Philips Fidelio DS8550 mot Altec Lansing Octiv 450

Din nye bestevenn trenger en dokkingstasjon som gir lyd. Men hvilken skal du kjøpe?

Philips Fidelio DS8550 til venstre, Altec Lansing Octiv 450 til høyre. Foto: Øyvind Paulsen
Philips Fidelio DS8550 til venstre, Altec Lansing Octiv 450 til høyre. Foto: Øyvind Paulsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle dokkingstasjoner laget for iPad vil selvsagt lade iPaden din. Mange har i tillegg innebygde høyttalere slik at du kan bruke dem som musikkanlegg, bildeviser og videoavspiller.

I denne duellen har vi sammenlignet to slike alternativer, og selv om de ser ganske like ut på papiret, er det stor forskjell på hvor bra de fungerer i praksis.

Her gjelder det altså å tenke igjennom hva du prioriterer høyest før du løper i butikken.

Best på musikk

Philips Fidelio DS8550 er lillebroren til iPhone-dokkingstasjonen DS9000, som vi likte svært godt på grunn av sin gode lyd da vi testet den i sommer.

Og det er da heller ingen stor overraskelse at dette låter bra.

Faktisk vil vi si at det låter svært bra med tanke på størrelsen: Den spiller høyt, har godt med bass, og klarer til og med å gi et ganske godt stereoperspektiv. Det skal sies at den ikke er like høytspillende som storebror DS9000, men så er den da også litt mindre. Philips har forøvrig sin egen gratis-App til Fidelio-serien. Her får du en equalizer-, samt vekkerklokke-funksjon. Dette fungerer akkurat som vi forventer.

Konkurrenten fra Altec Lansing er derimot et nytt bekjentskap, som er på vei ut i butikkhyllene nå. Navnet er Octiv 450, og i pressemeldingen skrytes det blant annet av stor lyd, med fokus på forbedret stemmekvalitet og stereolyd. Ikke småtteri med andre ord.

Hadde vi kun hatt Octiv 450 inne på test hadde vi kanskje sagt at lyden var helt ok. Side om side med Fidelio DS8550 faller den imidlertid igjennom på de fleste punkter: Det er langt mindre bass, vokalen blir litt grøtete og mellomtonen er fint lite å skryte av.

Som en ekstraløsning på kjøkkenet eller kontoret kan imidlertid Octiv 450 gjøre en helt grei jobb - forutsatt at du holder deg på lave lydnivåer. Likevel: Dette er definitivt ikke noe du vil dra med deg på fest. Da er det Fidelio DS9000 du skal ha.

Genial holder på Altec Lansings dokkingstasjon. Foto: Produktbilde Altec Lansing
Altec Lansing Octiv 450. Foto: Øyvind Paulsen
Altec Lansing Octiv 450. Foto: Øyvind Paulsen
Philips Fidelio DS8550 til venstre, Altec Lansing Octiv 450 til høyre. Foto: Øyvind Paulsen
iPaden fungerer veldig fint til video og podcaster. Og da er Altec Lansing Octiv 450 best. Foto: Øyvind Paulsen
Philips Fidelio DS8550, iPad-appen. Foto: Øyvind Paulsen
Philips Fidelio DS8550 - iPad-appen. Foto: Øyvind Paulsen
Philips Fidelio DS8550 kan spille av musikk via Bluetooth/blåtann. Foto: Øyvind Paulsen
Philips Fidelio DS8550. Foto: Øyvind Paulsen
Fjernkontrollen til Philips Fidelio DS8550 til høyre, Altec Lansing Octiv 450 til venstre. Foto: Øyvind Paulsen
Philips Fidelio DS8550, iPad-app. Foto: Øyvind Paulsen
Philips Fidelio DS8550 fra siden Foto: Øyvind Paulsen
Philips Fidelio DS8550 fra baksiden Foto: Øyvind Paulsen
Philips Fidelio DS8550 - legg merke til den STORE strømforsyningen. Foto: Øyvind Paulsen
Philips Fidelio DS8550 - med julepynt. Foto: Øyvind Paulsen
Philips Fidelio DS8550 - her spiller vi av musikk via blåtann-funksjonen. Foto: Øyvind Paulsen
Philips Fidelio DS8550 fungerer også godt med iPhone. Foto: Øyvind Paulsen
Philips Fidelio DS8550 til høyre, Altec Lansing Octiv 450 til venstre. Foto: Øyvind Paulsen
Altec Lansing Octiv 450 - her er iPaden i landskapsmodus. Foto: Øyvind Paulsen
Altec Lansing Octiv 450 sett bakfra. Foto: Øyvind Paulsen
Philips Fidelio DS8550 til venstre, Altec Lansing Octiv 450 til høyre. Foto: Øyvind Paulsen

Musikk:
Philips Fidelio DS8550: 5 av 6.
Altec Lansing Octiv 450: 2 av 6Best til film og bildevisning

Men selv om Octiv 450 faller igjennom på lydkvalitet, kommer den sterkt tilbake når det gjelder video- og bildevisning.

Fidelio DS8550 kan nemlig kun ha iPaden stående på høykant, og det er heller ikke mulig å endre vinkel på iPaden når den først står på plass. Skal du se på film- eller podcaster via Fidelioen får du altså et langt mindre skjermbilde, og det samme gjelder naturligvis når du skal vise fram digital-bildene dine.

Det geniale med Octiv 450 er nemlig at den har en arm som både kan vris og vippes. Du kan altså plassere iPaden både horisontalt og vertikalt, og vippe den i en posisjon som minimerer gjenskinn. Vi gir forøvrig pluss for at iPaden sitter ordentlig godt fast i dokkingstasjonen, her slipper du altså å være redd for at den skal falle ut.

Dette gjør Octiv 450 helt perfekt til bildevisning og videoavspilling.

Bilde og video:
Philips Fidelio DS8550: 2 av 6.
Altec Lansing Octiv 450: 5 av 6

Betjening og finesser

Begge modellene leveres med fjernkontroll, men ingen av dem er spesielt gode til å styre iPaden med:

 • Kontrollen til Octiv 450 er en simpel plastbit, som vi kun klarte å justere volum og skippe fra låt til låt med. Vi fikk altså ikke tilgang til iPadens menyer, til tross for at fjernkontrollen har flere meny-knapper... Fjernkontrollen måtte i tillegg holdes direkte mot enheten for å fungere. I praksis fungerte den så dårlig at vi la den bort, og heller valgte å styre iPaden manuelt.
 • Philips-kontrollen både ser og fungerer litt bedre. Optimalt er det likevel ikke her heller: Med iPhonen på plass kan du nemlig manøvrere helt ned i menyene. Dessverre fungerte ikke det med iPaden på plass: Da fikk vi kun justert volum, og skippet fra låt til låt i gjeldende spilleliste. Trøsten får være at responsen fra fjernkontrollen var langt bedre enn på Octiv 450.
 • Som nevnt har Philips også en gratis-app til Fidelioen, som gir deg ekstrafunksjoner som vekkerklokke, alarmfunksjon og equalizer. Dette gir pluss i margen. Fidelioen har i tillegg en Bluetooth-funksjon som lar deg spille av musikk fra iPaden (eller en annen mobiltelefon med blåtann). Dette fungerer helt ok, men vi presiserer at lyden selvsagt blir langt bedre når du spiller av musikk direkte fra iPaden (eller iPhonen) via dokkingkontakten.

  Merk:En iPad krever vesentig mer futt for å lade enn sine lillebrødre iPod og iPhone, og strømforsyningen må derfor være kraftigere. På Octiv 450 ser vi ikke noe til dette, her er det kun en ledning som går inn i selve dokkingstasjonen. På Fidelio DS8550 virker det imidlertid som om dette har kommet som et sjokk på Philips. I stedet for en intern strømforsyning får du her en svær ekstern klump på ledningen. Det kan se litt dumt ut, spesielt hvis du ikke får skjult den på kjøkkenbenken, og vi tipper dette blir løst fra og med nest generasjon...

  Betjenting og finesser:
  Philips Fidelio DS8550: 5 av 6.
  Altec Lansing Octiv 450: 2 av 6

  Konklusjon

  Hvis god lyd er det viktigste for deg bør du kjøpe Philips Fidelio DS8550. Med på kjøpet får du også blåtann-mulighet og finessene via iPad-apppen.


  Er du derimot på jakt etter en enkel dokkingstasjon med lydmulighet, som også fungerer som et svært praktisk stativ til video og bildevisning? Da klarer du deg helt fint med Octiv 450, og den koster da også langt mindre.