noe helt spesielt. Og det beste av alt: Du får god lydkvalitet med et minimum av kabler.

Krumming med mening

Høyttalerkabinettene er forøvrig laget av tre, ifølge Philips er også høyttalernes krummende formfaktor et bevisst valg: De påstår ganske enkelt at kurvene gir mindre vibrering og forvrengning av lyden. Akkurat den diskusjonen skal vi ikke gå nærmere inn på, annet enn at vi opplevde lyden som god:

Både bass, mellomtone og diskant er her på plass, og vokalbasert musikk som for eksempel Rome høres meget bra ut. Vil du trigge rockefoten er heller ikke anlegget vanskelig å be. I en vanlig leilighet er i hvert fall vår påstand at dette spiller mer enn høyt nok. Bor du derimot i en aulalignende stue, bør du nok likevel kjøpe noe kraftigere - selv ikke Philips kan trylle...

Artikkelen fortsetter under annonsen

Heller ikke når det gjelder mer intens musikk, som for eksempel Motorpsycho faller Fidelioen igjennom. Her merker vi likevel at bassen kanskje henger litt igjen i de mest krevende partiene, spesielt hvis du spiller høyt. Alt i alt er vi likevel imponert, og er du interessert anbefaler vi definitivt en lytterunde i butikken.

Philips gir deg forøvrig en gratis iPhone/iPad-app, som i tillegg til å gi deg vekkerklokke og alarmfunksjoner også gir deg en equalizer-funksjon.

Airplay er nøkkelen

 Foto: Skjermdump iTunes
Foto: Skjermdump iTunes Vis mer

Airplay er en ny teknologi som i dag blir tilgjengelig i stadig flere lydprodukter, og prinsippet er enkelt:

Ved å koble produktene sammen kan du streame musikken din trådløst, og det i svært god kvalitet. Musikken overføres nemlig digitalt i det tapsfrie Apple Lossless-formatet (16-bit, 44/48 kHz). Med andre ord: Har du vært smart nok til å rippe alle musikkfilene dine i CD-kvalitet, så vil du også få CD-kvalitet via anlegget.

Foto: Produktbilder Philips
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Produktbilder Philips
Foto: Produktbilder Philips
Foto: Produktbilder Philips
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Også WiMP-appen fungerer bra via Airplay og Philips Fidelio. Foto: Skjermdump iPhone
Foto: Skjermdump iTunes
Har du flere Airplay-kompatble enheter kan du styre dem alle, for slik å få musikk i flere rom. Dette må gjøres via iTunes. Foto: Skjermdump iTunes
Airplay gjør strømming av musikk fra iPhone/iPad eller direkte fra WiMP-appen til en lek. Foto: Produktbilder Philips
BASIS_MODEL_A Foto: Produktbilder Philips
DS9800W_01_BASIS Foto: Produktbilder Philips

WiMPs iPhone-app fungerer glimrende med Airplay. Det samme skal også gjelde Spotify. Foto: Skjermdump iPhone
WiMPs iPhone-app fungerer glimrende med Airplay. Det samme skal også gjelde Spotify. Foto: Skjermdump iPhone Vis mer

Et par ting bør du likevel merke deg:

  • Selv om du også kan spille av musikk direkte fra laptopen din via iTunes, bør du også ha en iPod Touch, iPhone eller iPad for å få fullt utbytte av anlegget. For det første blir det langt enklere å bla deg gjennom musikksamlingen din når du har den i lomma, i tillegg kan du også overføre musikk direkte via WiMP-appen.

    Vi tipper det også kommer applikasjoner for Android-mobiler som støtter Airplay etterhvert, men siden de ikke er offisielt støttet kan det være litt knotete å sette opp. Har du tips til Android-folket? Del det med oss i debatten!

  • Har du flere Airplay-kompatble enheter kan du styre dem alle, for slik å få musikk i flere rom. Dette må gjøres via iTunes. Foto: Skjermdump iTunes
    Har du flere Airplay-kompatble enheter kan du styre dem alle, for slik å få musikk i flere rom. Dette må gjøres via iTunes. Foto: Skjermdump iTunes Vis mer

  • For deg med flere Airplay-kompatible høyttalere er det imidlertid en stor fordel med å gå via iTunes, da kan du nemlig spille av musikken på flere enheter samtidig.
  • For å overføre lyden via Airplay, må du ha et trådløst nett tilgjengelig. Det er riktignok mulig å koble til andre enheter via minijack-inngangen på den ene høyttaleren, men da blir lyden overført analogt.
  • Med i pakken følger det en liten dokkingstasjon som er praktisk når du skal lade din iPhone eller iPad, samt en minimalistisk fjernkontroll.

Enkle å plassere, men følg nøye med

Siden den ene høyttaleren har en innebygd klasse D-forsterker, må denne kobles til strømnettet. Mellom de to høyttalerne er det imidlertid kun en høyttalerkabel som kreves, noe som er godt nytt for deg som irriterer deg over kabelrot.

For at høyttalerne skal snakke sammen med iPhonen/iPaden din, må de være tilknyttet det samme trådløse nettverket. Med i esken følger det en utførlig bruksanvisning, som dessverre ikke virket helt logisk. Etter å få fulgt manualen trinn for trinn fikk vi det tilslutt til, men dette burde vært litt enklere i praksis. Her er det altså viktig å holde tungen rett i munnen.

Oppsummering

Vi liker Fidelio Soundsphere høyttalerne, og kommer ikke utenom at vi synes det er en befrielse å bruke Airplay i praksis. Det gode inntrykket vi fikk av funksjonen når vi prøvde rålekre Zeppelin Air fortsetter altså, og tilhører du gruppen som allerede har stuet bort CD-platene i kjelleren er det mye å glede seg over her.

I skrivende stund er prisen på anlegget på 6.000 kroner hos Soundgarden, det er en prisklasse hvor det også mye annet å få kjøpt for pengene. Den allerede nevnte Zeppelin Air er et meget godt alternativ, men Fidelioen har en stor fordel å skilte med: Med sine separate høyttalere kan den gi deg langt større bredde i lydbildet enn Zeppelinen.

Vårt tips er derfor at du ber om en lytteprøve i butikken før du bestemmer deg.

Testresultat

Philips Fidelio Soundsphere DS9800W

Herlig design, Airplay fungerer brillebra og gjør strømming av musikk fra iPhone/iPad eller direkte fra WiMP-appen til en lek.

Liten vits for deg uten iPhone/iPad, i denne prisklassen er det mange spennende alternativer.

Se alle våre tester