PCer som tyvene ikke vil ha

Med enkle grep klarte NEC å lage PCer som ingen franske tyver ville ha.

Jorge Leitao er salgssjef for NEC Computers Internatinal
Jorge Leitao er salgssjef for NEC Computers Internatinal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjor inngikk lokalmyndighetene i Bouche-Du-Rhone i Frankrike en avtale med NEC om å levere bærbare PCer til alle og 8. og 9. klassingene og lærerne ved skolene i regionen. Avtalen, som var den største i sitt slag i Frankrike noensinne, omfattet hele 30.000 maskiner med internettabonnementer, bærevesker og ransler.

Men myndighetene ønsket samtidig at NEC sørget for at sikkerheten ble godt ivaretatt. Bærbare PCer er populære tyveriobjekter, og et av de viktigste punktene i avtalen var at PCene måtte være minst mulig attraktive å stjele.

- Sikkerhetspørsmålet var egentlig tredelt. Vi måtte tenke på sikkerhet i forhold til maskinvaren, sikkerhet i forhold til lagrede data, men viktigst: elevens sikkerhet. Enkelte går ikke av veien for å slå ned en skoleelev dersom byttet er attraktivt nok, sier Jorge Leitao, en av toppsjefene i NEC Computers International, til DinSide.no.

Enkle løsninger

Designen er alt annet enn anonym.
Designen er alt annet enn anonym. Vis mer


Løsningene var likevel relativt enkle. Først og fremst fikk PCene en knallblå og lett gjenkjennelig design, med fylkeslogoen preget i lokket. BIOS ble beskyttet med passord og kunne ikke byttes ut. Denne sjekker hvor lenge det er siden maskinen var tilkoblet skolens nettverk. Er det mer enn 14 dager, starter ikke maskinen. Harddisken ble dessuten byttet ut med en proprietær løsning, og alle skruene i kabinettet kunne bare skrus én vei uten spesialverktøy. Bæreveskene og ranslene var dessuten meget godt polstret, og også disse ble tydelig merket med fylkeslogoen.

I ettertid kan det se ut som om tiltakene var tilstrekkelige. Et år etter at de første PCene ble rullet ut, er det fortsatt ikke meldt om et eneste tyveri. Og nylig ble avtalen utvidet til å omfatte nye 30.000 maskiner.

Hva med Norge

Sekken ved siden av PCen bærer også fylkeslogoen.
Sekken ved siden av PCen bærer også fylkeslogoen. Vis mer


NEC har foreløpig holdt en relativt lav profil på bærbar-markedet i Norge, men lover endringer i tiden som kommer. Distributør Mikrodaisy har dessuten alltid hatt fokus på løsninger for skoleverket, og ser et stort potensiale for "tyverisikre" PCer utstyrt med deres egenutviklede Illusion-løsning, som sørger for at Windows og programmene alltid er "ship shape".

Men om norsk skoleverk er moden for å utstyre ungdomsskoleelever med bærbare PCer med det første, er et helt annet spørsmål.

Les også:
SafetyCable - tyverisikring av PC

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer