Pentax Optio 330

Pentax Optio 330 er et minikamera med ekstremt små mål og lav vekt. Da det ble lansert i sommer, var det verdens minste i sin klasse (3 megapixels og 3x zoom).

Pentax Optio 330
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Pentax Optio 330

Kameraet har en helt glatt overflate av rustfritt stål, tydelig inspirert av Canon IXUS-serien.

LES OGSÅ:

Konstruksjon

Kamerahuset gir et solid inntrykk og den glatte overflaten, uten utstikkende detaljer, gjør at kameraet glir lett ned i en lomme. Innebygd objektivdeksel bidrar også positivt. Jeg ble også begeistret for det store funksjonsrattet på toppen av kameraet, samt en god layout for betjeningsorganene.

Om jeg skal gi noen negative bemerkninger, måtte det være at dekslene over kortspalten og batterikammeret er i plast. Det trekker helhetsinntrykket litt ned. Det hadde heller ikke skadet om kameraet hadde hatt en gripekant på fronten. Den glatte overflaten gjør at du kan miste grepet om du er fuktig på hendene.

Egenskaper

Til tross for sine beskjedne mål, er Optio 330 overraskende velutstyrt. Den mest overraskende egenskapen er histogrammet, som kan vise eksponeringen før du tar bildet, en nyhet jeg antar vil bli adoptert av flere etterhvert. Videoopptak (riktignok uten lyd), evaluerende lysmåling og låsbar manuell hvitbalanse er detaljer man vanligvis ikke finner på minikameraer. Dessuten byr Optio 330 på dobbeleksponering, som slett ikke er hverdagskost. Disse finessene gir plusspoeng i margen. Jeg ble også positivt overrasket over at kameraet byr på manuell eksponering, selv om de manuelle blenderne er begrenset til to verdier.

Derimot likte jeg ikke at eksponeringskompensasjonen kobler seg ut automatisk etter at bildet er tatt. Det burde vært en opsjon for det i menyene. Jeg synes ellers det er positivt at kameraet har videoutgang, både for PAL og NTSC. USB grensesnitt er standard på alle nye kameraer, så det ville vært mer overraskende om Optio 330 ikke hadde hatt det.

Jeg likte også den oppladbare batteripakken, selv om den har noe begrenset kapasitet. Et stort minus gir jeg for stativfestet, som er plassert farlig langt ut på kanten og som dessuten er av plast.

Optikk

3x zoom i et så kompakt kamera gjør meg skeptisk fordi det er nødt til å bety kompromisser. Heller ikke Pentax har klart å unngå det. Optikken er ikke så knivskarp som på større kameraer, men faktisk like god som flere andre minikameraer med 2x zoom. Mangelfull skarphet i hjørnene er det svakeste punktet, men i sentrum er skarpheten fullt ut akseptabel.

37-111 mm er et fornuftig område for alminnelig bruk, men 14 cm makro er altfor dårlig. Det var skuffende. Synd også at det ikke er mulig å montere ekstra forsatslinser. Lysstyrke F2,6-4,8 er hverken bedre eller dårligere enn forventet. Autofokusen har tre valgbare områder og fungerte uten anmerkninger. Derimot klarte den seg dårlig i svak belysning fordi kameraet mangler hjelpelys.

Bildekvalitet

3 millioner bildepunkter gir tilstrekkelig oppløsning for de fleste formål. På en blekkskriver med fotografisk kvalitet kan du uten problemer lage utskrifter opp til 20x25 cm format.

Selv om optikken i Optio 330 ikke utmerker seg, holder kameraet god bildekvalitet, størrelsen tatt i betraktning. Jeg ble faktisk ganske imponert over kameraets gode fargegjengivelse. Derimot var eksponeringen ustabil. I visse tilfeller ga den litt undereksponering, i andre tilfeller litt overekponering. Dette til tross for evaluerende lysmåling. Feileksponeringen er dog godt innenfor det akseptable og vil neppe bli påpekt av vanlige forbrukere.

Optio 330 har tre komprimert JPEG bildekvaliteter, men intet ukomprimert alternativ. Den beste kvaliteten gir 6:1 komprimering, som har minimale skadevirkninger, men den burde kanskje vært 4:1 for å gi større sprang til neste kvalitet, som har 8:1 komprimering.

Brukervennlighet

Pentax Optio 330 er helt klart et kamera for brukere med rimelige krav til avanserte innstillinger. Det fungerer derfor alminnelig godt med helautomatisk innstilling. Menyene er enkle og byr ikke på intrikate problemstillinger.

Med unntak av den glatte fronten, ligger kameraet godt i hånden og det er rimelig god avstand mellom knapper og andre betjeningsorganer. Søkeren gir, som alle andre kameraer i denne klassen, et altfor lite bildeutsnitt. På den annen side er kameraet det eneste i denne klassen som har øyekorreksjon (så vidt jeg husker i farten). Jeg oppdaget ingen direkte svakheter ved brukervennligheten.

Utstyrspakke

Pentax har utstyrt Optio 330 med oppladbar batteripakke og lader følger derfor også med, naturligvis. Ellers byr de på et 16 MB CompactFlash minnekort Type I, håndleddsrem, kabler og bruksanvisning.

Programpakken på den vedlagte CD-ROM-en består av USB-driver og programmet ACDSee, som er et greit program for bildearkiv og enkel bildebehandling. Det var ingen problemer forbundet med installasjon og betjening av programmene.

Valuta for pengene

Konkurransen blant digitale minikameraer er beinhard for tiden og Pentax har et desperat behov for å markere seg på den digitale arena. Det er nok en vesentlig grunn til at prisen er overraskende gunstig for Pentax Optio 330. Den anbefalte prisen er 9.000 kroner, inkludert mva, og det er meget akseptabelt for et kamera med de spesifikasjoner og ytelser som Optio 330 byr på.

Helhetsvurdering

Hvis jeg skulle velge et kamera blant minimodellene, som både utstrålte robusthet, eleganse og en glatt overflate, ville Optio 330 vært blant favorittene. Kameraet egner seg perfekt for folk som setter kompakte mål foran raffinerte funksjoner. Det er enkelt å bruke, men er likevel forsynt med nettopp de manuelle mulighetene som er nødvendige for å gi bildene den lille forbedringen som kreves under vanskelige opptaksforhold.

Hvis jeg skulle velge kamera for å ta nærbilder, ville den havnet blant de nederste på listen. Sidene behovene er så forskjellige, er det håpløst å gi entydige anbefalinger. Som et alminnelig godt minikamera, uten spesifikke bruksområder, har jeg ingen betenkeligheter med å anbefale Pentax Optio 330, i hvert fall ikke i denne prisklassen.

Les mer om dette kameraet og se bilder tatt med det hos DigIT AS

(Testen er utført for DinSide Data av Kai Thon)