En sniktitt på vidunderet. Bildet er fra testlaben til KryoTech.
En sniktitt på vidunderet. Bildet er fra testlaben til KryoTech.Vis mer

PCer med 1.000 MHz i år

Intel er ikke enerådende i kappløpet om de raskeste PCene, og i løpet av året kommer PCer med en hastighet på fantastiske 1.000 MHz. Spesiell kjøling er stikkordet.

På den årlige generalforsamlingen i AMD, viste selskapet frem KryoTech Super-G, som er en super-PC med en hastighet på 1 GHz (1.000 MHz). Maskinen er bygget over AMD-K7 prosessoren, men har i tillegg en spesiell kjøling levert av KryoTech. KryoTech har spesialisert seg på kjølesystemer, og har også vist imponerende hastigheter før. Super-G-maskinen vil også bli levert med lavere hastigheter.

Super-G er resultatet av to års iherdig samarbeid mellom de to selskapene, og representerer en ny måte å oppgi ytelse, nemlig GHz i stedet MHz.

Bakgrunnen for at det er mulig å oppnå så høye hastigheter på en prosessor, er den spesielle kjølingen. Varmeutviklingen er enorm, og KryoTech kaller teknologien sin for vapor phase refrigeration, som i bunn og grunn er den samme teknologien som finnes i ethvert kjøleskap.

Kjølig forhold til Intel

KryoTech har ikke noe formelt samarbeid med Intel nå, og Intel hevder også at det ikke var KryoTech-teknologi som ble brukt da Intel demonstrerte en 1 GHz-prosessor for en tid tilbake. KryoTech har riktignok levert en del prototyper til Intels forskning, men Intel påstår at dette ikke ble brukt i demonstrasjonen.

KryoTechs forskere mener derfor at Intel brukte en mer eksotisk kjølemetode. KryoTech/AMD-maskiner vil være tilgjenglig i løpet av året, mens Intel har annonsert at de vil bryte 1.000 MHz-grensen i år 2.000. Men hvis KryoTechs maskin blir en suksess, er det vel ikke usannsynlig at Intel får opp farten på utviklingen en smule...

Celeron 618 MHz

Selv om Intel er skeptisk til alt som går ut over de offisielle spesifikasjonene, er det andre som har gjort eksperimenter med Intels eksisterende prosessorer. Thomas Pabst på Tom's Hardwarepage, har for eksempel overklokket en Celeron 400 MHz til hele 618 MHz.

Sprengkulde

Kryotechs kjøleteknologi er meget avansert. Det kompakte kjøleagregatet, som er plassert under PCen, er koblet til prosessoren via et rør med kjøleveske. Den så effektiv at prosessoren kan kjøles helt ned til -50 grader celsius. Det tar riktignok litt lenger tid å starte maskinen siden oppstarten utsettes til prosessoren har nådd -35 grader.

For å unngå kondens i PCen, er både selve prosessoren og røret med kjøleveske godt isolert. Kryotechs kjøleagregat er overklokkerens drøm. Etter samarbeidet med AMD, vil denne teknologien bli noe mer enn den ultimate prosessorviften til en hobbyfikler. Vi tror at denne teknologien vil finnes i de aller kraftigste maskinene og gi oss en datakraft som ellers ikke ville være mulig.

Linker:

KryoTech