PCer under 5000 kroner?

Det er ikke bare prosessorer som faller i pris. I USA har både Acer og IBM nettopp annonsert nye, rimelige produktlinjer som baserer seg henholdsvis på Intels 233 MHz MMX-prosessor og Celeron-prosessoren, også denne fra Intel. I USA ligger alle disse maskinene under den "magiske" $1000-grensen.

I Norge har vi for lengst passert vårt runde tall 10.000 kroner. Praktisk talt alle leverandører tilbyr kurante maskiner vesentlig under dette. Den neste magiske grensen i Norge er 5.000 kroner - og det er ikke umulig at denne blir passert i løpet av året.

I USA har den rimeligste Acer-maskinen en listepris på $699. Og det vi snakker om her er ikke maskiner på "salg", som restlagere av gamle maskiner som dumpes, men helt nye maskiner basert på kurant teknologi. De store produsentene ser tydeligvis store muligheter i dette prissjiktet.

Den magiske prisgrensen

For å komme under 5.000 kroner, kreves det at flere funksjoner integreres både i brikkene og på hovedkortet. Eget skjermkort blir for dyrt. Nettverkskort og lydkort likeså, og kortplasser reduseres til et minimum. Til sammen gir dette innsparinger både i design, komponentbruk og montasje. Harddisker og minne har sunket dramatisk i pris, men det er fremdeles muligheter for å komme enda lavere.

Flere norske leverandører tilbyr i dag PCer til en pris mellom 5 og 6.000 kroner uten moms. Disse maskinene er basert på de rimeligste standardkomponenter fra de store leverandørene, og inneholder bare de mest nødvendige finesser. Lydkort og 3D-grafikk er ikke med i bildet, heller ikke nettverkskort, men tastatur og mus følger med. En skjerm kommer også i tillegg, så det totale utlegget for en bruker havner på i underkant av 8.500 kroner. Da er også moms inkludert.

For de virkelig store produsentene er det selvfølgelig mulig å produsere enda mer effektivt og rimeligere. Hvis vi sammenligner med brunevarer som TV, video og spillmaskiner, finner vi produkter i et vesentlig lavere prisnivå.

Det er ikke urealistisk å sammenligne de ikke så fjerne fremtidens PCer med slike produkter, det er bare snakk om volumproduksjon. Siden brunevarer også har større fortjenestemarginer i salgsleddene enn datautstyr, er det gode muligheter for at prisnivået for enkle PCer til og med kan bli lavere.

Den praktiske nytten og tilgjengeligheten for alle typer brukere er nøkkelen til det store prisfallet. Når PCen blir et bruksapparat som er operativ like raskt som du i dag får summetonen i telefonen, når du ikke må vente i mange minutter for å koble deg opp på nettet, når operativsystemet lærer av deg i stedet for at du må lære deg operativsystemet - da vil vi ha PCer som koster det samme som dagens telefoner - som da bare vil være en innebygget funksjon i PCen.