Philips DVP630

Kjøper du en DVD-spiller i dag, er sjansen ganske stor for at produktet ikke er ferdig utviklet. Det er denne testen et godt bevis på.

Publisert
Sist oppdatert


Vi har etter hvert testet mange DVD-spillere med DivX-støtte. Noen av dem har vært både forbausende billige og forbausende gode. Men en stor del av dem har hatt temmelig mange barnesykdommer, populært kalt bugs. Mange funksjoner øker faren for feil, men det er også en annen viktig grunn til høy feilprosent: produktenes stadig kortere liv på markedet. Hvis en produsent skulle vente med å lansere et produkt til det var 100% feilfritt, ville det kanskje gå så lang tid at nye, billigere, bedre og enda mer funksjonsrike spillere for lengst hadde dukket opp i butikkhyllene.

Vi aksepterer feil

Les også disse testene før du bestemmer deg:
  1. Asono DVDX70
  2. BBK DV971
  3. Medion MD40814
  4. JVC XV-N316


Men bransjen har heldigvis funnet en smart løsning som markedet ser ut til å være villig til å akseptere; muligheten til å oppgradere spillerne, ikke bare for å rette feil, men i noen tilfeller også introdusere nye funksjoner. De fleste nye DVD/multimediespillerne har nemlig intern programvare som kan oppgraderes av eieren selv, og det hele krever minimalt med teknisk innsikt. Last ned en fil fra nettet, brenn den til en CD og putt den i spilleren. Det hele er gjort i løpet av minutter.

Ny Philips-spiller

DVP630 er den andre DVD/DivX-spilleren fra Philips vi har hatt på testbenken. Den forrige, DVP720SA, var en noe mer avansert modell som blant annet støttet SACD-formatet. Du kan lese testen her. DVP630 er avrundet og lav, designen for øvrig er klassisk i grå plast. I fronten sitter en LCD som viser kapittel og spornummer, en strømbryter samt knapper for å starte og stoppe avspilling. Knapper for forrige-neste samt øretelefonuttak glimrer med sitt fravær.

Klikk for stor utgave av bildet
Klikk for stor utgave av bildet Vis merPå baksiden finner du en SCART-kontakt (med RGB), komponent RGB, S-video og kompositt AV-utganger. Her sitter også en digital koaksial + optisk utgang. Den har altså ikke utganger til 5.1-høyttalere direkte, slik flere av de billige spillerne vi har testet i det siste har hatt.

Philips DVP630her finner du alle de tekniske dataene.

Fokus på funksjoner

Som vanlig har vi først og fremst hatt fokus på funksjonalitet, stabilitet og brukervennlighet på produktet da vi testet det. Det finnes en rekke andre testmagasiner som vurdere lyd- og bildekvalitet opp og ned i mente, vi nøyer oss med å kommentere avvikene – der forskjellene er verdt å merke seg.

Det er derimot liten tvil om at DVP630 er blant de bedre spillerne vi har testet med hensyn til lydkvalitet – vi sammenlignet direkte mot blant annet BBK DV971, og lyden er merkbart fyldigere med bedre dynamikk. Det er kanskje viktig for deg som vil bytte ut CD-spilleren med en DVD-spiller. Vi prøvde med flere musikk-CDer, og opplevde derimot til vår forferdelse at spilleren startet avspillingen et par sekunder inn i sangene ved sporskifte. Heldigvis ble problemet borte etter en oppgradering av den interne programvaren.

Også bildekvaliteten opplevde vi som meget bra. Her er det ofte TVen som er den største begrensningen, på vår Loewe 33" monitor ble uansett bildene sylskarpe og med god fargegjengivelse (vi benyttet SCART-tilkobling). Vi nevner også at spilleren støtter progressive scan, som kommer til nytte dersom du har enda større skjerm.

Prøvde "alt" av formater

I følge spesifikasjonene støtter spilleren langt mer enn DVD-filmer og musikk-CDer. MPEG4/DivX 3-5/Xvid støttes på videosiden, samt MP3 på lydsiden. I tillegg viser den JPG-bilder. Vi fant frem vår standard bunke med brente CDer og DVDer, inneholdende ”alt” av video-, bilde- og lydformater.

Det viste seg at startet avspilling av første mediefil på platen automatisk, uten at det dukket opp noe meny på skjermen. Disk-menyen måtte nemlig aktiveres fra fjernkontrollen. I våre øyne er automodusen kun nyttig dersom du skal spille av MP3-musikk (og ikke ønsker å skru på TVen) eller har f. eks bare én DivX-film på platen.

Menyen kjenner vi fra spillere til 500 kroner.
Menyen kjenner vi fra spillere til 500 kroner. Vis mer


Med menyen aktivert kan du navigere deg gjennom mapper og filer på platen. Menyen viste seg å være velkjent, det er den samme vi har sett på en rekke billig-spillere, deriblant Medion-spilleren til 499 kroner. Den er ikke særlig god, det vises kun 11 tegn i filnavnet, og ÆØÅ støttes ikke.

Uferdig

Spilleren leste de fleste CD/DVD-platene med ISO-filstruktur – både CDR, CDRW, DVD+R, DVD+RW, DVD-R og DVD-RW, inkludert billig-plater fra blant annet That’s Write og Princo. Støtten for DivX/Xvid-filer var derimot noe varierende - enkelte ganger ble for eksempel ikke bildet strukket ut - verken i bredden eller i høyden. Undertekster i DivX/Xvid var heller ikke støttet.

Vi fikk den til å spille av MPEG1-filer direkte, men ikke MPEG2. Eldre ASF-filer ble avspilt, men uten lyd. MPEG4-filer med etternavn .mp4 (Quicktime og Nero Digital) var synlige i diskmenyen, men lot seg ikke avspille. Det hadde riktig nok forbauset oss, men totalt sett var mediestøtten langt fra så god som vi er vant til fra denne typen spillere nå.

Måtte oppgraderes

Derfor tok vi en tur til Philips sine supportsider, og fant raskt ut at det forelå en nedlastbar oppgradering. Med denne installert, taklet spilleren plutselig de aller fleste DivX/Xvid-filene våre problemfritt. Den var dessuten blitt raskere til å gjenkjenne platene og starte avspillingen, og feilen vedrørende musikk-CDer var blitt borte. Dessuten skulle den nå støtte undertekster i DivX-filmer, men dette rakk vi dessverre ikke å kontrollere.

Flere forbedringer til tross - det er fortsatt rom for forbedringer, blant annet kan vi fortsatt ikke spille av filer kodet i MPEG2-format direkte.

Du kan spole (rettere sagt hoppe) inn i DivX-filmer med 2-8x hastighet. Avspillingen starter opp igjen umiddelbart når du trykker play-knappen. I tillegg kan du angi et tidspunkt i filmen og hoppe direkte dit. Det holder for oss. Vi venter selvsagt på en spiller som husker hvor i filmen du var da du trykte på stopp-knappen, men det er foreløpig ikke implementert i noen av dem vi har tittet på.

JPG-bilder vises som slideshow, og selv store bildefiler presenteres rimelig kjapt. Når det gjelder musikkformater, testet vi den mot MP3, WMA, WAV, Ogg Vorbis, M4A og RA. Av disse støttes kun MP3, og det er snaut i dag, synes vi. Musikkfilene kan repeteres (alle eller én), men ikke avspilles i tilfeldig rekkefølge.

Konklusjon

Les også disse testene før du bestemmer deg:
  1. Asono DVDX70
  2. BBK DV971
  3. Medion MD40814
  4. JVC XV-N316


Etter oppgraderingen av den interne programvaren fremstår DVP630 som en stabil og god DVD/DivX-spiller. Når det gjelder støtte for medieformater er det på den annen side flere som er bedre i denne prisklassen. Vi synes også Philips burde gjøre en langt bedre jobb med menysystemet – vi hadde ikke forventet at elektronikkgiganten ville bruke det samme menysystemet som benyttes på de billigste no-name spillerne.

Men modellen skiller seg klart positivt fra de billigste når det gjelder lyd, og bildet er også meget bra. Den er dessuten brukervennlig nok, blant annet har den en av de mest oversiktlige fjernkontrollene vi har sett på en god stund.

Vi har sett den i butikkene til rundt 1.200 kroner, og det etter vår mening en akseptabel pris for en kurant spiller. Men sørg for å få en oppgradert utgave dersom du vegrer deg mot denne typen "inngrep".

Se skjermbilder fra menyene

For informasjon om tilgjengelighet, ta kontakt med den norske distributøren NSE.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer