PCen krymper

En hovedtendens DinSide har observert under CeBIT, er databransjens vinkling bort fra durende Gigahertz-monstre til en satsning på små og billige PCer. VIA Technologies presenterte nye løsninger som skal gjøre det enklere for flere å komme seg på Internett.

PCen krymper
[Ugjyldig objekt (NAV)]

HANNOVER (DinSide): Tiden for vekst i markedet for høyytelses PCer er over, ifølge Richard Brown, markedsansvarlig hos VIA Technologies. Etter at gigahertz-grensen for prosessorytelse ble brutt, er det vanskelig å få engasjert forbrukerne til å kjøpe nye oppdateringer og produkter. Har du en prosessor som kjører på 1.2 GHz klarer du deg ganske så fint uten å oppgradere til 1.4 GHz. Da var det noe annet med sprang fra 400 MHz til 600 MHz. Ytelsesøkningen var jo på hele 50%, og langt mer forlokkende.

Billig og fristende

Hvor kan så PC-industrien finne vekst? Andreas Hoffman, forretningsfører hos EuroBizz, tror det neste vekstmarkedet finnes hos alle som har en gryende interesse for å bruke Internett, e-post og lette forretningsapplikasjoner. Disse nye brukerne er ikke interessert i et tradisjonelt, stort drog av en PC, og vil heller ikke betale ekstra for ytelse de ikke har behov for. For å sette det på spissen; Grafikkort med GeForce3 er vel og bra hvis du er spillinteressert, men komplett meningsløst hvis du stort sett bruker PCen til å surfe på Internett og skrive e-post. Det samme kan sies om å kjøpe seg en PC med Pentium4 for å lage husholdningsbudsjett.

Strømgjerrig liten prosessor

På CeBIT presenterte VIA Technologies to nye produkter som er helt i tråd med denne tankegangen: prosessoren VIA C3 og en prototype for små hovedkort kalt ITX. Deres oppgraderte VIA C3-prosessor (tidligere kalt Cyrix III) som er fullt kompatibel med andre x86-prosessorer fra Intel og AMD, fåes nå fra 733 MHz. Den plugges rett i hovedkort som støtter sokkel 370, altså samme type hovedkort som for Intels Celeron og Pentium III. En raskere modell på 800 MHz vil snart bli tilgjengelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

VIA C3 er verdens første prosessor som blir produsert med en nøyaktighet på 0.15 mikron, og prosessorkjernen er bare på 52mm². Prosessorkjernen på en Intel Celeron er til sammenligning på 106mm². I løpet av sommeren vil VIA Technologies produsere sin VIA C3 prosessor med 0.13 mikron nøyaktighet, og vil da nå 1 GHz.

Hva er så annerledes med VIA C3, i forhold til de rimelige Intel Celeron og AMD Duron? På grunn av den lille prosessorkjernen blir strømforbruket hos en VIA C3 helt minimalt, faktisk helt ned i 5 watt. Lavt strømforbruk betyr mindre varmeutvikling og VIA C3 trenger ikke kjølevifte for å fungere. Under stresstester av VIA C3 uten bruk av kjølevifte, ble kjernen kun 32°C varm. Til sammenligning bruker en Pentium 4 ca. 55 watt, og er avhengig av påmontert kjøleribbe og vifte. Uten behov for vifte fjernes enda en av støykildene i PCen.

ITX: Ny ministandard for PCer

PCen krymper

Den nye spesifikasjonen for hovedkort, kalt ITX, er et viktig skritt mot små og rimelige PCer for hjemme- og kontorbruk. Den vanligste standarden for hovedkort i dag heter ATX, og skiller seg fra ITX på størrelsen. Mens ATX har maksimalt tillatte mål på 305mm bredde og 244mm dybde, har ITX tillatte mål på bare 215mm bredde og 191mm dybde.

VIAs hovedkortprototype, basert på ITX-standarden, bruker deres nye brikkesett PLE133, som tilbyr full funksjonalitet på lik linje med dagens PCer. Integrert på hovedkortet finner du lyd- og grafikkbrikker, 10/100 mbit nettverkstilkobling, og styringsbrikke for Firewire som gjør at du kan koble for eksempel et videokamera rett til PCen. Selvsagt finner du også tilkoblinger for mus, tastatur, USB-utstyr, skriver og lyd. VIA ser for seg at hovedkort designet etter ITX-spesifikasjonen vil bli benyttet i nette, små PCer for Internettbruk, multimedia og kontorapplikasjoner, og ikke minst i multimedia-bokser for bruk rett på TVen.

Et tyvetalls produsenter er allerede i gang med å designe sine egne ITX-hovedkort, og Richard Brown fra VIA Technologies regner med at de første komplette produktene med VIA C3 prosessor og ITX-hovedkort vil komme i handelen i fjerde kvartal 2001. VIA viste også fram fungerende versjoner med lekkert design av hvordan de ser for seg at en slik vifteløs, stille PC vil bli.