PCen restarter ved oppstart


Hei, skjermen min blei svart og jeg måtte avslutte pc`n ved å holde inne start knappen i 5 sekunder. Nå vil pc`n ikke starte ordentlig igjen, jeg kommer nesten inn i windows men så restarter den. Jeg har prøvd flere skjermer men det hjelper ikke. Før jeg kommer inn i windows står det at windows starter ikke uten feil og jeg får opp noen alternaltiver:

start pc i sikkerhetsmodus,
sikkerhetsmodus med nettverk,
sikkerthetsmodus med bare komandolinjen,
siste fungerende konfigurasjon,
start windows på vanlig måte

Har selvfølgelig prøvd alle, men pc`n bare restarter av seg selv igjen. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Burde jeg formatere hardisken? (I så fall hvordan?)

Petter

Datadoktoren svarer

Hei Petter,

Personlig har jeg hatt samme uhellet noen ganger, og det er like lite moro hver gang. Når man skrur av maskinen manuelt så kan man nemlig være uheldig å gjøre dette akkurat i det Windows skriver til viktige filer som brukes i oppstarten, og disse kan da bli skadet. Dette resulterer igjen at maskinen ikke vil starte opp som normalt.

De gode nyhetene er at harddisken normalt sett ikke tar skade av dette, og at du heller egentlig ikke trenger å formatere harddisken. De dårlige nyhetene er at du trolig enten må reparere Windows-installasjonen eller installere Windows på nytt. Begge deler innebærer at du må boote fra Windows-CDen. Hvis du vil installere på nytt kan du da godt gjøre dette oppå den gamle installasjonen, men pass på å ta kopier av viktige filer først. Det kan du for eksempel gjøre ved å koble harddisken til en annen datamaskin og kopiere det du trenger til en annen harddisk, eller til en annen partisjon på samme harddisk (hvis du har flere partisjoner). Et annet alternativ er jo å brenne det ut til en CD eller DVD, da får du jo en fin sikkerhetskopi også.

Hilsen
Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar