Foto: Intel
Foto: IntelVis mer

Pentium III 733 MHz i oktober?

Craig Barret i Intel har talt. Hvis han får det som han vil, kommer Intel med en 733 MHz variant av Pentium III allerede i oktober. Litt senere kommer 800 MHz.

Intel føler nå helt klart presset fra AMD Athlon. Selv om det fortsatt er vanskelig å få tak i alle bitene som skal til for å bygge en Athlon PC, kommer nå de store produsentene på banen. Resultatet er at vi vil se hyppige priskutt og nye produkter fra Intel i tiden fremover.

LES OGSÅ:

Krymper Pentium III

Intel står nå endelig klar med 0,18 mikron-teknologien. Ved å krympe prosessorkretsene fra 0,25 til 0,18 mikron, løses flere problemer på en gang. Prosessoren blir mindre, trekker mindre strøm, bruker lavere spenning og utvikler derfor mindre varme. Resultatet er at Intel kan sette opp farten.

Intel har allerede lansert en 0,18 mikron-prosessor. Pentium II (ja, 2) 400 MHz for bærbare benytter allerede den teknikken. Denne prosessoren bruker 0,18 mikron for å spare strøm, ikke for å øke hastigheten. Her ligger det derfor et stort potensiale som Intel nå tar ut i nye Pentium III-varianter.

133 MHz forsidebuss

Forsidebussen eller FSB (Front Side Bus) økes nå til 133 MHz. Nå kan du endelig ta i bruk alle de hovedkortene som allerede støtter dette. Intels eget 440BX-brikkesett har egentlig ikke god støtte for dette, men også her vil det komme nye prosessorer som fortsatt benytter 100 MHz FSB.

Intels eget i820-brikkesett er det Intel ønsker at du skal bruke til de nye prosessorene. Det støtter også UltraDMA/66 EIDE-disker. Minnetypen er nå både RamBUS, PC100 SDRAM og endelig PC133 SDRAM. Det er en stor fordel siden RamBUS vil være dobbelt så dyr som SDRAM den første tiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både ALi og VIA har allerede brikkesett ute som støtter 133 MHz FSB.

Ingen djevel fra Intel

De nye prosessorene vil lanseres i frekvenser på 733 MHz som er 5,5 ganger 133 MHz FSB. Stegene vil nå gå i 66 MHz takket være den økte FSB-frekvensen og halve multiplikatorer. Intel lanserer også en 666 MHz-variant som de kaller 667 MHz for å unngå assosiasjoner. Siden korrekt frekvens er 666 og 2/3 MHz avrunder jo Intel egentlig helt riktig. Litt senere i år vil vi også se 800 MHz med 6x multiplikator.

Dagens raskeste Pentium III på 600 MHz har vist stabilitetsproblemer og ble nok sendt ut på markedet litt for tidlig for å slå tilbake Athlon. Vi regner med at den også krympes til 0,18 mikron og at vi får se 650 MHz for 100 MHz FSB.

Det som er helt sikkert er at litt konkurranse har aldri skadet kundene!