PearOS 8: Det nærmeste du kommer MacOS

Lyst på en Mac-opplevelse på PC-en din, helt gratis? Da bør du lese videre.

PearOS 8 ser til forveksling likt ut som MacOS. Men det kjører på vanlige PC-er og koster ingenting.
PearOS 8 ser til forveksling likt ut som MacOS. Men det kjører på vanlige PC-er og koster ingenting. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Joda, vi innrømmer det. Etterligninger står ikke akkurat høyt på listen over ting vi liker, men PearOS er likevel verdt å se nærmere på for alle som ser etter et gratis alternativ til MacOS og Windows.

Først og fremst fordi det er, nettopp, gratis. Men også fordi det er pent, oppfører seg bra og er basert på Ubuntu (versjon 13.04). Dermed skulle utvalget av programvare være godt sikret, i alle fall.

Les også: Kjør Photoshop i Linux

Egen App Store

Ja, for PearOS kommer med sin egen App Store (Pear Software Center), med tusenvis av programmer som installeres med et enkelt klikk:

Alle programmene installerer du fra ett sted.
Alle programmene installerer du fra ett sted. Vis mer


Men allerede når operativsystemet er på plass, ligger det mye knask på docken nederst i skjermbildet - den som er til forveksling lik docken fra Apple MacOS. Her finner du for eksempel både Firefox, musikkprogrammet Musique og epostprogrammet Thunderbird.

image: PearOS 8: Det nærmeste du kommer MacOS


Menyer, farger og fonter ligner veldig på MacOS. Det gjør også logoen, bare at eplet er byttet ut med en pære. Som naturligvis er tatt en bit av.

Operativsystemet kommer også med en egen nettskytjeneste, som minner om iCloud. PearCloud er navnet, og her kan du lagre alt fra innstillinger til personlige dokumenter automatisk. Du får to gigabyte gratis, som kan utvides ved behov, og mot betaling.

Pear Cloud tilsvarer iCloud
Pear Cloud tilsvarer iCloud Vis mer


Det bare virker

Pear kjører best hvis du installerer det på harddisken eller SSD-en, men kan også kjøres fra DVD hvis du bare er nysgjerrig på hvordan det fungerer. På vår testmaskin ble alt av utstyr, inkludert skjermkort, lydkort og trådløst nett installert og konfigurert uten så mye som en liten driverrutine i etterkant.

Det er dette som ofte er så befriende med nyere Linux-distribusjoner. Det bare virker.

Skulle du like det du ser, bør det installeres på en disk som ikke har Windows eller andre operativsystemer fra før. Selv om PearOS kan installeres side om side med Windows, er det noe vi fraråder - med tanke på alle fallgrubene du plutselig kan befinne deg i. Det skal også gå an å installere på Mac via Bootcamp, eller i en virtuell maskin.

Her ser du flere bilder fra operativsystemet:

Skrivebordet
Filbehandleren
Alle innstillingene knyttet til brukergrensesnittet er samlet på ett sted.
Systeminnstillinger
Pear Cloud tilsvarer iCloud
Kontaktregister
Diskoppryddingsprogrammet Clean My Pear
Alle programmene installerer du fra ett sted.
Musikkprogrammet Musiqe
PearOS 8 ser til forveksling likt ut som MacOS. Men det kjører på vanlige PC-er og koster ingenting.


Du finner mer informasjon om PearOS 8 og kan laste det ned fra Pearlinux.fr. Avhengig av om du velger 32- eller 64-bits versjonen, er det snakk om en nedlasting på 1-1,3 GB.

Samleside: Linux