Philips 32PF9531

Etter at Dingz.no hadde sett seg mett på denne Philipsen koblet vi den opp mot datamaskinen. Kan en PC-bruker bli lykkelig med denne 32-tommeren?

Etter å ha skrevet litt om tilkoblinger fra datamaskiner til TVer litt tidligere i sommer fikk vi også stor respons om å teste hvordan forskjellige TVer faktisk er til databruk. Derfor vil vi fremover, i samarbeid med vår søsterpublikasjon Dingz.no, sjekke ut hvor godt PCen fungerer med de forskjellige TV-modellene.

Dersom du av en eller annen grunn også skulle være interessert i hvordan denne modellen er til andre ting, som film eller fjernsyn, er det forresten mulig å lese om den delen hos Dingz.no.

Philips 32PF9531XGA (1024 x 768) - beste oppløsning?

Dagens modell er en liten 32-tommes LCD fra Philips med oppløsning på 1366 x 768 piksler, og har den enkle modellbetegnelsen 32PF9531. Den har, som TVer i dag skal ha, tilkoblingsmuligheter for både hverdag og fest: kompositt, S-Video, komponent, VGA, 2 x HDMI og 2 x SCART. Det mest naturlige er å koble til PCen via VGA eller DVI -> HDMI.

Vår initielle glede over denne ferske modellen ble noe dempet når brukermanualen slår fast at støttede oppløsninger for PC er VGA, SVGA og XGA, som er henholdsvis 640 x 480, 800 x 600 og 1024 x 768.

Vi brukte kun et nVidia grafikkort med både VGA (D-Sub 15) og DVI denne gangen, men fremover håper vi på å i tillegg få benytte oss av et ATI-kort med HDMI.

Artikkelen fortsetter under annonsen

VGA vs. DVI

Det viste seg at det var stor forskjell på digital og analog tilkobling på denne modellen. Som det stod i manualen var 1024 x 768 det beste vi fikk til mot VGA-porten, noe som betydde at vi måtte ta kjøre TVen i 4:3-modus for å få et normalt bilde. Det tilsvarer en 26-tommers skjerm, og hvis du absolutt vil utnytte hele bredden må du strekke bildet.

1:1 pikselmapping, det vil si at en piksel i grafikkortoppløsningen tilsvarer en piksel på skjermen, fikk vi ikke til med denne TVen. Med VGA gikk det ikke ganske enkelt fordi panelet ikke ville ta imot noen større oppløsning enn 1024 x768, med DVI fordi TVen skalerte bildet automatisk når vi sendte ut større oppløsninger (som HDMI-inngangen tolket som HDTV).

Philips 32PF9531Half-Life 2 ser uansett bra ut, selv med VGA og i 1024 x 768. Fargene er også bedre i virkeligheten...

Med DVI->HDMI tok vi en litt annen vei. Grafikkortet gjenkjente TVen som et HD-panel, og med HDTV ut på grafikkortet lot vi TVen skalere bildet. Dette fungerte veldig bra i 720p, men bildet fylte ikke hele skjermen. Skuffelse.

Men situasjoner som dette har grafikkortprodusentene tenkt på. Nyere grafikkort lar oss nemlig stille på de fleste ting, og ved hjelp av "overskanningskompensasjon" fikk vi blåst opp bildet til det fylte skjermen. Og resultatet ble tilfredsstillende, på tross av utradisjonelle oppløsninger. Vi endte opp på 1216 x 676 piksler med 720p ut, eller 1824 x 1016 med 1080i.

Med 1080i må TVen skalere ned bildet såpass mye at du får flimring i menyer og på skrivebordet. Likevel: avspilling av High Definition filmklipp ga et veldig bra og lekkert resultat i begge oppløsninger, akkurat som vi hadde håpet og egentlig forventet av en såpass godt priset TV.

Philips 32PF9531HD i den merkelige oppløsningen 1216 x 676. Men det var egentlig ingen som hadde noe å klage på!

Responstiden var ikke oppgitt i de tekniske dataene til denne modellen, men vi gjetter på rundt 8 ms, noe som begynner å bli vanlig på LCD-TVer. Ved testing ga våre animerte figurer i kontrastfigurer fra seg litt etterslep og spor av ghosting, men det var ikke merkbart under vanlig bruk, det vil si spilling eller film.

Philips 32PF9531Noe som betyr at også Half-Life 2 kan spilles i 1216 x 676 (eller mer, hvis du vil). Det ble nok en sen dag på kontoret...

Oppsummering

Mangel på 1:1 pikselmapping til tross, med litt justeringer i grafikkort-programvaren fikk vi meget gode resultater med både film, bilder og spill. Men dette krever altså at du benytter deg av DVI på skjermkortet (med mindre du da har et skjermkort med HDMI...), for med VGA-porten fikk vi altså ikke bedre oppløsning enn 1024 x 768.

Philips 32PF9531Joda, surfing i 1216 x 676 går fint det også... men det er jo litt vanskelig å se det på dette bildet.

Går vi inn på pikselnivå ser vi at teksten har en tendens til å "flyte litt ut". Altså vil du ganske enkelt ikke få topp kvalitet ved surfing og tekstbehandling. Med VGA i 1024 x 768 kan ikke kvaliteten sees på som god nok til slikt bruk, men med DVI i 1216 x 676 var det i praksis uproblematisk på normal seeravstand. Kun dersom du er kresen og glor mye på liten tekst vil du irritere deg over dette. Som skjerm i et standard media center er det i hvert fall ikke noe problem.

Philips 32PF9531Ikke krystallklart. Men det er bedre enn på bildet, og for de fleste vil det duge.

Alt i alt fungerer denne modellen fint til bruk med stue-PCen, dersom maskinen da har et nyere grafikkort med DVI og du føler deg trygg nok på å leke litt med innstillingene for å få fylt ut skjermen.

Avslutningsvis må vi si at dette er første gangen vi har en slik test, noe som betyr at testmetodikken verken er spikret eller finslipt. Så dersom du har forslag til hvordan vi kan gjøre det bedre, eller det er noe du synes mangler, kan du alltids sende et par linjer til artikkelforfatteren. Eventuelt skriv en kommentar i diskusjonstråden under. Vi setter pris på (konstruktiv) kritikk. :-)

Og dersom du heller vil vite mer om hvordan resten av TVen er, eller vil se flere bilder, kan du altså gjøre det her!