PCI Express 2.0 og spillytelse

Her får du en kjapp innføring i PCIe 2.0, og svaret på om du egentlig trenger det.

Publisert
Sist oppdatert

Dersom du har kjøpt ny PC de siste par årene, eller lest vår lille guide til grafikkort har du kanskje også hørt om PCI Express - også kjent som bare PCIe. Dette er en grensesnittstandard for ekspansjonkort for PCer, og er i dag å finne på så å si alle nye datamaskiner.

Standarden, som kom såpass sent som 2004, var lagd for å ta over for både "originale" PCI og den nyere AGP (Accelerated Graphics Port) som eksklusivt ble benyttet for grafikkort som krever mye datatrafikk til og fra hovedkortet. PCIe støttet ikke bare også andre typer kort, men hadde også en overføringshastighet (båndbredde) som nesten var det dobbelte av AGP.

PCIe ble også på kort tid totalt dominerende på markedet, og det er i dag så å si umulig å finne en AGP-port på nye hovedkort. Vanlig PCI har derimot klart seg fint på grunn av stor utbredelse, og mange ekspansjonkort som ikke krever så mye båndbredde blir fremdeles lagd for PCI-porten. Lydkort og kontrollerkort er et par eksempler her.

PCI Express 2.0 og spillytelse


PCI Express 2.0

Men som typisk er for bransjen holder ikke en gitt standard mer enn noen år før den blir byttet ut med noe større og bedre. Og vips kommer PCIe 2.0, som selvfølgelig er raskere enn den "gamle" PCI Express. Båndbredden er faktisk doblet, noe som betyr at for vanlige grafikkort er nå kapasiteten åtte gigabyte per sekund, mot fire fra før.

Dobbel hastighet høres jo veldig flott ut, spørsmålet er om det egentlig har noen praktisk forskjell. Vi vet for eksempel fra før at vi blant harddisker har SATA/150 og SATA/300 (ofte feilaktig kalt SATA og SATA II), men den raskeste disken vi har testet har likevel den "trege" SATA/150-standarden.

Så vi bestemte oss for å teste dette. Ettersom PCIe er så fersk er det i skrivende stund kun ett grafikkort på markedet med denne standarden - nVidia GeForce 8800GT. Vi har allerede testet dette kortet, men da i Kåres hovedkort, et Gigabyte GA-965P-DQ6 med Intel 965P-brikkesett - som ikke har støtte for PCIe 2.0. Her er heldigvis standarden bakoverkompatibel, så et PCIe 2.0-kort vil virke i en eldre PCIe-port, men da med vanlig PCIe-hastighet.

For å utnytte PCIe 2.0 må du altså både ha et hovedkort og ekspansjonkort med slik støtte. Skal du ha et hovedkort med PCIe 2.0 akkurat må du velge Intel X38-brikkesettet, da det er det eneste på markedet per dags dato som har dette. Vi fikk derfor lånt oss et Gigabyte GA-X38-DQ6, som du av navnet kan se er nokså likt Kåres hovedkort, men da med X38-brikkesett.

PCI Express 2.0 og spillytelseDet å skru hovedkort inn og ut av kabinetter er tidkrevende, så det er lov å ta en snarvei av og til.

Så med de to kritiske komponentene med PCIe 2.0-standard, men ellers samme maskinvare som i den nevnte testen av GeForce 8800GT. Vi prøvde 3DMark, og spillene Half Life 2, F.E.A.R., Company of Heroes og World in Conflict. Testmetodikk, grafikkdrivere og spillkonfigurasjon var nøyaktig lik. Vi sjekket alle de forskjellige oppløsninger og sammenlignet for å se hvor mye det var å vinne på å gå over til et hovedkort med PCIe 2.0.

I praksis: ingenting.

PCI Express 2.0 og spillytelse

I 3DMark er det snakk om noen få poengs forskjell:

PCI Express 2.0 og spillytelse

Og for våre spill var det i de fleste tilfeller en og to FPS (frames per sekund) fordel til PCIe 2.0. Som eksempel på det viser vi resultatene fra World in Conflict:


Samme (eller rettere sagt lignende) resultat fikk vi altså for alle de fire spillene.

Forskjellen er så liten at den havner innenfor grensen for naturlig variasjon, og er i praktisk betydning ikke merkbar. Det at PCIe 2.0 i de aller fleste tilfellene hadde et bittelite målbart overtak er selvfølgelig et hint, men kan for det vi vet like godt tilskrives X38-brikkesettet eller selve hovedkortet.

Vurdering

PCI Express 2.0 og spillytelse


I motsetning til overgangen fra PCIe til AGP vil migrasjonen fra PCIe 1.0 og 1.1 til PCIe 2.0 gå gradvis og nesten umerkelig. Da vi gikk fra AGP var problemet mangel på kompatibilitet - når du kjøpte enten et hovekort eller grafikkort med PCIe måtte du også skifte ut den andre komponenten. Slik er det ikke denne gangen. Du kan trygt kjøpe en komponent nå med PCIe 2.0 - det fungerer utmerket sammen med eldre enheter.

Er målet spillytelse er det som vi har testet er det heller ingen grunn til å forhaste seg til å gå over til et brikkesett med PCIe 2.0-støtte - det er ikke her begrensningene ligger i dag. Selv om grafikkort og spill omsider vil nå grensen for den gamle PCIe-standarden vil kanskje fordelen av PCI Express 2.0 først merkes på fremtidige bærbare datamaskiner. Her har nemlig ExpressCard-porten vist seg å være en liten flaskehals, og den vil nyte godt av to ganger hastigheten av dagens båndbredde.

Vi retter til slutt en takk til Komplett.no for lånet av både grafikkort og hovedkort.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer