Personlige nyheter på iPad

Fem iPad-apps som gir deg personlig tilpasset innhold.

iPad har mange bruksområder, og for mange kjøpere har det vist seg at man tilbringer stadig mindre tid foran PC-en til fordel for iPaden.

Spesielt er den som skapt for konsum av innhold. Mange forlag har lansert egne apps slik at iPad-eiere kan kjøpe utallige magasiner, og nettsteder lanserer egne iPad-apper der innholdet er mer tilrettelagt for en skjerm man trykker på enn hva det er på den normale weben.

En annen gruppe apps er såkalte aggregatorer. Dette er løsninger som samler innhold fra andre nettsteder og presenterer dem for deg; ofte tilpasset din brukerprofil og interesseområder.

Og nettopp dem skal vi ta en titt på i dag. Her er fem anbefalte godbiter fra App Store, og ikke bare det – alle er gratis!

Personlige nyheter på iPad

Zite

Zite er undertegnedes favoritt, og ble nylig kjøpt opp av CNN. Dette er en app som samler inn artikler du interesserer deg for – du angir først interessefelter (alt fra Android og filosofi til kjendissladder og kjæledyr), hvorpå Zite genererer et skreddersydd magasin basert på interesser.

Etter hvert som du bruker appen blir Zite enda smartere og ser hva du leser, hva du liker (du kan gi tomler opp og ned) og eventuelt nye stikkord du er interesserte i. Artikler kan også deles/bokmerkes gjennom flere tjenester, blant annet Facebook, Twitter, Delicious, Instapaper, Evernote etc.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Personlige nyheter på iPad

Flipboard

Skaperne av Flipboard tok verden med storm da de lanserte sin iPad-applikasjon, og det er ikke uten grunn. Flipboard er rett og slett en sjeldent lekker aggregator med delikat animasjon når du blar i sidene.

Dette programmet kan brukes på flere måter – du kan få både Facebook- og Twitter-nyhetsstrømmen din generert som et magasin, det er mulig å koble mot Google Reader, følge Twitterkonti eller velge blant kuratorer som håndplukker innhold for deg. Flipboard gir deg også muligheter til å like eller kommentere Facebook-oppdateringer direkte fra applikasjonen, samt poste på Twitter. Alt i en meget delikat innpakning.

Personlige nyheter på iPad

Feedly

Feedly fungerer i utgangspunktet som et skall utenpå RSS-leseren fra Google (Google Reader), og er definitivt mest verdifull om du bruker Googles tjeneste, selv om det også er mulig å få servert nyheter innenfor en god håndfull temaer. Appen er for øvrig en universell applikasjon slik at den også fungerer på iPhone (finnes også for Android).

Også her er delingsmulighetene mange, og du kan blant annet koble til både Facebook- og Tumblr-konti for å hente innhold derfra også. Feedly er også tilgjengelig via vanlige nettlesere.

Les mer om Feedly

BRA: Pulse, her på en iPad.
BRA: Pulse, her på en iPad. Vis mer

Pulse

Også her kan du velge kilder du vil se nyheter fra, eller velge ferdigdefinerte "pakkeløsninger" innenfor enkelte temaer. Du kan skreddersy magasinet slik at ulike emner dukker opp under ulike faner og bla både loddrett (mellom kilder) og vannrett (innenfor en kilde) i et rutenett av artikler.

Vil du vite mer, leser du vår test av Pulse for Android (fungerer på samme måte på iPad, men da med større formfaktor).

Personlige nyheter på iPad

Hitpad

Hitpad velger en litt annen tilnærming. Her søker du selv etter emner og får så presentert de siste nyhetene, YouTube-videoene, statusoppdateringer fra Twitter etc. som er relatert til stikkordet du angir.

Du kan også se hvilke emner som er i vinden om dagen, lagre favorittene etc. Også Hitpad vil tilpasse seg over tid ved at du gir tomler opp og ned til emnene som foreslås.

Har du andre favoritter? I så fall hører vi gjerne fra deg i kommentarfeltet under.