PCI-X snart på banen

PCI-bussen er under utvikling, det er flere nye formater som er underveis. Dette gir raskere og enklere løsninger for forskjellige maskintyper – fra kraftige filtjenere til små bærbare PCer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PCI-bussen er i dag den dominerende standarden for å sette tilleggskort i PCene. Den finnes i alle PCer og på Macintosh. Etter åtte år, kommer nå store endringer og forbedringer i form av PCI-X.

Til høsten kommer de første produktene som støtter PCI-X. Dette innebærer en kraftig opprustning av PCI-bussen og er i første omgang forbeholdt filtjenere. At dette kommer samtidig med at Intel lanserer de nye prosessorene Willamette og Foster er heller ingen tilfeldighet. For å kunne utnytte ytelsen hos disse prosessorene, sammen med krevende løsninger som FibreChannel, Ultra3 SCSI og Gigabit Ethernet, kreves det en raskere PCI-buss.

Både IBM og Compaq har annonsert at de kommer med filtjenere som støtter PCI-X i løpet av siste del av året.

PCI-X

Dette er en kraftig opprustning av PCI-bussen. Hastigheten vil kunne firedobles til 133MHz, og med en bussbredde på 64 bits er det mulig å overføre 1 GB/sekund. Det vil også være støtte for fire 64-bits kortplasser, mot dagens begrensning på to slike enheter.

Det er også nye elementer i selve protokollen, som gjør det enklere å kommunisere med minnekontrollere og andre løsninger som kommer til å håndtere datatrafikken.

Split Transactions tillater bare en henvendelse fra en enhet på bussen før denne frigjøres. Dette skal hindre at enheter belaster bussen ved å unødig repetere henvendelser inntil de får respons.

Det kommer også flere nye teknikker som gjør håndteringen av trafikken mer effektiv og samtidig beholder kompatibiliteten

I første omgang er det filtjenere som drar nytte av denne teknikken, men arbeidsstasjoner og kraftige Pcer vil også ta dette i bruk etter hvert.

MiniPCI

For bærbare PCer og andre kompakte enheter, kommer MiniPCI til å gjøre det langt enklere å koble til kraftig tilleggsutstyr. Spesifikasjonen definerer en tilkobling som er basert på dagens 32-bits PCI-buss og et standardisert grensesnitt mot BIOS og drivere. Det er definert tre typer kort i standarden:

Type III er beregnet for de tynneste og minste bærbare enhetene. Det brukes en kontakt av lignende type som i minnemodultypen SO-DIMM. Dette bygger bare fem millimeter over systemkortet. Kablingen er fleksibel og gjør at MiniPCI-enheter kan plasseres nær sagt hvor som helst i en konstruksjon.

Type II er beregnet på mer normale formater, som for eksempel bærbare PCer. Her er det lagt til rette for enheter som har integrerte kontakter og ikke bruker kabling mellom de ytre tilkoblingene og selve MiniPCI-enheten.

Type I er identisk med Type II, bortsett fra at den også støtter bruk av kabler fram til den ytre tilkoblingen. Dette skal gjøre det enklere for utviklere og produsenter å koordinere forskjellige praktiske løsninger på et produkt.

PCI versjon 2.2

Det kommer også en ny versjon av PCI-bussen, som støtter blant annet Hot Plug og PCI PowerManagement. Dette innebærer at det er mulig å skifte ut eller fjerne PCI-kort mens systemet er i drift. Dette er først og fremst nyttig ved vedlikehold og oppgradering av kritiske systemer som ikke skal ha driftsavbrudd.

PowerManagement innebærer modifikasjoner som er nødvendige for at PCI-bussen skal kunne administreres av operativsystemet og nye standarder som ACPI og OnNow.

Dette er nødvendig for at PCer skal kunne brukes til oppgaver uten at brukeren selv må slå på og starte systemet. Dette er spesielt viktig med tanke på håndtering av epost og andre typer informasjon som mottas via Internett.

PCI er et svært vellykket design som har fått innpass i de aller fleste maskinplattformer. Dette er nok et eksempel på at få, men fleksible standarder er den beste løsningen for både brukere og produsenter.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!